In een generaliserende opmerking richt een RTL4 nieuwsbericht de schijnwerper op een nare mentaliteit van veel mensen. Met uitzondering van de generalisatie is het jammer dat ze daarbij nog voor een groot deel gelijk hebben ook.
Het gaat in dit geval om afgunst, domheid, onderdanigheid en klaplopen.
Het bericht:
Nederlander wil best betalen voor milieu
Nederlanders zijn bereid te betalen voor maatregelen om klimaatsverandering tegen te gaan.
Overheid
Voorwaarde is wel dat alle Nederlanders dat doen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Milieu- en Natuurplanbureau. Ook vinden Nederlanders dat de overheid de burgers moet helpen bij het leiden van een duurzamere levensstijl, bijvoorbeeld met subsidies.
Dit bericht hoeft eigenlijk geen commentaar, want de meeste van onze lezers zullen de consequenties wel door hebben. Toch is het nuttig deze weer expliciet te noemen.
1. “Ik wil wel betalen, maar dan moet hij ook betalen”.
Zouden ze daarbij de bereidheid hebben dat iedereen evenveel betaalt? Of zouden ze denken dat de “rijken” dan wel meer moeten betalen? Ik denk het laatste, waarbij “rijken” dan iedereen is “die meer heeft als ik”.
Illustratief hierbij is het verhaal van de boer die een kikker gered had en drie wensen mocht doen. Onder aanzegging dat zijn buurman dan bij elke wens het dubbele zou krijgen.
OK, eerste wens een heel groot landgoed. Boem: het was er, en zijn buurman had een nog groter landgoed.
Tweede wens, twaalf mooie vrouwen die voor alles kunnen zorgen. Boem: ze waren er. Mooi zo, alleen rot dat de buurman er 24 had en die nog mooier waren!
Voor de derde wens moest de boer lang nadenken, en kwam toen met:
“Ik wens aan één oog blind te worden”!
2. De overheid moet meer helpen (met bvb subsidies)
Deze klaplopers moeten wel heel erg dom zijn om zich niet te realiseren dat het enige geld dat de overheid daarvoor beschikbaar heeft alleen maar kan komen van het belastinggeld waarvoor die Nederlanders zelf eerst gedwongen worden om het te betalen.
Of zou hier ook de wens spelen dat de buurman dan meer moet betalen?
3. En dan wordt het hele bericht ook nog gebruikt om het belang te benadrukken dat je toch echt niet moet protesteren tegen nieuwe belastingen voor iets wat misschien nooit zal gebeuren.
4. Er is nog veel te doen voordat het Libertarisme door voldoende mensen wordt begrepen en beleefd.
Het is niet mijn stijl om te zeuren of taalfouten (wan ti maak ze zelf ook bijna net zo vaak als typo’s 🙂 ), maar deze doet mijn haren overeind staan
"die meer heeft als ik"
Moet uiteraard zijn
"die meer heeft dan ik"
Ik zal er geen gewoonte van maken.
Overigens verder geheel eens. Ik dacht toevallig exact ditzelfde toen ik dit hoorde op RTL4.
Overigens is maar de vraag of zo’n onderzoek representatief is. Als je aan de gemiddelde NL’er vraagt of die wil betalen zal die best ‘ja’ roepen, maar dan inderdaad wel ‘de rijken’ en ‘de werkgevers’ etc meer. En uiteraard niet té veel. Immers vraag ze of z enu bereid zijn 20 euro per persoon in een gezin maand van hun netto inkomen af te staan (*) en dan gaat men sputteren want dat is toch wel veel …
*) dat was immers ongeveer per persoon nodig (exclusief welvaartsverlies)
[1] En zo zie je maar: in de eerste zin maak ik meteen zelf weer een typo 🙂
[2] plus een zin die niet af is:
"Het is niet mijn stijl om te zeuren of taalfouten "
Overigens dank voor correctie!
Dit is wel het dieptepunt van de Nederlander. Ze zijn zo gehersenspoeld na jaren van socialistische indoctrinatie dat ze niet eens meer weten dat het indoctrinatie is. George Orwell schreef hier al jaren geleden over. Nederlanders wordt toch wakker.
[3] Ördnung muss sein!
We zijn ook een stel duitsers hier ook he! En dan bedoel ik niet de positieve kenmerken maar de negatieve.
[4] "Nederlanders wordt toch wakker"
Dat kan je wel vergeten, daarvoor zijn ze te ver heen !
Comments are closed.