Nederland loopt leeg.
Moet dat niet geregeld worden?

Ik schrok me wild toen zondagmiddag Josua Livestro in Buitenhof pleitte voor een EMIGRATIE beleid van de overheid.

Joshua vertelde dat de komende tien jaar 1,5 miljoen mensen uit Nederland weg zullen trekken. Er zullen er ook binnen komen, maar er blijft een negatief saldo van een kwart miljoen mensen.
Wat betreft die kwart miljoen noemde hij niet hoe de kwaliteit ervan zou zijn. Wel was duidelijk dat de anderhalf miljoen vertrekkenden zal bestaan uit mensen van de hogere kwaliteit vooral uit de middenklasse. En dat zal dus grote invloed gaan hebben op de economie en het ondernemerschap in Nederland.

Daar moet volgens Joshua beleid voor komen, dat er nu niet is.
Nu neem ik aan dat ik begrijp wat Joshua bedoelt. Hij zal bedoelen dat er einde moet komen aan het onaantrekkelijk maken van het leven van die mensen. De betutteling van overheden en politiek moeten ophouden. Er moeten meer ontplooiingsmogelijkheden komen voor mensen die dat ambiëren en er toe in staat zijn. Die mensen moeten een grotere vrijheid krijgen om hun leven in te vullen zoals ze dat zelf willen en hun resultaten moeten niet onmiddellijk worden afgeroomd.

Dit is waar de Vrijspreker ook voor pleit. Dat is niets om van te schrikken. De schrik kwam toen ik me realiseerde dat ook politici deze boodschap gehoord zullen hebben.
Die zullen dan maar wat graag er op doorgaan en meteen vinden dat zij die emigratie moeten gaan “regelen”. Nieuwe afdelingen, nieuwe procedures, een nieuwe minister en ministerie. Nieuwe wetten om alles in goede banen te leiden.

Bovendien zullen ze proberen die mensen hier te houden. En de eenvoudigste weg is om het emigreren moeilijker te maken. Iemand die weg wil, zal eerst moeten aantonen dat hij alle achterstallige belastingen heeft betaald. Ook zou hij mogelijk (een deel) van de kosten van zijn opleiding moeten terugbetalen, en een soort “successierechten” over vermogen dat hij uit Nederland mee wil nemen. Hij raakt immers voor “Nederland” verloren, net als iemand die overleden is. En ook overledenen moeten immers betalen!
En als dat alles niet voldoende is, dan komt er een emigratieverbod!

Dat klinkt overdreven? Kijk dan eens tien of twintig jaar terug en bedenk eens wat men voor onvrijheden heeft ingevoerd, die toen ook overdreven en onwaarschijnlijk leken!

Als je er dus over denkt om te emigreren, wacht dan niet totdat het je onmogelijk wordt gemaakt.

PS. Een geluk is dat er op dit moment veel ambtenaren en politici met vakantie zijn, en het idee misschien niet hebben gehoord.

29 REACTIES

 1. Verstandiger lijkt me om nu reeds vermogen veilig te stellen in het buitenland m.h.o.o. het vermijden van een te grote exit tax dan wel helemaal niet mogen vertrekken.

  Heef iemand suggesties?
  Ik vind dit wel een HEEL relevant thema.
  Ik vrees nl. dat we vroeg of laat in een toestand zullen verzeilen zoals destijds achter het ijzeren gordijn, waar je het land niet mocht verlaten en je binnenlands je niet mocht ontplooien en van de vruchten van je arbeid mocht genieten, voor zover je ueberhaupt al in het beroep van je voorkeur mocht arbeiden.

  Hub, zou je op de homepage een shortcut naar dit artikel/forum kunnen maken?

 2. [1] In zijn algemeen moet je qua vermogensopbouw proberen zoveel mogelijk onafhankelijk van de staat doen. Of beter je bewust zijn van de risico’s.

  Peilers zijn

  – AOW. In het EU/EEG buitenland zijn de 65+ tarieven vaak hoger dan in NL, maar de uitkering ook. Wonen in het buitenland geeft dus dikke klappen, want je betaalt het hogere buitenlandse tarief en krijgt de lagere NLse uitkering.

  Concreet voorbeeld: Belgie! Alle NederBelgen worden hierdoor getroffen! Gelukkig bestaat er een regeling in Belgie die jouw deels tegoemoet komt voor alle jaren dat je daar gewoond hebt, maar voor mensen die op latere leeftijd emmigreren krijg je een "AOW-gat".

  Oplossing: spaar dus naast je AOW en bij werk in buitenland, overweeg niet mee te doen aan de vrijwillige AOW-behoud regeling, maar bouw iets op met de regelingen uit die landen indien die meer vrijheid bieden.

  – Pensioen. Wie naar buitenland vertrekt en valt onder een land waar ‘we’ een belastingverdrag mee hebben mag zomaar gaan. Immers bij uitkering heft Nederland premies en daarna zal het nieuwe woonland ook nog haar belastingen heffen. Dat is erg wrang, want veel voorzieningen waar je premies voor moet afdragen bestaan niet in je nieuwe woonland of – nog erger – worden daar uit de belastingen gehaald waardoor je dubbel betaalt.

  Concreet voorbeeld zijn de pensionada’s in Spanje die nu verplicht AWBZ en nominale basisverzekeringspremie moesten betalen. Met name diegene die niet al onder de ziekenfondswet vielen kregen van december 2005 naar jan 2006 opeens een ongeveer 18% belastingverhoging op hun pensioen!!! Via rechtzaken is dit nu verlaagd (afhankelijk van het land), maar vaak nog steeds meer dan 10%.

  Oplossing: géén, daar je pensioen vast zit in ons land. Spaar dus indien mogelijk buiten de pensioenfondsen om.
  Wil je je pensioen overdragen naar een buitenlands fonds mag dit … na afdracht van de belastingen. Het voorbeeld van de successierechten is dus niet zo onrealistisch.

  – Levensloop. Kan niet uitgekeerd worden zonder Nederlandse wetgever. Prepensioen is dus niet mogelijk via levensloop bij vetrek naar buitenland. Geld wordt dan vastgehouden en bij 65 ineens (en dus tegen progressief maximaal tarief) belast. Spaar dus enkel met de levensloop vanwege de leuke belastingkorting die je krijgt ongeacht grootte van inleg (tip!), maar niet als basis.

  – Huizen. Kun je vooralsnog verkopenen met het cash zo de grens over lopen. Maar ja, je bent wel afhankelijk van de huizenprijzen.

  – Algemeen. Je bent zo afhankelijk van overheden die regels en vooral tarieven wijzigen dat je het beste van je netto loon kunt sparen in samenspraak met verzekeringen naar jouw behoefte. Dit tenminste qua vrijheid en bij emmigratie rendement. Dit gaat dan wel ten koste van je fiscale rendement indien je juist niet emmigreert.

 3. haha te laat…. te laat…..
  Mijn visum is al binnen en mijn kapitaal is nederland al uit. De enige manier hoe de maffia mij kan stoppen is me op te sluiten. Ik bereikte 3 jaar geleden het punt waar genoeg, genoeg was en ben toen de acties gestart. Officieel ben ik allang het land uit.

 4. [2] Bedankt voor het uitgebreide overzicht.

  [3] Waarheen ga je en waarom?

 5. [2] > – AOW.

  Denk je nu echt dat ik nog iets van die AOW wil? Ze douwen het maar in hun kont. Een boterham en een natje op zijn tijd? Vindt u het heel erg als ik mijn oude dag zelf regel?

  > Wonen in het buitenland geeft dus dikke klappen

  Dat klopt. je mag opeens 90% van je verdiende geld houden. Grote klappen sal je. Je koopt binnen 2 jaar cash een spliksplinternieuwe car, koopt een nieuw huis en binnen 5-8 jaar is je oude-dag rond. Dikke klappen inderdaad.

  > want je betaalt het hogere buitenlandse tarief en krijgt de lagere NLse uitkering.

  Een NL-uitkering krijgen? In het buitenland lachen we erom, die pinda’s. Als je op je 58e vertrekt en nog wel wat graag iets terug wil zien van al die gedwongen afgegeven miljoenen, dan maak je je daar druk om inderdaad.

  > "AOW-gat".

  Als je zo geobserseerd bent door de NL wetgeving moet je volgens mij gewoon in NL blijven.

  > Pensioen. Wie naar buitenland vertrekt en valt onder een land waar ‘we’ een belastingverdrag mee hebben mag zomaar gaan.

  En terecht. Daarnaast. Of NL met Thailand een verdrag heeft? Ik zou het niet weten en het interesseert me ook geenzins.

  Ik ben op mijn 35e vertrokken en doe geen ENKELE wijze aanspraak meer op NL. Is dat verboden?

  > verplicht AWBZ
  > nominale basisverzekeringspremie
  > ziekenfondswet

  > Dit gaat dan wel ten koste van je fiscale rendement indien je juist niet emmigreert.

  Fiscale rendement. Wil je mijn (ons) rendement weten?

  Dat is het verschil met NL. Ik doe hier precies eender als wat ik in NL deed, ik mag nu opeens 90% van mijn salaris houden ipv weggeven. En heel onze omgeving floreert.

 6. [5] Uit 30 jarige ERVARING kan ik bevestigen wat hier is gezegd. Maar er is zelfs een nog veel mooiere draai aan mogelijk … Met name waar men van de hoge nederlandse belastingen kan PROFITEREN … Ya hoge belastingen.

  Hoezooo? Ten eerste door domicilie te kiezen in de VS (in een belastingvrije staat als New Hampshire, Florida of Nevada) en daar aan Uncle Sam belastingen te betalen op mondiale inkomen. Kunst is ten tweede, om ook in Nederland een aanzienlijke bron van inkomsten te hebben of te behouden, dat tegelijkertijd slechts "incrementeel" is en dus niet nodig is om van te leven, maar anderzijds zo zwaar belast, zodat in feite (als gevolg van de belastingaccoorden tussen de VS en NL) vw. de "tax credit regeling", daardoor praktisch aan ALLE belastingen op mondiale inkomsten is voldaan. Wat de overheid daarmee doet zal mij worst zijn … ook al loopt het in de tonnen.

  Resultaat is dat op een jaarlijkse inkomsten van rond de 2 miljoen (waarvan een derde deel uit Nederland) men op 1,3 miljoen nog geen 15% betaald. En dan heb je jaarlijks altijd nog steeds behoorlijk wat over om mooi weer te spelen als je weer eens in NL bent …

  Burg (in Thailand) is op de goede weg .. Want wat Nederland aan "zekerheden" te biedien heeft is uiteindelijk uiterst pathetisch en kan men beter VERGETEN …

 7. [3] [6]

  Ik ben al bijna dertig jaar hoofdzakelijk een (zeer) regelmatige rampentoerist in Nederland …

  Maar gelukkig is het hier mogelijk om steeds het beste van het beste te leasen … om het je aangenaam te maken …

 8. [8] Dat vermoedde ik al, en zou graag wat meer horen! Ik ben toe aan wat nieuwe stappen, en wil dus anderen hun ervaringen horen…. Kun je -offline- wat meer zeggen?

 9. [5] Bedacnkt voro je reactie, zij het dat die wat cynisch is. Als je mijn reactie echter gelzen had, zou je zien dat ik vooral in ga oplanden waar Nederland een verdrag mee heeft.

  En natuurlijk kun je best zeggen dat je geen AOW hoeft of dat je opgebouwde pensioen je gestolen kan woreden, maar je kunt je vast wel voorstellen dat een 40’er graag wil weten wat er gebeurt met zijn tot dan toe opgebouwd kapitaal en ‘rechten’ indien die besluit te emmigreren.

  De luxe om dit allemaal maar te vergeten en te beschouwen als fooien heeft niet iedereen.

 10. [10] ALS je ervan uit gaat dat tegen die tijd het stelsel nog werkt, aangezien alle inleggen niet op naam worden geïnvesteerd, maar als belofte van de komende generatie worden omgeslagen naar de huidige. En bij sterk afnemende kindertallen, gaat dit niet meer werken: de belofte van de ‘broker’ (de staat) zal dan uit nieuw aan te trekken gelden moeten gaan bestaan. Nieuwe belastingen dus. Of leningen, met als gevolg mega-inflatie, want we hebben het niet over triviale bedragen…

 11. Nederland kan emigratie binnen de EU niet zo maar gaan "regelen". Volgens de EU-wetten is er recht op vrije vestiging in alle landen van de EU door burgers van de lidstaten, en lidstaten kunnen voor de eigen burgers niet zo maar op eigen houtje belemmmeringen gaan opwerpen.

 12. [13] > Leuk, maar wie wil er in vredesnaam nog in de EU wonen ?

  Ik. Mits de overheid gedecimaliseerd is. En zonnig en zwoel is het in NL al, heb ik begrepen 😉

 13. [14]
  Ondanks de verwachting dat ook in Nederland steeds meer druiven zullen groeien, heb ik heb zo het donkerbruine vermoeden dat je nog wel een tijdje in Thailand zult zitten.. :p

 14. [15] > heb zo het donkerbruine vermoeden dat je nog wel een tijdje in Thailand zult zitten

  Dat vermoeden heb ik ook Andre. Wij kunnen hier in de komende 5-8 jaar ons financieel afhankelijk maken voor onze oude dag. En dan stoppen we. We blijven daarna "werken", dingen doen die ons (en de onzen) genoegen geven. Vrijwillig geven en je zal krijgen.

  Maar om alles in perspectief te plaatsen: John Lennon schreef ooit:

  "Life is what happens when you’re busy making other plans".

  Ik lees elke nacht in bed passages uit het boek van Charles Murray "What is means to be a Libertarian". Een absolute aanrader. Murray heeft zelf 6 jaar hier (Thailand) gewoond.

  Meer over Murray op de onvolprezen Wikipedia:
  http://en.wikipedia.org/wik…(author)

 15. [2] Emigreer dan naar Sri Lanka!
  Daarmee bestaat en belastingverdrag.
  Wie daar immigreert en $ 150.000 op deposit zet, krijgt vijf jaar vrijstelling van het betalen van inkomstenbelasting.

 16. [2] Emigreer dan naar Sri Lanka!
  Daarmee bestaat en belastingverdrag.
  Wie daar immigreert en $ 150.000 op deposito zet, krijgt vijf jaar vrijstelling van het betalen van inkomstenbelasting.

 17. [2] Emigreer dan naar Sri Lanka!
  Daarmee bestaat en belastingverdrag.
  Wie daar immigreert en $ 150.000 op deposito zet, krijgt vijf jaar vrijstelling van het betalen van inkomstenbelasting.

 18. [2] Emigreer dan naar Sri Lanka!
  Daarmee bestaat en belastingverdrag.
  Wie daar immigreert en $ 150.000 op deposito zet, krijgt vijf jaar vrijstelling van het betalen van inkomstenbelasting.

 19. [16]

  1. Murray is volgens mij eerder een zeeeer pragmatische individu, en is als GEVOLG en uitkomst … "libertarier" of wordt zooo genoemd. Hij ging en gaat dus definitief NIET filosofisch of ideaalogisch uit van het lbertrarisme. Zulks omdat zijn intellectuele wereld draait om geenen en ERFELIJKHEID, en NIET wat een mens als ideaalogie, ideooologie of religiooologie is komen aanwaaien. Hij maakt bizonder goede (controversiele) opmerkingen die echter oneindig meer hout snijden dan wat een dromige Ayn Rand ooit uit haar duim heeft kunnen zuigen, of heeft kunnen verzinnen door het plegen van uitgebreide thematische plagiaat.

  2. Burg gedraagt zich volgens mij ZUIVER ( en terecht) instinctmatig … en laat zich net zo min door opgeklopte libertarische fantasien voortgestuwen … zoals vele Papagaaien alhier dat WEL doen, die denken als vanzelf de zaligheid te zullen bemachtigen als zij maar de geijkte mantras blijven reciteren. Anders zou Burg zich immers niet in Muang Thai ophouden.

  3. Waar Burg nu mee bezig is heb ik letterlijk ACHTER de rug. En al geruime tijd VERMAAK mij nog slechts … ook op DIT forum.

  4. Wij kunnen het beter over Brrg’s waardevolle belevenissen dan over goud of "fiatgeld" die de armoezaaiers NIET EENS BEZITTEN …

 20. 4. Wij kunnen het beter over Burg’s waardevolle belevenissen HEBBEN, dan endeloos over goud of "fiatgeld" te bekvechten, en die de armoezaaiers van een Papagaaien … NIET EENS BEZITTEN …

  5. BTW, het grote verschil tussen Thailand en Nederland als absolute monarchien is dat … HIER de keuningin en haar politieke handlangers lang niet tevreden zijn met hun privileges (zoals de monarchie dat wel is in Thailand) maar er op staan het leven van hun onderdanen van de wieg tot graf te MICRO-managen en hun tussentijds ook nog eens tot op de bot uit te zuigen …

  6. Individuen met instinctmatige libertarische tendenzen zullen het in vrijemarktlokaties doorgaans uitstekend doen. Ergo … men moet wel KNETTER zijn om te fantaseren over ideele vrijemarkt toestanden, terwijl men die slechts hoeft op te zoeken … en die overal terwereld bestaan. Immers zooooo hebben vroege CHINEZE immigranten dat zelfs in Nederland kunnen "gevonden".. Want zoooo zijn immers letterlijk alle Chineze restaurantjes hier onstaan … Of niet soms?

 21. [13] Er zijn nog genoeg leuke landen binnen de EU om te wonen! Zweden, Spanje, UK (Londen) zijn erg populair onder emigrerende Nederlanders. Ikzelf zit in Brussel (redenen voor mij: betere toekomstperspectieven en minder betutteling)

 22. [14] Thailand lijkt mij ook interessant! Maar niet makkelijk aan een werkvergunnin te komen. Alleen als leraar Engels

 23. [22] > Ergo … men moet wel KNETTER zijn om te fantaseren over ideele vrijemarkt toestanden, terwijl men die slechts hoeft op te zoeken … en die overal terwereld bestaan.

  Dat is helaas niet voor een ieder weggelegd, zoals een eerdere spreker al schreef. Ik ken genoeg mensen die weg willen maar waar hun familieband (jonge kinderen) bv sterker is. Of die gewoon weg de "guts" niet hebben. Dat valt ze niet kwalijk te nemen, dat is het aard van het beestje.

 24. [24] > niet makkelijk aan een werkvergunnin te komen. Alleen als leraar Engels

  Leraar Engels, wat is daar mis mee? 😉 Maar je hebt gelijk, het vereist nogal wat werk en de juiste navigatie om een vergunning te krijgen en je een weg te banen door de red-tape. Daarna kom je echter op een bijna 100% vrij economisch speelveld met enorm veel mogelijkheden.

 25. [26] Ik niks mis mee, zit er zelfs over te denken dat te doen. Maar vanuit een baan als docent is het evt. mogelijk door te stromen in andere sectoren, als ik het goed begrijp.

 26. [27] Maar vanuit een baan als docent is het evt. mogelijk door te stromen in andere sectoren, als ik het goed begrijp

  Alles is zeer wel mogelijk. Ga hier maar eens 1 jaartje zitten, leer het land, de mensen en de cultuur een beetje kennen en er zullen zich daarna genoeg mogelijkheden voordoen.

 27. [19]
  Hallo allemaal,

  Iedereen die naar Sri Lanka wilt emmigreren, als je ¤ 100.000 op je zak hebt, hoef je nooit meer centen te kakken!
  Dan ben je nog geen miljoenair, maar leef wel als een miljoenair! Je kan gemiddeld 17 % interest ontvangen op een Treasury bill dat 100% door goud is gedekt. Bovendien betaal je maar 10% tax en dat is ook de eind heffing. Even een reken voorbeeld met de inkomsten in verhouding tot de levenstandaard. 100.000* 155 LKR heb je 15.500.000 LKR, 17% hiervan is 2.635.000 hiervan betaal je 10% belasting ; hou je netto 2.371.500 LKR per jaar over. Dat is 197.625 LKR per maand terwijl een gestudeerde persoon door hard werken zo’n 30.000 LKR per maand verdiend.
  Ik heb het hier over meer dan 6,5 keer hogere loon in Sri Lanka.
  Als je naar de Nederlandse maatstafen leeft ben je maximaal 70 to 80.000 LKR (roepies) kwijt! Dan heb je een goede woning, een auto onder je kont enz.

  Dus alle mensen die over belastingen e.d. klagen, ga sparen, ga zo snel mogelijk weg. Leef, en geef ook wat aan de minder bedeelden! Blijf niet dromen, en kankeren over het zeik weer hier in NL, en de klote belastingdienst. Dan hoef je ook niet te wachteb op je onzekere WAO of welke pensioen dan ook!

  Met hartelijke groetjes,

  Saman

Comments are closed.