Het Ayn Rand Institute heeft een uitstekend artikel aangaande de gijzeling van 15 Britse marinemensen en de slappe reacties daarop van zowel Engeland, Amerika als ‘internationaal riool’ de U.N. op HVV geplaatst.

8 REACTIES

 1. Het artikel van Elan Journo, junior fellow at the Ayn Rand Institute, is net als de meeste artikelen uit die hoek zeer lezenswaardig.
  Meestal stellen zij de problemen principieel en hebben daardoor ook meestal gelijk.
  Als ze tenminste bij de beschouwing ALLE facetten mee laten tellen. En aan dit laatste ontbreekt het m.i. wel vaker bij hen.

  Gelijk hebben ze dat als je geweld accepteert, gaat sjoemelen met de geweldsinitiator, dat dan die initiator alleen maar sterker wordt en je een volgende keer nog feller gepakt wordt.
  Je kunt dus in dit geval stellen: Iran pakt “onze” jongens, en “wij” zouden onmiddellijk moeten zeggen dat als zij die niet NU loslaten, dat we dan op grote schaal geweld gaan gebruiken om ze te bevrijden”. En niet slapjes gaan uithuilen bij de Verenigde Naties. (Die zeer treffend: “the international sewer known as the United Nations” genoemd wordt!)

  Edoch, er zijn ook een aantal andere facetten:
  –Het incident speelt in een situatie van gespannen verhoudingen die veroorzaakt zijn door een serie fouten (van wie dan ook) in het verleden. Daardoor zit men in een situatie waarin ELKE beslissing negatieve consequenties heeft.
  –Het schijnt niet eenduidig te zijn in welke wateren de Engelse militairen zich bevonden. Over de grens Iran/Irak schijnt al jaren onenigheid te zijn. Iran stelt dat de Engelsen de agressors zijn.
  –Engeland alleen zal niet in staat zijn om Iran succesvol te verslaan. Een oorlog zal Amerika en ook de EU daar zeker in betrekken. En als we de jarenlange ellende in Irak en Afghanistan zien, en bedenken dat het toevoegen van een oorlog in Iran daar bovenop nog meer ellende zal geven, dan is nog eens goed nadenken alvorens te (dreigen met) bombarderen van Iran toch niet zo gek.

  Het is juist dat een slappe houding, zoals in het verleden te veel is gebeurd, de situatie op den duur alleen maar erger maakt. Maar omdat we niet alle feiten kennen, en overheden ons die niet vertellen, blijft er toch ook een zekere mate van twijfel.

 2. Uitstekend artikel??
  Grapjas.
  Laat het vooral niet aan je hart komen dat de plaats van "kidnapping" nog steeds niet vast staat.
  Negeer het feit dat de VS nu reeds verschillende terroristische groeperingen steunt (oa MEK) die aanslagen in Iran plegen en het regime willen destabiliseren. Of dat de VS zelf Iraans legerpersoneel ontvoert.
  Trek je ook niets aan van de geschiedenis en de invloed die het westen heeft gehad in de politiek van iran (slappe houding zeggen jullie???). Steunen van terreur, staatsgrepen, steunen van Irak, neerhalen van burgervliegtuigen,…
  En jij vraagt je af waarom de VS niet graag gezien is bij het Iraanse volk.
  Nee, geloof maar lekker dat Iran hier binnen de 5 jaar zou kunnen binnenvallen. We moeten dus wel onze o zo integere leiders volgen. Zij zullen democratie naar het Midden-Oosten brengen.
  Denken jullie echt voor één ogenblik dat Bush of Blair ooit éne f*#- hebben gegeven om een strijd tegen de Islam.
  Get real!
  Wordt nog eens Nationalistisch/patriotistisch en verval in die heerlijk simpele wij-zij retoriek.
  Bomb the Iranian people!

 3. er was op niburu een artikel van russche zijde volgens dezer was de duivel zelve (busch) van plan 6 april in IRAN nucliere faciliteiten te bombarderen gek genoeg werd dit artikel zeer snel van de site gehaald dus maak je borst maar nat als dit gebeurt is de rest van de wereld aan de beurt.

 4. [2] Om Iran vleugellam te maken is het geenszins nodig om het Iraanse volk te bombarderen. Als gewacht wordt totdat Iran een nucleaire macht is zou het wel eens onmogelijk kunnen blijken dat nog te vermijden. Ook aan westerse zijde zullen dan vele, vele burgerslachtoffers vallen.

  Het lijkt me sowieso geen fijn plan om een ideologie die uitsluitend op vernietiging van anderen uit is over WMD te laten beschikken. En ook vanuit het Iraanse volk is er verzet tegen ‘hun’ president. Alleen wie daarvoor uitkomt wordt onmiddellijk gevangengezet dan wel vermoord. Fijn land. Fijne vrijheid. Triest volk.

  En de westerse pers laat het allemaal gebeuren, en vreet voor zoete koek wat haar wordt aangereikt. In het AD zaterdag een foto van een optocht van zwart gesluierde oude(re) vrouwen. Volgens het onderschrift "Studentes", die zich boos maken over de schending van Iraanse wateren. Forget it. Geen studente te bekennen. Geen bord of spandoek ook trouwens. Foto kan overal genomen zijn waar dit soort kleding normaal gevonden wordt.

 5. [4] Ja dat heb je in Nederland ook. Als iemand in onze territoriale wateren komt gaan de studenten ook de straat op! Ze hebben toch niets beters te doen, vooral in Iran niet. Eten en geld zat he, dus dan ga je maar protesteren.

  Terugkomend op het artikel: Ik begrijp echt niet waar de Engelsen op wachten. Ultimatum stellen, en na het ultimatum met grof geweld de gevangenen terughalen. Indien nodig een paar paleizen bombarderen (altijd leuk om de leider te treiteren), maar natuurlijk vooral de burgerbevolking sparen. En dan niet daar blijven hangen maar direct daarna terugtrekken. Escaleren gaat het toch wel, dus waarom niet de spectaculaire manier he? Stoute jongetjes hebben billekoek nodig!

Comments are closed.