Volgende week volgt de eerste ronde
van de Franse presidentsverkiezingen.
In de peilingen staat Sarkozy bovenaan,
gevolgd door Royal en Bayrou.
Een groeiend aantal Fransen laat dit
circus achter zich en stemt met de voeten.
Richting de VS of Engeland.

Frankrijk heeft te maken met een ware exodus. Jonge, ambitieuze mensen trekken weg, veelal naar Engeland of de Verenigde Staten. Zij verlaten met name de steden zodat er naast een leeggelopen platteland nu ook economisch verzwakte steden ontstaan. Daarnaast verlaten gemiddeld 2 rijke Fransen per dag het land en kiezen veel entrepreneurs en wetenschappers voor meer vrijheid en minder belasting over de grenzen.
Een geschatte 2,2 miljoen Fransen, zo’n 4% van de bevolking, is al vertrokken. Volgens Buitenlandse Zaken is er sinds 1995 een stijging van 40% van registraties bij Franse ambassades in het buitenland.

Jarenlange staatsinvloed, bureaucratie, een rampzalig belastingstelsel en een vijandige houding ten opzichte van het bedrijfsleven hebben geleid tot de nummer 1 notering in de Tax Misery Index: http://members.forbes.com/global/2006/0522/032.html

Onlangs was Sarkozy in Londen waar hij een grote groep Fransen bijna smeekte om terug te keren naar hun vaderland. Maar peilingen onder de 400.000 Fransen in de Engelse hoofdstad geven aan dat verreweg de meesten er niet over piekeren om terug te keren. Een overdonderende 93% zegt dat ze erg blij zijn met hun huidige leven.
‘Je kan Frankrijk vergelijken met een restaurant waar het eten goed is maar de bediening waardeloos en de prijzen exorbitant hoog’, aldus één van de aangesproken Fransen.

In Frankrijk geldt een speciale welvaartsbelasting voor mensen met een vermogen van meer dan 750.000 euro. De presidentskandidaten duikelden over elkaar heen met beloften om daar wat aan te gaan doen. In hun eigen situatie doen ze daar daadwerkelijk ook iets aan. Zo had de man van de socialistische kandidate Segolene Royal de waarde van hun buitenverblijf in Zuid Frankrijk met een factor drie ondergewaardeerd voor de belastingdienst. Nicolas Sarkozy had, als burgemeester van Neuilly, een slordige 5 ton bespaard bij de aankoop van zijn luxe appartement. Dit kwam doordat de bouwonderneming hem het pand onder de marktprijs verkocht had en aanpassingen gratis deed. Dit onder het motto: de ene hand wast de andere.

De Franse politiek lijkt, net als de Nederlandse, meer en meer op een surrealistisch toneelstuk waarin het publiek weggelopen is terwijl de acteurs eenzaam op het podium blijven doorspelen.

14 REACTIES

 1. Het is wachten op de dag dat een Franse politicus op het briljante idee komt om emigratie te gaan verbieden.

 2. [2]
  Een communistische samenleving kan alleen blijven bestaan als zowel immigratie als emigratie aan banden wordt gelegd.

 3. [3] Klopt, ik verwacht dan ook serieus nog tijdens mijn leven een EU-emigratieverbod. Het is onontkoombaar. In het forum waar ik regelmatig post werd onlangs al bloedserieus hardop voor een vermogensbelasting van 20% gepleit voor degenen die het waagden te emigreren. Die ondankbare honden hadden tenslotte hun leven lang van gratis kinderopvang, gratis onderwijs en allerhande andere gratis zaken geprofiteerd en waagden het nu om zomaar te vertrekken en hun salaris niet meer in te leveren! Ziedaar de socialistische logica.

 4. [2] Die kennen we nog van vroeger: de Muur. Ik ben zelf gelukkig 6 jaar geleden weggegaan en ik kan het verhaal bevestigen. Nimmer meer ga ik terug, De economische vrijheid die ik hier heb is heel veel waard, niet alleen in knikkers.

  Ik denk zelf dat er een enorm grote latente ontevredenheid is in NL. En toch eindigt NL altijd in de top bij onderzoeken als "welke Europeanen zijn het meest tevreden". Zouden ze zichzelf voor de gek houden of zijn ze gewoon heel tevreden?

 5. Maar de verzorgingsstaat en het multiculturalisme, daar kan het niet aan liggen.

 6. [4] Dat is pas eng!
  Welk forum is dit? Heb je een link?
  Wellicht is het strategisch nu reeds geld naar buiten de EU te sluizen.
  Iemand een idee hoe je een bank account in bv. Singapore kan openen (zonder er heen te moeten vliegen)?

 7. [5] Nederlanders zijn … zeeeer tevreden en wanen zich gelukkig … Zulks omdat inmiddels een kleine 80% volledig van de overheid en de (MPP***) Politieke Partijen afhankelijk zijn voor hun bestaan … In Nederland heeft men een zeer stabiele koninklijk regiem met wieg-to-graf "zekerheden".

  *** Dit artikel is NIET van mijn hand
  http://HTTP://nl.wikipedia….

  [7] Open een global-account bij de HSBC-Bank (Hong Kong Shanghai Bank, een mondiale Britse bankkolos). Enwel in dollars, Sterling of andere denominaties en met accounts in Noord Amerika en/of Azie). Helpt wel om minimaal een ton onder te brengen … Het beste nog in London persoonlijk te openen. Grootste voordeel: via hun prive LAN netwerk kan men on-line ten alle tijde ZELF zijn eigen fondsen secuur MONDIAAL tussen accounts in verschillende landen overhevelen (hoewel de bank ook die "eigen transacties" boven de 10 duizend pleuros aan de authoritein rapporteerd, maar als je niets te verbergen hebt … maakt ook dat niets uit. En anders doe je het met ietsje kleinere bedragen).

 8. [4]
  Tax-emigration is ook heel aardig. Zo hoef je over je bezit (3e schijf) maar 1,2% belasting te betalen. Je inkomsten moeten via een tweetrapsraket worden geregeld: je laat jezelf verhuren door een, zeg, Estse firma, waar je de inkomsten in laat zitten. Met een aantal >20 anderen zodat de fiscus je niet kan pakken op aanmerkelijk belang. Wat je werkt wordt domweg geregistreerd als aandelenbezit. Iemand nog ideeën?

  En inderdaad, een link naar dat forum is welkom.

 9. [7] http://www.hjc.nl

  Enne, CH ligt IN europa, maar niet in ‘Eurabia’. Neem een kantonale bank, die zijn, zoals de Rabo, locaal georganiseerd, en op de kleine spaarder gericht. Als je sturctureel 10% of 20% van je salaris (of dividenden) erheen transporteert (liefst op een SFR rekening, in zwitserse franken dus) heb je echt een pensioen gespaard.
  Dat er nog is, na de ineenstorting van de euro. En na de introductie van megabelastingen op al je spaargeld.

  Jeff.

 10. [12] Dank voor de tip.
  Echter: hoe het erheen te krijgen?
  Overschrijven trekt een spoor en cash transporteren is gevaarlijk als je een roofridder tegenkomt.
  Onlangs bleek iemand in NL bij een algemene controle niet te kunnen uitleggen waarom hij met EUR 2500 rondreed (amper E2500, stel je voor!) en werd het het in beslag genomen.
  Bijkomend probleem: hoe haal je het geld t.z.t. weer terug als je het nodig hebt?

 11. [12] En laat dat nu UITSLUITEND komen doordat de SF defacto aan de USD is gekoppeld …. Want op zich is allen los en vast zit aan Zwitserland in toto uiteraard NIET ZOOOO verschrikkelijk veel waard …

Comments are closed.