In 2010 is kanker de belangrijkste doodsoorzaak
onder vrouwen en mannen. In 2010 wilde een privaat
gefinancieerd ziekenhuis, het International
Comprehensive Cancer Institute, een kliniek plus een
onderzoekscentrum en een hotel openen in
Amsterdam. Maar dat mag niet van minister
Ab Klink van Volksgezondheid.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Klink dat er geen behoefte bestaat aan uitbreiding van het bestaande aantal kankercentra. Ook ziet Klink obstakels in de betrokkenheid van een investeringsmaatschappij bij de privékliniek. De Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) verbiedt instellingen voor medisch-specialistische zorg winst uit te keren aan eventuele aandeelhouders. Met zijn brief reageert Klink op vragen van de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. GroenLinks stelde vragen over de gevolgen van de komst van de privékliniek voor de ziekenhuizen in de regio Amsterdam.

Per jaar komen er 76.000 nieuwe oncologische patiënten bij, waaronder 1.400 kinderen.
In 2015 zal dit aantal oplopen naar 95.000, een stijging van bijna 40%.
Kanker is bij mannen nu de belangrijkste doodsoorzaak. In 2005 overleden 21.200 mannen aan kanker, 20.800 mannen stierven aan hart- en vaatziekten. Als de huidige trends doozetten, zal rond 2010 kanker ook bij vrouwen de belangrijkste doodsoorzaak zijn.
Geen behoefte aan uitbreiding ? Klinkklare onzin !

Het kankerinstituut is een initiatief van het Duitse bedrijf Rehamed. In Nederland geeft de investeringsmaatschappij Zernike hier gestalte aan. Rehamed ontwikkelt specialistische klinieken met nadruk op de factor wellness. Rehamed gelooft dat de genezingskans groter is bij optimale medische zorg.
In Amsterdam Noord zou er een kliniek met 375 bedden en een onderzoekscentrum plus laboratorium komen. Ook was er een hotel met vijftig kamers voor familieleden van patiënten gepland.
De Nederlandse investering gaat om 175 miljoen euro. Financiering zou komen uit ziekenhuisopbrengsten, sponsors en fondsen. De farmaceutische industrie wil Rehamed buiten de deur houden omdat ze onafhankelijk willen zijn en blijven.

De focus van een particuliere kliniek ligt bij winst. Winst krijg je door een groeiend aantal tevreden patiënten efficiënt te verplegen. Doe je dat niet goed dan blijven je klanten oftewel patiënten weg. En daarmee je omzet en dus je winst.

De focus van een publiek ziekenhuis ligt bij de macht en middelen van de eigen organisatie. Het zijn in zichzelf gekeerde koninkrijkjes waarin budgetten, externe consultants en managers de dienst uitmaken. De patiënt is hier een lastige bijkomstigheid. Net als de leerling of student in het onderwijs en de burger voor de ambtenaar.
Naast de fatale bureaucratische aanpak is er over een paar jaar een schreeuwend tekort aan personeel in de zorg. Commerciële medisch-specialistische klinieken kunnen hier het verschil maken. Een voorbeeld van hoe je klant- en kostengericht kunt opereren.

Ab Klink en GroenLinks blokkeren met hun hautaine regentenmentaliteit betere zorg in Nederland. Maar dat zal hen een zorg zijn. Voor de kosten, de wachtlijsten en de steeds slechter wordende kwaliteit mag de burger opdraaien.

13 REACTIES

  1. Je loopt met een privékliniek het risico dat meer mensen die het betalen kunnen, worden geholpen en genezen.
    En dat mag natuurlijk niet. Die moeten ook maar doodgaan. Iedereen is toch gelijk?
    Klink en GL met hun polulistisch verstand begrijpen niet dat deze handelwijze op den duur ook nadelig is voor arme zieken.

  2. [1] Een minstens even groot risico is natuurlijk dat de belastingbetalende burger zou inzien dat ook deze taak waarop de overheid een monopolie had, beter en goedkoper door de markt verzorgd kan worden.

  3. Man man hou op… M’n vriendin studeert bestuurskunde in de gezondheidszorg, ken al die problemen.

    In 1999 is ook al zoiets tegengehouden. Omdat toen werkgevers voor hun zieke werknemers moesten opdraaien, wilden bedrijven prive klinieken openen.

    Dat was natuurlijk tegen ’t zere been van de politiek. Liever alles duurder en inefficienter maar gelijk dan ongelijk.

    Als je nog niet ziek bent dan zou je ziek worden van die beerput genaamd "gezondheidszorg" in Nederland.

    Dit land kan zoveel beter…

  4. [3] "Dat was natuurlijk tegen ’t zere been van de politiek. Liever alles duurder en inefficienter maar gelijk dan ongelijk."

    Behalve als het om "vervuilen" gaat of belastingen, dan zijn we ineens weer allemaal ongelijk 😀

  5. Voor de zorgverzekering van kracht werd kon je je zelf extra verzekeren, zodat je met 1 of 2 mensen op een kamer kon in plaats van met 10. Dit vond links onredelijk, ziekenzorg moest gelijk zijn. Daarom liggen we nu soms met 11 of 12 mensen op 1 kamer. Nu zou men dus in een particuliere kliniek terecht kunnen waar wel wordt gekeken wat de BESTE medicijnen zijn, in plaats van de goedkoopste. Maar dat is natuurlijk weer niet eerlijk, want niet voor iedereen toegangkelijk. Daarom maar op dezelfde manier doorgaan; veel managers, enorme overhead, prijsafspraken voor medicijnen, 12 man op 1 kamer, goede medicijnen worden niet vergoed, wachttijden, geen internet op de kamer, slechte bedden met weinig service etcetra. Ik mocht onlangs ervaren dat iemand die ongeneeslijk ziek was met 12 man op een kamer kwam. Ze zou goed willen betalen voor een eigen kamer, na je dood heb je immers ook niets meer aan die paar ton op de bank. Indien er rijkere mensen zijn die voor meer zorg willen betalen lijkt dat dus juist goed voor iedereen. Dan kan men zien wat het beste werkt zonder het belerende vingertje uit Den Haag.

  6. Klink verhindert helemaal niks.
    Rehamed is niet in strijd met de WTZi.
    Ze moeten aan een aantal eisen voldoen (t.a.v. bestuur, transparantie, inspectie, registratie specialisten)
    D’r mag best een BV zijn, maar die mag geen winst uitkeren aan de aandeelhouders. Tja, kniesoor die daarop let.

    Een vergunning op grond van de Wet Bijzondere Medische Voorzieningen zit er niet in, er is geen behoefte aan extra capaciteit radiotherapie, neurochirurgie en stamceltransplantatie.

    Als ik het zo lees, kan Rehamed gewoon haar gang gaan met operaties, chemotherapie, palliatieve behandeling.
    Winsten worden bij de reserves gevoegd en je opent de volgende privekliniek in Duitsland bijvoorbeeld. Komen de aandeelhouders toch aan de beurt.

  7. Ons zoontje kwam in Nederland op een wachtlijst van 6 maanden voor het plaatsen van buisjes in zijn oren. Hij had toen al maanden oorontsteking. Ik ben toen naar het Sofia kinderziekenhuis gegaan waar ie na 3 weken buisjes kreeg, die 3 weken waren nodig om de al maanden bestaande ontsteking eerst weg te krijgen. Hij eeft inmiddels zijn spraak achterstand weer ingelopen. In Belgie is een mooie hoogwaardige industrie aan het ontstaan in de vorm van een klantgerichte efficiente gezondheidszorg. Alles is overigens door de verzekering vergoed. Wij wachten nergens meer op en gaan voortaan meteen naar Belgie (we wonen er 150 km vandaan maar het is het meer dan waard)

  8. [1] Hier ga je er van uit dat een privékliniek duurder is dan een publiek ziekenhuis. Dat vraag ik me af. Een werkgelegenheidsproject voor gefêteerde managers lijkt me een stuk duurder dan een slim gerunde privékliniek. Het is dan ook een kwestie van tijd voor ziektenkostenverzekeraars met deze privékliniek afspraken zullen maken en zo -ook voor armen- lagere kosten zullen bedingen.

  9. Zo zit het in elkaar!

    Ik zit in de medische markt, en dan zelfs zorgbemiddeling! De zorg in priveklinieken is goedkoper. Zorgverzekeraars contracteren priveklinieken voor vaak 80% van de prijs die ervoor staat in het ziekenhuis omdat de zorgverzekeraars macht hebben. Geen contract, geen verzekerde zorg…je zou dus zeggen dat ze meer gebruik zouden maken van de (goedkopere) priveklinieken. Echter betalen de zorgverzekeraars ook mee aan de kosten voor de nederlandse ziekenhuizen, niet-gebruikte capaciteit wordt wel betaald…en als ze dan toch uitwijken naar een privekliniek betalen ze dubbel! Dat vinden ze niet leuk! Dus willen ze liefst eerst de capaciteit van de ziekenhuizen benutten, maar daar is aan de kant van de ziekenhuizen geen economisch incentive voor…de behandelingen voor dat jaar zijn al ingekocht! Daar gaat als het goed is verandering in komen per 1 jan 2008, wanneer het idiote systeem van Els Borst vervangen wordt door betaald krijgen per behandeling ipv van te tevoren betaald worden voor zeg 40 heupen en 60 knieen en dan als die 40 heupen gedaan zijn er geen meer mogen doen…U begrijpt ik kan hier lang over praten maar ga nu afronden en weer aan het werk, er is een hoop te doen in de gezondheidszorg en dat ligt niet aan de mensen op de werkvloer!!! Dank Ab!

Comments are closed.