Deze vrijdag begon ‘goed’. Aangetekende post van de Rabobank. In de envelop zitten mijn nieuwe pasjes, waaronder de nieuwe Rabocard. Volgens de opdruk van het pasje “Deze card draagt bij aan een beter klimaat”. Wat bedoelt de bank precies met een “beter klimaat”? En heb ik als klant nog iets te willen in deze klimaat-marketing hoax?

Qua vormgeving is deze creditcard in elk geval beter dan de oude die ik nog heb en nog geen jaar geleden kreeg van de bank. Dat is dan ook de enige verbetering. Ik had namelijk niet gevraagd om dit ‘klimaat’ pasje. Ik houd van keuze en beslis zelf wel wat goed is voor mij. Daarvoor heb ik geen (autoritair gedoe van de) Rabobank nodig, voor mij namens mij. Hoe zit het bijvoorbeeld met de koppelverkoop van het Wereld Natuur Fonds? Volgens de opdruk achter op het pasje en de meegezonden folder ben ik namelijk bij iedere betaling automatisch donateur van het Wereld Natuur Fonds. En dat is iets waar ik wel een probleem mee heb. Was dat WNF niet dat obscure clubje natuurbeschermers dat in naam van de Verenigde Nazi’s natuurparken in Afrika beheert, waar Prins Bernard en zijn vrienden dan zo fijn konden jagen (heeft watermanager Prins Pils deze taak al overgenomen)?

Hoe dan ook, ik wil niet met deze club te maken hebben. Ook niet als de Boerenleenbank dat namens mij beslist. Volgens de website heb je als klant geen enkele keuze meer bij het kiezen van je pasje. Je moet en zal meedoen met de klimaathysterie. “Verantwoordelijk ondernemerschap” heet dat tegenwoordig. Tijd voor een briefje aan de Rabobank directie. Ik wil een ‘opt-out’ regeling en het wetenschappelijk rapport inzien dat aan de basis ligt van deze creditcard-beslissing. Dat gaat lachen worden -ik kan mij nog goed de onbeschoftheden herinneren toen ik een ondernemersrekening wilde openen bij de Rabobank voor minder dan 1 miljoen omzet per jaar- daar houden die boeren niet van. Wordt vast vervolgd, dit verhaal…

18 REACTIES

  1. Dezelfde milieuwaanzin bij Daihatsu waarin men meent een graantje mee te kunnen pikken door het sponsoren van Al’s fantasywerkje:
    http://www.daihatsu.nl/home/

    Ik was het toch al niet van plan maar ik ga liever fietsen dan dat ik een Daihatsu koop.

  2. [1]
    Je ziet die kwats overal tegenwoordig. Was zostraks bij de Yotota-garage om de sleurhutsleurder op te halen. Terwijl ik in de showroom sta te wachten dwaalde mijn blik af richting zo’n papiertje onder de voorruit die aangeeft hoe "schoon" zo’n auto is. Daar staat dus werkelijk op dat CO2 een broeikasgas is dat het klimaat verandert.. alles "wetenschappelijk" bewezen uiteraard. En zo gaat het maar door. Als je niet meedoet, dan hoor je er niet bij. Straks kun je bij de kaasboer kaas kopen van koeien die minder schijten omdat ze voer eten dat dat bevordert. Als het maar verkoopt..

  3. een vulkaan uitbarsting geeft meer co2 dan dat de mensheid in 200jaar bij elkaar kan sparen .chemtrails daar hebben ze het niet over niburu site staat er vol mee eergisteren en gisteren was het een complete invasie en ze gaan gewoon door,en dan komt een vandaag met ene vellinga op de proppen wat heeft die man een lange nek daar kan hij heerlijk uit kletsen wordt waarschij.nlijk door de pharmacie= maffia en de z,g klimaat vriendelijke bedrijven vet gesponserd.met GORE AL voorop

  4. Die bank ken ik, wilde rek openen, mocht niet. Dan niet sukkels, doe nu gewoon alles casch, minder vervuilend zo’n credit card (plastic) euro’s zijn van katoen, en de appelflap in het boerenland waar ik de rekening wilde afsluiten begrijpt er nog steeds niets van, het is en blijven boeren, die daarna ook maar even gelaten heb.

  5. Beetje rancuneus stukje, Maverick?
    Omdat je geen centjes los kreeg?

    Ik heb prima ervaringen bij de Rabo en ze krijgen dan ook nog veel geld van me. (dus wordt je goed verzorgd 😉

    Als de Reeboo-benk door het verkopen van het miljeu-verhaal nou meer volk binnen krijgt dat hun centjes parkeert bij ‘Den Echten Bank’ en ik het daardoor goeiekoper kan lenen, is dat toch goei voor de handel? (Zij moeten dat spul tenslotte ook wegzetten.)

    Het WNF mag toch grond aankopen en daar dieren op laten grazen?(En al dan niet afschieten.)
    Dan had je maar een beter verhaal moeten houden om centjes te lenen en ook een stukkie grond in Afrika kunnen kopen.

    Doe gewoon mee met de klimaat-hype en verdien er an.

  6. Kijk, m.i. kan de miljeu-hype niet blijven duren (net als elke hype, b.v. terrorisme of Islam), dus zal er op een gegeven moment een ander excuus moeten worden gezocht om het volk het nut van de dwangmaatregelen van een overhead te laten inzien.
    Misschien groene marsmannetjes of een astroide die de aarde gaat raken o.i.d.

    Volgens mijn ooit gevolgde nima-cursusje heb je early-adopters, etc.
    En is het slechts gokken op het moment van verkoop.

    Aangezien nu Shell/Rabo e.a. producenten vol in deze hype stappen denk ik dat de massa nu echt om zal gaan en wordt het binnenkort tijd om je (miljeu)boeltje (duurderig) te verkopen aan iemand met een ander perspectief op de werkelijkheid.
    Waarna de volgende trend zich zal aandienen.

    (Helemaal goed zit je nooit kwa timing, alhoewel je kan mazzelen, maar in grote lijnen veranderd er niks, mensen raken gewoon uitgekeken en zoeken de volgende angstgegener als excuus om niets te hoeven doen, wie-weet komt het geloof in een Christus-figuur o.i.d. wel terug van weggeweest, en moet je in de kaarsenhandel/een oud bijbel-drukkerijtje overnemen)

    Ik ken het verkeerd hebben natuurlijk, maar wie er geld op zet, mag het voelen 😉

    Succes in de strijd.

  7. Maverick,

    Ik kan me voorstellen, dat je het niet leuk vind iets opgedrongen te krijgen maar in principe heeft de bank het recht te doen met haar producten wat ze wil. Okee, ze hadden je uit het oogpunt van klantvriendelijkheid misschien eerst een briefje moeten schrijven en je eventueel een keus moeten laten, maar onaangekondigd een productwijziging doorvoeren is helemaal niet ongebruikelijk in het bedrijfsleven. Als het je niet bevalt ga je gewoon naar een ander. 😉

    Iets dergelijks speelt momenteel bij de pensioenfondsen. Die beleggen in landmijnen en clusterbommen, omdat dit goed rendeert (we willen allemaal een goed pensioen nietwaar?). Maar toch zijn er mensen die het vervelend vinden dat er van hun geld o.a. onschuldige kinderen omkomen. Daarom zouden ze graag hun pensioen weghalen bij bijv. dat ABP, PGGM, het Shell fonds e.d., en het onderbrengen bij een pensioenfonds met schone handen. Maar dat gaat helemaal niet ! Je bent verplicht bij een bepaald fonds.

    Dat lijkt me erger dan die bank waar je gewoon weg kan.

  8. [8] Het is een (typisch?) Nederlands verschijnsel dat je bij een bank maar 1 credit card kan krijgen. In Duitsland, Engeland en USA kun je bij je bank kiezen of je een Master- of Visa-kaart wilt, credit- of debit-card, betalen aan het eind van de maand of doorlopend krediet op de kaart en aflossen in termijnen. In NL kiezen de regenten voor je. Of je nou bij de boeren-, kakkers-, of middenstandsbank zit maakt weinig verschil al is de Rabo de eerste die ecologie zit door te drammen. Als ‘milieu’ (Franse vrienden van mij lachen hier nog steeds om) zo belangrijk is voor mij ga ik wel naar de antroposofen van de Triodosbank.

    [6] Ik wilde alleen maar een betaalrekening zonder krediet destijds, maar de stagiaire op de ondernemersafdeling moest zeker een target halen of zo iets. Bij andere banken was ik van harte welkom, probleem opgelost, maar prive was ik tot dusver wel tevreden over de Rabo.

    Ik ga ze aanspreken op keuze vrijheid. Ik wil niet verplicht donateur zijn van het Wereld Natuur Fonds, net zo min als van de hartstichting, tennisvereniging of welke club dan ook. Straks wil die ‘maatschappelijk betrokken’ Rabobank nog dat ik elke zondag naar de kerk ga…

  9. [9] Nu we toch aan het productvergelijken zijn: voor wie als je van goede service en keuze houdt kan ik American Express credit cards aanraden, waar ik tot dusver erg tevreden over ben. Ze maken je ook niet verplicht lid ergens van, maar je mag je bonuspunten aan liefdadigheid schenken als je dat wilt. De enige min van Amex is dat de pasjes wat minder goed geaccepteerd worden dan bij de 2 grote merken.

  10. [9]
    Maverick: “In NL kiezen de regenten voor je”

    Sorry Maverick, maar je hebt helemaal geen ‘recht’ op een bepaald product als het niet wordt aangeboden. Bij vrije concurrentie is de KANS dat precies dat wat je wil ook wordt aangeboden wel groter, maar niet 100%. Ook in de vrije markt vallen mensen buiten de boot.

    Uiteindelijk regelt zoiets zichzelf als er maar genoeg mensen hetzelfde over denken (ook de markt wordt gedicteerd door de meerderheid). Wil je maatwerk en iets bijzonders dan moet je met een pak geld komen. Zoniet dan heb je gewoon pech ! 😉

    Ik denk dat je beter naar een kleinere zakenbank toe kan gaan. Je zet wel geen miljoenen om, maar voor enkele tonnen per jaar zijn er genoeg banken die maatwerk bieden en je graag helpen.

  11. Gedwongen bijdragen aan het wereldnatuurfonds zijn een schande.
    Bij het betalen van hotelrekeningen word ik soms in het Sheratonhotel geconfronteerd met een regel op de factuur die mij belast voor een bijdrage aan naar ik meen de UNICEF.
    Ik laat deze regel dan altijd verwijderen.

  12. Meebetalen doe je als klant van de bank aan alle hobbies van de hoofddirectie sowieso, zoals aan het sponsoren van de wielrennerij, aan het dameshockey van Fatima de Melo en aan de bonificaties van het management.

  13. Maverick, Laat eens horen wat je aan de Rabo geschreven of gedaan hebt. Meerdere bezoekers van de Vrijspreker hebben ook een dergelijk aankondiging ontvangen, en misschien zijn er meer die de actie willen volgen?

  14. Bij mij maken ze ook niet echt vrienden met deze regeling. Het zou fijn geweest zijn als er nog iets van keuze was geweest bij deze verplichte deelname.
    Maar om nu meteen alles te gaan omzetten is weer zo een grote stap.
    Het is dus "slikken" voor me, maar wellicht kunnen we het gebruiken in ons voordeel als we aankloppen bij de rabo voor een milieuvriendelijke investering zoals zonnepanneeltjes op het dak, of een zonneboiler ?

    Pelly

  15. Los van het feit of de Rabobank ongevraagd voor mijn uitgaven het milieu compenseert, ziet de kaart een beetje raar uit. Als je goed kijkt is er wel zorg aan besteed hoor… vogeltje, muzieknootje, mooi en aardig allemaal. Echt passend op een creditcard vind ik het niet. Het doet me een beetje aan een wolkje koffiemelk denken. Nee, geef mij maar een normale creditcard, of maak ‘m helemaal wit… hoeveel inkt energie en chemicalien dat wel niet zou schelen he? Dat zou pas milieubewust zijn.

    Ad

  16. Ach, zo laat de Rabobank zich weer kennen ja. Aan de klant wordt niets gevraagd of je wel of geen bijdrage wilt leveren aan het milieu. Je wordt als 1.1 miljoen creditcard houders gewoon misbruikt om het groene milieubewuste imago neer te zetten.

    Ik vraag me ook af hoe het zit met privacy. Natuurlijk weten ze voorheen ook wel wat je ermee koopt, maar dan wordt er niet echt naar gekeken. Het is dan slechts een administratief gegeven. Maar nu dat er zogenaamd gecompenseerd moet worden, zal men toch dieper moeten analyseren hoeveel milieu-schade je aanschaf doet, toch?

    Dus… bij wijze van spreken: "Hoeveel bomen moeten erbij worden geplant als ik op het Internet een jaarabonnement op een porno-site neem?"

    Of… als ik een bloemetje naar mijn zakenrelatie/minares stuur?

    Of… als ik een duur diner samen met mijn vrouw heb genuttigd?

    Dat gaat een bank inhoudelijk helemaal niets aan vind ik. Een bank moet gewoon doen wat een bank behoort te doen: zich bezighouden met degelijke financiele dienstverlening.

    En inderdaad zeg! De Rabocard ziet er niet uit… Misschien is het een teken in hoeverre de Rabobank van z’n core business verwijderd is geraakt.

    Kennelijk is het hebben van een milieubewust imago van de Rabobank belangrijker dan dat je als een van de 1.1 miljoen klanten voor gek staat met je belachelijk uitziende kaartje.

    Misschien moet ik maar niet zeuren en gewoon overstappen op een bank-onafhankelijke creditcard. De aanbieders daarvan weten gelukkig nog wel, hoe een serieuze creditcard eruit moet zien en zijn waarschijnlijk net zo concreet milieubewust als de Rabobank.

    Theo

  17. Gewoon die kaart opzeggen, heb ik ook gedaan. Ik hoef geen bank die mij moreel op moet voeden.
    Al heb ik mijn twijfels over die morele motieven van de Rabo, ik denk dat er vooral opportunisme achter schuilt.

Comments are closed.