Dan is er feest! Dan hoef je niet te werken! Dan organiseert het Oranjecomité leuke dingen, vooral voor de jeugd. Vlak voor die dag worden enkele duizenden Nederlanders blij gemaakt met een lintje. Ook dat helpt voor het verhogen van de feestvreugde.

Dergelijke feesten worden ingesteld door de overheid. En die heeft daar natuurlijk een bedoeling mee. Altijd is er bij die feesten iets wat de overheid graag aan het volk wil communiceren.
Vooral toen vroeger deze feesten werden geproclameerd, was er nog niet de doordringende mogelijkheid van televisie. Een feestdag kon echter wel worden ingesteld en met behulp van belastinggeld kan er ook iets leuks van worden gemaakt.

De site www.koninklijkhuis.nl stelt: “Het initiatief voor de viering [van koninginnedag] kwam van de liberalen, die met het feest de nationale eenheid wilden benadrukken.” De verjaardag van het staatshoofd is daar een goede aanleiding voor.

De verjaardag van de koning, van het staatshoofd, is daar een goede aanleiding voor. Het feest kan dan tevens overdragen hoe belangrijk en hoe goed het staatshoofd wel is. Vandaar dat het leuk gemaakt wordt. Kleine kinderen wordt dat al verteld en hen wordt geleerd om fijn met vlaggetjes te zwaaien, liedjes te zingen over hoe goed het is dat we deze koning(in) hebben, en dat we hem/haar eeuwig trouw zullen zijn.

Dit is mogelijk niet wat u zo gaarne ziet of wat u misschien simplistisch vindt, maar laat dat u niet beletten om er voor uzelf toch ook een leuke dag van te maken.

2 REACTIES

  1. Met andere woorden : Koninginnedag is volksverlakkerij : helemaal mee eens!

Comments are closed.