Het artikel van Geert: “ntellectuele eigendom” *) heeft heel wat discussie veroorzaakt en laten zien dat er heel wat verschillende kanten aan het octrooi en/of copyright vastzitten. /brDaardoor ontstaat ook het risico van elkaar niet begrijpen of langs elkaar heen praten.

In het onderstaande één enkel facet er uitgelicht:

Als ik of jij een uitvinding doen, of een (kunst)werk produceren of een bijzonder boek schrijven, willen we daar graag (veel) geld mee verdienen. Ik wil niet onmiddellijk de mogelijkheden van mijn inspanning kwijt raken.

Als ons product zo maar op de markt komt en iedereen kan het zonder meer goedkoop namaken, bvb omdat hij geen research en andere voorbereidende kosten heeft gehad, kunnen jij en ik onze verdiensten wel vergeten.

Daarom zoeken we bescherming, of beter voorkoming van die namaak.
Soms kan er in het product of de fabricage ervan een geheim zitten dat ons beschermt. Maar daar kun je nooit voor honderd procent op rekenen. En bij een boek of artikel speelt dat al helemaal niet.

Daarom bespreken jij en ik de mogelijkheden die voor de hand liggen.
Voorlopig beperken we ons tot één alternatief, al kunnen we natuurlijk blijven doorzoeken naar andere oplossingen.

Jij zegt dat we naar Jan Peter moeten gaan. Die heeft op kosten van de belastingbetaler een grote organisatie, overheid genoemd, die best bereid om iedereen die ons product namaakt, bij de kladden te pakken en te beboeten of in de gevangenis te gooien. En die zo namaak kan voorkomen.

Ik vind echter, dat we veel beter naar Al Capone kunnen gaan. Die heeft ook een degelijke organisatie, Maffia genoemd, en die is veel goedkoper en veel effectiever. Die wil ons ook best beschermen voor een percentage van onze toekomstige opbrengst en garanderen dat niemand ons product namaakt.

Een belangrijk voordeel van werken met Al Capone is ook dat hij uitsluitend door ons, de belanghebbenden, wordt betaald en voor dit project niet derden gaat “belasten”. Dat is veel netter, moreler, dan Jan Peter die iedereen in het hele land voor zijn organisatie laat betalen. Dat geeft mij toch een fijner gevoel.

Een probleem op dit moment is wel dat Jan Peter met zijn heel grote organisatie niet de concurrentie van Al Capone duldt en dus zal trachten het hem onmogelijk te maken om ons te beschermen. De organisatie van Al Capone is illegaal genoemd.

Hoe lossen we dit dilemma op? Gaan we naar Jan Peter of naar de goedkopere, efficiëntere Al Capone?
Zeker zolang we nog geen andere oplossing weten om namaak te voorkomen.

Vlak voor het publiceren van dit artikel vernamen we nog dat Al Capone in onderhandeling is met Jan Peter om zijn organisatie om te dopen in een verzekeringsmaatschappij, en daardoor zijn protectiewerkzaamheden te legaliseren. Als dat lukt, is dan de keus niet vlug duidelijk?
– —————————————
*) Zie: www.vrijspreker.nl/vs/item/…

4 REACTIES

 1. Sorry Hub, mag ik even ? Wat Al C. doet is niets minder dan heulen met de vijand, corporatisme genaamd ! Want hij laat zich vrijwillig de wet van de vijand opleggen.

  Oh, bedoelde je dat niet ? Leg eens uit…

 2. [1] Neen, Al C is een privé onderneming, los van (tegen) de overheid en onder andere gespecialiseerd in het beschermen van mijn uitvinding tegen namaak.

  Dat hij aan het eind van mijnstukje probeert legitiem te worden, is een tweede factor. En waarschijnlijk heb je dan weer het gevaar dat hij te veel water in de wijn gaat doen.

  Maar dat hoeft niet. Ik kan me een privé verzekering vrij van de overheid voorstellen.

 3. [2]
  Nja, verzekeraars.

  Product aansprakelijkheid wereld wijd
  na 11 sept. 2001 ?

  Rechtsbijstand m.b.t. merkenrecht?

  Slaap lekker of lees de kleine lettertjes in de polis voordat je met "verzekeraars" in zee gaat.

  Niet gedekt dus.

Comments are closed.