Turkije is momenteel in oproer vanwege de ophanden zijnde verkiezing van een nieuwe president. Omdat de islamitische minister Gül, vroeger bekend om zijn extremistische ideeën, de enige- en dus gedoodverfde kandidaat is, bestaat de vrees dat seculariteit in Turkije z’n langste tijd heeft gehad.

Vandaar dat demonstranten thans in Istanbul protesteren; niet iedereen is geporteerd van het idee dat vrouwen in de toekomst verplicht met hoofddoekjes om rond moeten lopen.

De bewaker van de seculariteit in Turkije, het leger, heeft zich al geroerd. Men heeft gewaarschuwd dat men klaar staat om scheiding van geloof (in dit geval de islam) en staat te waarborgen. Dit heeft geleid tot protesten van de islamitische regering. De EU, in haar oneindige wijsheid en vooruitlopende op de inlijving van Turkije in de EU, doet nu ook een duit in het zakje door te stellen, nee te waarschuwen, dat het leger zich niet met de politiek dient te bemoeien.

Dat de EU zich bemoeit met zaken die haar niet raken, moge duidelijk zijn. Men verwijt de Amerikanen bemoeienis met andere naties, maar doet zelf even hard mee. Het gedrag toont tevens aan, dat de EU tégen het kemalisme is, vóór de islam is, tégen scheiding van kerk en staat is, en tégen nationale mechanismen die er toe dienen interne wantoestanden (n.l. het ondergraven van de grondvesten van een staat, in dit geval het kemalisme) te voorkomen.

Te vrezen valt, dat indien de machthebbers van de EU over een eigen leger bezitten, ze deze in de toekomst met genoegen gaan inzetten om in vergelijkbare gevallen druk uit te oefenen en zich meer uitgebreid te gaan te bemoeien met de interne aangelegenheden van een natie. Een beter bewijs voor het totaal ontsporen van een van overheidswege ingesteld orgaan, in dit geval de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal, is er niet. Welkom in de EU, waar de islam de toekomst heeft. Nu investeren in de hoofddoekhandel lijkt geen slecht idee te zijn.

Hebt u ook de petitie vóór een nieuw referendum over de EU grondwet al ondertekend ?
http://www.wijwillenreferendum.eu/

13 REACTIES

 1. Zo zien we nog eens hoe destabiliserend het cultuurrelativisme binnen de EU werkt.

  Dat de EU-propaganda het doet voorkomen, alsof er een gemeenschappelijk standpunt inzake de buitenlandse politiek van de lidstaten zou bestaan, is ronduit onjuist en zal hopelijk de ogen van vele Europeanen openen, als het nog niet te laat is.

  Maar wie heeft precies dit bewuste statement afgegeven ?

 2. Nog iets over de EU:

  Spijtig, we hebben hem gemist ….
  De European Road Safety Day 2007 op 27 april.
  "to work towards more road safety in a truly European and global community"

  Dan maar door naar de UN …. daar loopt hij vandaag ook nog ….

  This Day has a link with the first global road safety week organised by the United Nations and the World Health Organisation, (23rd of April 2007 – 29th of April 2007

  http://ec.europa.eu/transpo

 3. [1]
  SpyNose,
  Dat was Ollie Rehn, eu commisaris voor uitbreiding. Zie ook:

  http://www.elsevier.nl/nieu

  http://www.dw-world.de/dw/a

  http://ec.europa.eu/commiss

  Ollie, in afwezigheid van Stan, heeft zich er al eens over beklaagd, dat Turkije de vrijheid van meningsuiting inperkt. Ik vraag me af wat hij zich precies voorstelt van een situatie waarin de islam uitmaakt wat er wel en niet gezegd mag worden.. En dat is dan Doctor of Philosophy, University of Oxford in international political economy. Weer een ticket voor de stoomboot weg..

 4. De EU gaat sowieso helemaal het schip in met inlijving van Turkije, omdat het haar lijnrecht tegenover onze (nu nog) grootste bondgenoot zal brengen.

  Het Turkse leger maakt zich op om de Koerden in Noord Irak aan te vallen, "om kopstukken van de PKK op te pakken". Dat is nu net het enige stuk Irak waar het momenteel rustig is, en er is de Amerikanen alles aan gelegen om dat zo te houden.

  Daarnaast heeft Turkije zware kritiek geleverd op Canada, omdat premier Stephen Harper op 24 april, ondanks waarschuwingen van Turkije, de Armeense genocide heeft erkend. http://www.turkishdailynews

  Dit alles maakt Turkije ook echt een kandidaat lid…

 5. [4]Andre,
  Ik heb begrepen, dat Erdogan in 1997 werd gearresteerd wegens het geven van leiding aan de verboden politieke REFAH-partij en daarom nu door Gül is gepasseerd.
  Klopt dat ?

  http://www.elsevier.nl/nieu

  [5]R.Hartman,
  Hopelijk beginnen de lidstaten een keertje na te denken. Denk aan Polen. Dat weet verrekt goed, hoe de internationale betrekkingen in elkaar steken. Daar kunnen ze in Den Haag niet aan tippen.
  Kan het begin van het einde van de EU betekenen.

  Groet,
  SpyNose

 6. Turkije is een islamitische staat en kan natuurlijk nooit een Europese indentiteit hebben. Het mag ook nooit en te nimmer in de EU.

 7. Petitie tekenen? Zie de info (copy/paste) van hun eigen site:

  «Wie zijn wij …
  Deze petitie is een initiatief van het Samenwerkingsverband Ander Europa, bestaande uit:

  * Comité Grondwet Nee
  * Attac Nederland
  * Euromarsen
  * Eurodusnie
  * Campagne tegen Wapenhandel
  * Stichting Zora
  * Transnational Institute
  * XminY Solidariteitsfonds
  Het organiseren van deze petitie en alles daarom heen kost geld. Wij ontvangen geen subsidie en zijn geheel afhankelijk van giften en het werk van vele vrijwilligers.
  U kunt ons financiëel steunen door een bijdrage te storten op:

  girorekening 609060
  tnv XminY Amsterdam,
  ovv ‘wijwillenreferendum’.»

  Lekker volk daar…

 8. [6]
  SpyNose,
  Hij schijnt in 1998 veroordeeld te zijn tot 4 maanden celstraf wegens aanzetting tot religieuze haat en poging tot vestiging van een islamitische staat. Zie ook Wikipedia.

  Verder volgens de azijnbode:
  "Na de overwinning van de AKP [opvolger van de in 1998 verboden Refah partij] in 2002 kon Erdogan, de absolute leider van de partij, parlementslid noch premier worden op grond van een oude veroordeling wegens het aanzetten tot religieuze haat. De regering-Gül wist met haar tweederde meerderheid een grondwetswijziging door te voeren die het mogelijk maakte dat Erdogans ban werd opgeheven. Daarna nam deze het premierschap over.

  Gül houdt zich vaak op de vlakte en kan zich wollig uiten: ‘Een gebrek aan een oplossing is geen oplossing.’ Over de kwestie-Cyprus: ‘Het glas is half vol, of half leeg.’

  Omdat Gül als pragmatischer en minder ideologisch bevlogen bekend staat dan Erdogan, lijkt zijn kandidatuur op minder weerstand te stuiten bij het politieke en militaire establishment. Hij heeft één ding gemeen met opperbevelhebber Yasar Büyükanit: beiden zijn fervent supporter van topvoetbalclub Besiktas."

  Passeren of een één-tweetje, het resultaat is hetzelfde. De vrouw van de president mag níet zonder hoofddoek mee op staatsbezoek. Een potentieel op de islam gestoelde republiek is potentieel lid van de EU. De deur staat wijd open voor de islam in de EU; de acceptatie onder de EU machthebbers van types zoals Erdogan en Gül is evident. Een en ander is geheel in lijn met de ideeën en het gedachtengoed van onze "vrind", de pedofiel Mohammed.

  http://nl.wikipedia.org/wik
  http://www.volkskrant.nl/bu

 9. [8] "Lekker volk daar…"
  Klopt, Maverick. Daar hebben we op de Vrijspreker bij vorige aankondiging van die PETITIE ook op gewezen.

  In dit geval is het echter de ENIGE die iets doet om het accepteren van de opgepoetste EU-grondwet te trachten te voorkomen.
  En m.i. is het ook onze enigste kans om dat ding nog af te remmen. Zelfs al vrees ik dat het stemvee zich zelfs dan laat lijmen om JA te stemmen. Maar ALS dat referendum er zou komen, dan is er ook meer kans om aandacht voor de NEE-stem te propageren. Nu lijkt het wel of lethargisch Nederland slaapt.

  Jammer dat de petitie uit die hoek komt, maar dat mag geen reden zijn om datgene wat gedaan kan worden, te doen.

 10. [9] Andre,
  Ik ontkom niet aan de indruk, dat Gül en Erdogan een één-tweetje spelen.
  Dat kan bij gebrek aan tegengeluid van de EU nog wel eens heel verkeerd aflopen.

  Maar wellicht breekt voor die tijd in Turkije de pleuris uit.
  Groet,
  SpyNose

 11. [11]
  SpyNose,
  Dat tegengeluid uit de EU komt er niet, tenzij je het afserveren van het Turkse leger als zodanig betitelt.

  Gezien de islamitische achtergrond en -overtuiging van de heren Erdogan en Gül en het feit dat een wolf doorgaans niet verandert in een schaap, lijkt me het me ook een één-tweetje.

  Dat kan nog interessant worden, zeker als de rijkere, westers georienteerde elementen zich roeren, zoals vandaag is gebeurd. Wat dat betreft hebben we vandaag wellicht het begin van de pleuritis al mee gemaakt..

 12. [12] Andre,
  Inderdaad. (Ik bedoel met tegengeluid: signalen in de trant van dat het met de politieke en militaire expansie van de EU afgelopen moet zijn, etc.)
  Groet,
  SpyNose

Comments are closed.