Naar aanleiding van het protest in ons artikel:

“VVD wil censuur en boekverbranding” *) tegen (overheids)censuur zoals genoemd in “Liberaal Reveil”, ontvingen we een reactie van de VVD van Friso Fennema namens Mark Rutte:REACTIE van VVD, Friso Fennema namens Mark Rutte:

Namens de heer Rutte kan ik u de volgende reactie geven:

In de eerste plaats wil ik iets recht zetten. Deze bijdrage in het blad Liberaal Reveil vertegenwoordigt niet de mening van de VVD. De Telderstichting is een onafhankelijke denktank voor het liberalisme. Het Liberaal Reveil biedt een platform aan verschillende politieke opinie’s, ook van buiten de VVD. De redactie vond deze bijdrage relevant in de discussie over de grenzen van religies.

De VVD-fractie vindt de conclusie, herschrijven van de koran, veel te ver gaan. Juist liberalen moeten de vrijheid van meningsuiting verdedigen. De koran is geschreven in een andere tijd en het is dan de vraag of je dergelijke teksten kunt beoordelen met hedendaagse maatstaven. Ook het Wilhelmus nemen we niet meer letterlijk, waar het om gaat is wat met de originele teksten gebeurt. Hoe interpreteren moslims de koran-teksten en hoe maakt een imam de ‘vertaling’ naar de huidige maatschappij. Daar moeten we scherp op zijn, maar in boekverbrandingen ziet de VVD niets.
Met vriendelijke groet,
Friso Fennema, hoofd voorlichting VVD-Tweede Kamerfractie
———————————————————–
*) Zie: “VVD wil censuur en boekverbranding”
www.vrijspreker.nl/vs/item/…

3 REACTIES

 1. Als ik de koran zou herschrijven en jood/christen/ongelovige zou vervangen door moslim en vice versa zou ik, terecht, worden veroordeeld wegens oproepen tot geweld maar omdat de koran een zgn heilige tkst is is het wel toegestaan.

 2. Toch leuk dat de VVD het serieus neemt.
  Compliment voor de site wat mij betreft. Hoeveel anderen hebben een publicatie hier gewoon gelaten voor wat het was?

 3. het ziet er naar uit dat een van de grootste warhoofden van nl, Harry van Bommel, je mening deelt:

  http://www.nieuwnieuws.nl/a

  ik blijf van mening dat ook gelovigen geen recht hebben op het verspreiden van tot geweld aanzettende geschriften (zoals bv de koran). De koran is nml voor mohammedanen geen historisch document of literatuur maar het directe woord van god met geboden en verboden die eeuwig geldig zijn. Dus ook geboden als:

  Wanneer de heilige maanden voorbij zijn, doodt dan de ongelovigen waar gij hen ook vindt en grijpt hen en belegert hen en loert op hen uit elke hinderlaag (9:5)

  Bestrijdt diegenen onder de mensen van het Boek, die in Allah noch in de laatste Dag geloven, noch voor onwettig houden wat Allah en Zijn boodschapper voor onwettig hebben verklaard, noch de ware godsdienst belijden totdat zij de belasting met eigen hand betalen, totdat zij onderdanig zijn. (9:29)

  "Ik ben met u; versterkt de gelovigen. Ik boezem ontzag in de harten der ongelovigen. Slaat daarom hun hoofd af en slaat alle toppen van hun vingers af." (8:12)

  De vergelding dergenen die oorlog tegen Allah en Zijn boodschappers voeren(*) en er naar streven wanorde in het land te scheppen, is slechts dat zij gedood of gekruisigd worden, of dat hun handen en hun voeten de ene rechts en de andere links, worden afgesneden, of dat zij het land worden uitgezet. Dat zal voor hen een schande in deze wereld zijn en in het Hiernamaals zullen zij een grote straf ontvangen. (5:33)
  (* elders in de koran wordt oorlog voeren al gedefinieerd als het afwijzen van het mohammedanisme!)

  En doodt hen[de ongelovigen], waar gij hen ook ontmoet en drijft hen uit (2:191)

Comments are closed.