Er komt een nieuw systeem om de prijs van een postzegel voor een gewone brief te beteugelen. Staatssecretaris Frank Heemskerk van economische zaken en CDA- tweede kamerlid Nicolien van Vroonhoven hebben hierover overeenstemming bereikt, daags voor de stemming over de nieuwe postwet in de tweede kamer.

De Tweede kamer stemt donderdag (dus vandaag) over de nieuwe postwet. Vorige week sloot Heemskerk een compromis over de postzegelprijs met het CDA.
Heikel punt in de nieuwe postwet blijven de arbeidsvoorwaarden van de postbezorgers.
PvdA- tweede kamerlid Crone heeft steun van de ChristenUnie om in de postwet vast te leggen dat postbezorgers uurloon dienen te krijgen in plaats van stukloon.
Regeringspartner CDA verzet zich daartegen, en Heemskerk (PvdA) vindt het voorstel van Crone niet verstandig.

De postwet bepaalt dat de postmarkt volgend jaar vrij moet zijn. Dan vervalt het alleenrecht (monopoliepositie) van TNT Post op het bezorgen van brieven tot vijftig gram.
Daardoor zal de concurrentiestrijd in alle hevigheid losbarsten. Vakbonden vrezen dat dit gebeurt over de ruggen van de postbezorgers, die de laatste jaren steeds meer tegen stukloon moesten werken in plaats van uurloon. De linkse partijen willen dit via de postwet bestrijden, maar Heemskerk en tot dusver een kleine meerderheid in de tweede kamer vinden dat niet de juiste manier om te komen tot verbetering van arbeidsvoorwaarden.
De vrije postmarkt lijkt vooral in het voordeel van grote bedrijven en instellingen die enorme hoeveelheden post versturen. Een amendement van Van Vroonhoven en Crone moet voorkomen dat dit wordt afgewenteld op de prijs die de consument moet betalen voor het bezorgen van de gewone brief.

Heemskerk wilde vasthouden aan het huidige systeem om de prijs met niet meer te laten stijgen dan de inflatie. Het amendement Van Vroonhoven en Crone bepaalde dat uitgegaan moet worden van de kostprijs, vermeerderd met een winstopslag.
Het compromis houdt in, dat in een “basisjaar” bepaald wordt wat er redelijke prijs is als uitgegaan wordt van de kostprijs, maar dat vervolgens in een reeks van jaren de inflatie bepalend is. Over dat principe werden Van Vroonhoven en Heemskerk het vorige week al eens, maar de uitwerking heeft een aantal dagen geduurd.
De PVV heeft gedreigd tegen de vrije postmarkt te stemmen, omdat andere landen van de Europese Unie en grens onvoldoende zouden openstellen voor concurrenten uit het buitenland.
(Tot zover het bericht in de Telegraaf.)
Met deze opzet hebben “onze” volksvertegenwoordigers weer een gedrocht gecreëerd, zoals bij de NS, dat voor de nodige commotie in de komende jaren zal zorgen.
Want zijn die volksvertegenwoordigers dan zo bekwaam, dat zij kunnen bepalen wat in een “basisjaar” een redelijke prijs is?
De kostprijs bijvoorbeeld zal per bedrijf afhangen van factoren als: efficiëntie, stukloon, uurloon en de hoeveelheid aangeboden post.
Al ze het hebben over een vrije postmarkt dan zou dat moeten betekenen dat de bedrijven zelf de prijs bepalen van de door hun aangeboden diensten.
Wat zij doen is de naam veranderen van een monopolie in een gereguleerde bedrijfstak.
Dit is geen vrije markt.
En als ze bang zijn dat de consument een te hoge prijs zou moeten betalen, dan hebben zij diezelfde consument belazerd toen het nog een staatsmonopolie was.
Want elke keer als de posttarieven werden verhoogd gebruikten zij het argument dat dit noodzakelijk was omdat de consument grotendeels overgestapt was naar Internet.
En die mogelijkheid heeft de consument nog steeds.
Met hun opstelling hebben de volksvertegenwoordigers nu al bepaald, dat indien de vrije postmarkt niet werkt, de vrije markt dus niet werkt.
(Zoals al beweerd wordt voor de NS en de zogenaamde privatisering van de stroom leveranciers.)
Dus schrap deze postwet en laat de “echte” vrije markt haar werk doen.

5 REACTIES

  1. Goed stuk Louis. Wel slecht weer voor de bloeddruk!

    Waar bemoeien ze zich mee? Opheffen dat EZ! Dit toont toch wel overduidelijk aan dat de overheid dagen besteed aan het uitwerken van zaken waar zij helemaal niets mee te maken heeft. De postbedrijven bepalen de prijs, en als die te hoog is zoekt en vindt de consument wel een alternatief. En als die te laag is gaat het bedrijf failliet. Simpel: Vrije Markt. Stuur die socialisten naar huis en geef ons onze belastingcenten terug! Moet je eens uitrekenen hoeveel politici zich hoeveel uur met deze onzin hebben beziggehouden. Al die uren zijn betaald uit belastinggeld. Wat een kapitaalvernietiging.

    En waarvoor: veiligstellen van het eigen logge apparaat. Alle ‘marktwerking’ initiatieven van de overheid zijn bij voorbaat zo kapot gereguleerd dat de argeloze burger denkt dat nu de ‘vrije markt’ regeert, terwijl dat niet zo is. Die burger merkt dat het niet werkt. Zo ontstaat de roep om de desbetreffende taken weer terug te brengen naar de overheid, die nu juist de bron van de ellende is. Mission accomplished. We hebben het, naast het NS voorbeeld van Louis, ook kunnen zien bij het nieuwe zorgstelsel.

  2. Toch heb ik het sterke vermoeden dat ook de overheid zelf gelooft dat zij alles in handen moeten houden. Vrije markt wordt dan gezien als een soort experiment, maar ze willen wel de hele markt onder controle houden voordat het écht vrij kan worden. Met die controle dus veel ellende, en dus lijkt het niet te werken. Een soort self fulfilling prophecy. Maar ik denk niet dat er spake is van een echt plan, maar wel van extreme arrogantie (wij weten hoe het moet), die overigens de kiezers ook hebben. En daar drijft dan de democratie op; ik weet het beter, en ik zal proberen via democratische weg mijn ideeën bij anderen op te dringen. Libertariërs weten het ook beter, alleen die willen geen dwang gebruiken.

  3. degene die bij de regering aan de bel heeft getrokken TNT zijn de grootste boeven en stelen als raven van personeel mensen in dienst nemen voor maximaal 15 uur per week tegen een hongerloon van eu 7,82 bruto na een maand gewerkt te hebben word er ineens maar 12 en een half uur betaald daarbij komt nog dat je bij huis aan huis bezorging het niet eens red in drie uur en dat 4dagen per week. eigen ervaring ik ben gelijk opgestapt. en dan het tnt blaadje wij willen dat onze mensen van het salaris goed kunnen leven.de heer marijnissen de gang van zaken gemaild, maar ja natuurlijk geen reactie, alleen grote mond, en de verkiezings uitslag teld, wat er gaat gebeuren na 1 jan, is dat de brievenbussen verlaagd moeten worden want dat gaat bezorgd worden door babij,s liefst nog in de luier dan kost het TNT bijna niets meer en zijn de andere postbedrijven naar de kloten. kort leve dit smerige kabinet met alleen maar leugenaars dieven en doofpod affaire amtenaaaren.

Comments are closed.