Dat zegt Evo Morales, de president van Bolivia, het armste land van Zuid Amerika.

Morales wil dat Bolivia een pacifistisch land wordt, dat oorlog expliciet afwijst. In vroegere oorlogen is Bolivia grote delen van zijn land kwijt geraakt.

Direct na zijn verkiezing heeft Morales de olie en gasbronnen geheel genationaliseerd.

Kennelijk heeft Morales een ander begrip van kapitalisme dan wij. Zie onze Woordenlijst. Het kapitalisme is het economisch systeem dat staat voor een vrije markt en dat het persoonlijk eigendom van ieder individu erkent.
Dit in tegenstelling tot het socialisme/communisme dat vindt, eenvoudig gezegd, dat alles van de staat is; van de gemeenschap noemen ze dat.
Vandaar dat Morales dan ook de olie en gasbronnen nationaliseerde. Daardoor kreeg hij gedurende het jaar dat hij president is, zoveel geld binnen dat hij Sinterklaas kon spelen en daardoor weer populair is bij de arme bevolking.

Het afwijzen van oorlog is natuurlijk een positief punt. De contradictie is echter dat ze kennelijk de “oorlog” tegen individuele eigenaren niet afwijzen maar hun eigendom gewoon afnemen onder de naam van nationaliseren. Hij gebruikt dan ook het leger om de olie en gasvelden te bezetten en op die manier in een “gunstige onderhandelingspositie” te komen.

Langzamerhand begint in het oosten van het land, waar de meeste bronnen zitten, het verzet tegen zijn bewind te groeien. Het risico dat de olieproductie met het communistisch beleid zal stagneren, groeit daarmee ook. Door het wereldolietekort heeft Morales en zijn trawanten de wind mee en krijgen ze door de olieverkoop nog voldoende geld binnen.
Toch blijven we benieuwd hoe lang dat zal duren. Een beleid dat op diefstal gebaseerd is, zal op een gegeven ogenblik in elkaar storten. Daarvan zijn voorbeelden genoeg. Jammer is daarbij alleen dat de crash meestal langer op zich laat wachten dan je denkt.

18 REACTIES

 1. Beste Meneer Morales,

  Kapitalisme is juist iets moois. Het socialisme is juist de ergste vergissing van de mensheid van de laatste anderhalve eeuw.

 2. Zo is het maar net.
  Dat soort demagogen speelt met definities en keert de werkelijkheid en passant doodleuk om.

  Net als hier gebeurt met het nieuwe begrip "graaitax". Terwijl het bij elke inkomstenbelasting juist de overheid is die er zomaar op los graait in het inkomen van de werknemer/ondernemer die i.t.t. de overheid hard gewerkt heeft om zijn centen te verdienen.

 3. Wat is Evo’s adres? Ik bied $20 om hem een literatuurpakket via amazon.com op te sturen. Simpele boekjes van Friedman en Hazlitt enzo. Wie doet mee?

 4. [4] Als er iemand iets gaat organiseren, is het misschien nuttig om een aankondiging (oproep?) er over te maken op de voorpagina?

 5. [5] Ik zoek het wel uit. Ben nu op zoek naar een geschikt adres om het een en ander naar toe te zenden.

  Een en ander:

  – Capitalism and Freedom: Fortieth Anniversary Edition by Milton Friedman; http://www.amazon.com/Capit

  – Economics in One Lesson: The Shortest and Surest Way to Understand Basic Economics by Henry Hazlitt; http://www.amazon.com/Econo

  Jij nog andere suggesties Hub? Anderen misschien?

  Kan ook zorgen voor een aardig begeleidend briefje in ’t Spaans.

 6. Het nadeel van die die op olie gebaseerde staatseconomieen is dat er dan minder stimulans is om andere zaken te ontwikkelen. Het geld komt toch wel binnen. Zodra het op is, heb je dan een enorm probleem.

  Maar ook in de tussentijd is de economische groei aanzienlijk lager dan had kunnen zijn.

  Olieinkomsten zijn prachtig, maar moeten in een klassiek liberale staat enkel gebruikt worden om te investeren in -ja ik weet het, het lijkt een vies woord, maar hier had hij wel degelijk gelijk – Keyniaanse zin (o.a. wegen) of voor die paar collectieve zaken die in zo’n staat bestaan zoals het leger en justitie.

 7. [6] Oei, ik begrijp dat ik waarschijnlijk $ 20 moet dokken!!!!

  Een goed en niet moeilijk boek is:
  "The Road to Serfdom" van Friedrich Hayek.

  We mogen toch aannemen dat Morales Engels lezen kan?

  Wat denk je van aankondiging, oproep, op de voorpagina?
  Stuur concept dan rechtstreeks naar mij.

 8. Natuurlijk is kapitalisme de ergste vijand van Morales net zoals een heerlijke fles wijn voor een alcoholist.

 9. [2] ‘graaitax’ is een tautologie. Alleen zal de onderheid dat nooit erkennen.

 10. [10]
  Ik doe ook mee.

  Mijn aanrader:
  J.S. Mill, "On liberty".

  Gaat dan wel niet over economische vrijheid zoals Friedman, is wel een van de weinigen die ingaat op het doel van een vrije maatschappij. Op grond van Mill in combinatie met Friedmann kun je echt begrijpen waarom (economische) vrijheid ertoe doet.

 11. [1]
  Sorry maar wie of wat u ook bent u bent duidelijk niet een vrijdenker maar zoals vele miljoenen mensen ten prooi gevallen aan indoctrinatie.

  Het werkelijke socialisme is iets wat we al eeuwen als mens net missen. Ook bedoelde u waarschijnlijk eerder ,of zou het toch moeten hebben, het communisme zoals we dat algemeen kennen dat een vergissing was de laatste anderhalve eeuw.

  Wie een beetje verder kijkt dan zijn neus lang is ziet ook de negatieve kanten van kapitalisme. Die wegen nu wel eens zwaarder door dan de weinige ‘positieve’ kanten. Daarom is het evenzeer en evenveel een lsecht regime om onder te leven als communisme en dictatorschap. Bij elke bestuursvorm die we als mens kennen vandaag de dag zijn er slechts enkele happy few en de rest zweeft ergens tussen comfortabel of pure armoede.

  Tot op vandaag heeft nog geen enkele bestuursvorm tot op de dag van vandaag kan een maatschappij kunnen afleveren waarin iedereen gelijkwaardig is en het goed is voor iedereen.

  Kapitalisme is evenzeer als de andere vormen een bedreiging op korte en lange termijn voor de mens als voor de beschaving en de vooruitgang ervan. Enkel is het in andere vormen maar het behaalde resultaat is hetzelfde.
  En hiervan zien we dagelijks de gevolgen in onze portefueille en onze omgeving en wereld.

 12. Het is wat er achter dat kapitalisme zit dat het wereklijke gevaar is; de mens.
  De mens omdat die het bedenkt, uitvoert en in stand houdt.

 13. [16]
  Wat is volgens jou de definitie van kapitalisme ?

  Hint: bestudeer de woordenlijst; je vindt de definitie van kapitalisme onder de letter "k".

 14. [16]

  Het socialisme is een historische vergissing. De meest weerzinwekkende, abjecte, walgelijkste ideologische stroming die de westerse wereld ooit heeft gekend.

  Socialisme en sociaal gedrag zijn volkomen tegengestelde begrippen.

  U bent een idioot.

  Meestal ben ik nooit ad hominem, maar socialisten brengen het slechtste in mij naar boven.

  Niet zo gek, aangezien het leed en de mate van problemen die ze veroorzaakt hebben.

  Het wordt tijd om meer te gaan lezen, meneer.

Comments are closed.