Volgens het NRC van vrijdag 11 mei is “Afghanistan nog lang niet stabiel”. Al eerder werd op deze site al geconstateerd, dat Nederland zich aldaar in een wespennest heeft begeven. Niets is minder waar dan het tegendeel. Volgens een uitgelekt rapport van de MIVD is de guerilla succesvol en blijft Zuid-Afghanistan dit jaar het toneel van zware gevechten tussen westerse troepen en de Talibaan. Hoeveel afgeperst belasting-geld van Nederlandse belastingbetalers moet er nog in dat zwarte gat gekiept worden voordat de overheid die eigenlijk onderheid moet zijn, wakker wordt en de troepen aldaar terugtrekt ?

Volgens het twee weken geleden intern gepubliceerde- en nu dus uitgelekte jaarverslag van 2006 kan de Taliban rekenen op steun uit de bevolking. De opstandelingen hebben een “veerkrachtige en vasthoudende” strijd gevoerd, waarbij men geholpen wordt doordat men met gemak de Pakistaanse grens kan overschrijden.

Het doel van de ISAF, stablilisatie, is kortom verder weg dan ooit. Middels bermbommen wordt het werken van politie en Afghaanse regeringstroepen bemoeilijkt. De vestiging van de regering van Karzai in het zuiden verloopt moeizaam, een diplomatieke term voor “lukt niet”.

Het vernietigen van de papavervelden zonder vervangende alternatieven aan te bieden, hebben de Taliban weten om te zetten in steun voor hun zaak. Ze zullen niet rusten voordat de vreemdelingen zijn verdwenen. Een vrij uitzichtsloze situatie voor de buitenlandse troepen kortom, geen wonder dus dat de druk toeneemt op die slappe Nederlandse regering om toch vooral langer te blijven na afloop van de missie in augustus 2008 en zodoende nog méér belastingcenten te verkwanselen.

Volgens Joris Driepinter Verhoeven moeten andere landen “hun verantwoordelijkheid” nemen en Nederland aflossen. Volgens Andre moet Nederland zijn verantwoordelijkheid jegens de Nederlandse belastingbetaler nemen en ophouden met dit gebed zonder eind door de militairen terug te trekken en vervolgens bereid te zijn om krachtig, maar dan bedoel ik ook krachtig in te grijpen zodra de situatie ter plaatse een acute bedreiging gaat vormen. Maar vooral niet proberen om de sosjaal-democratische betweterige dominee uit te hangen die de handel ter plaatse wel weer eens even zal gaan opbouwen.

Zie ook www.vrijspreker.nl/vs/item/…)%>

3 REACTIES

 1. Het ziet er inderdaad naar uit dat het "zonder eind" is.
  Vanochtend, 14 mei, in het ANP nieuws (verkort):

  "Nederland vraagt Duitsland om hulp in Uruzgan.

  Nederland heeft Duitsland gevraagd mee te helpen bij de wederopbouw van de Afghaanse provincie Uruzgan.

  De Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Heidemarie Wieczorek-Zeul neemt in de komende dagen een besluit over het verzoek,
  De Nederlandse commandant in Uruzgan, Hans van Griensven, noemt een samenwerking met Duitsland ‘meer dan welkom’.
  De chef van de afdeling Afghanistan van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, Michael Koch, toonde zich tijdens een recent bezoek aan Tarin Kowt in Uruzgan ‘zeer enthousiast’.

  Nederland wil dat het Duitse ministerie van Ontwikkelingssamenwerking zich voor een lange periode gaat binden aan de wederopbouw van Uruzgan.

  Minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking zei in maart tijdens een bezoek aan Afghanistan dat er meer moet worden gedaan aan de wederopbouw in het zuiden van het land.
  De Nederlandse regering neemt deze zomer een besluit of de missie in Uruzgan, die tot augustus 2008 duurt,
  wordt verlengd. Nederland staat onder internationale druk om langer te blijven."
  ————— De tekenen zijn duidelijk: 90 % kans dat 2008 niet het einde is!

 2. De eigenlijke reden dat wij daar millitair actief zijn aan Amerikaase zijde, is de controle over de opiumhandel.
  En dat mag best wat kosten..

 3. [2] Update: op 12 mei 2007 jl. hebben de Amerikanen en Afghanen in een gecombineerde actie één van de gevaarlijkste Talibanleiders naar z’n 72 niet-bestaande maagden geknald.
  Ruimt lekker op. Nou de rest nog.

Comments are closed.