De diverse overheden buitelen over elkaar heen om de race naar de laagste CO2 uitstoot te winnen. In het kader daarvan werd op 10 mei j.l. het Rotterdam Climate Inititiative gelanceerd. Middels een paginagrote advertentie in het NRC Handelsblad van vrijdag 11 mei wordt e.e.a. haarfijn uit de doeken gedaan, nog net op tijd voor deelname in de persoon van Ivo Op Stelten aan het eerste congres van de Sigaartje Clinton Climate Initiative van 14 tot 18 mei, waar samen met 39 andere grote steden geritseld wordt hoe men de burgers nog meer centjes afhandig kan maken.

De advertentie geeft aan, dat men Rotterdam opnieuw gaat uitvinden. In lijn met de doctrine dat door de mens geproduceerde CO2 de oorzaak is van opwarming van het klimaat, belooft men de CO2 uitstoot te halveren. Uiteraard vraagt dit om daadkracht (waar volgens de advertentie in Rotterdam geen gebrek aan is), innovatie en een bak geld; maar dat laatste onderwerp wordt angstvallig vermeden. Wel wordt beloofd, dat er geld mee verdiend gaat worden. Hoe dat gaat met de helft van de inwoners, of met een chronisch zuurstofgebrek omdat de hoeveelheid uitgeademde CO2 moet halveren, is mij een raadsel. Een verstikkende gedachte, als het ware.

Het schijnt de bedoeling te zijn, de CO2 uitstoot in 2025 t.o.v. 1990 te halveren, en wel op een manier dat de economie er sterker van wordt: iedereen zal met iedereen moeten gaan samenwerken: de stad met de haven en de haven met de industrie. Uiteraard in “ons aller belang”, wie dat dan ook mogen zijn. En dat geloven wij maar al te graag, niet ?

Er worden zowaar een aantal maatregelen uit de hoge hoed getoverd, nee sterker nog, er zijn al een flink aantal plannen in gang gezet ! Een paar voorbeelden: een schoner gemeentelijk wagenpark, de bouw van bio-ethanol tankstations, energiebesparing in het stedelijk miljeu door grondige vernieuwing van de stadsverlichting, isolatie van huizen en hergebruik van restwarmte voor de verwarming van woningen en industrie. Indrukwekkend, met name als men zich beseft dat bijvoorbeeld bio-ethanol in het meest gunstigste geval geen achteruitgang qua energieverbruik betekent. En die nieuwe stadsverlichting zal ook een hele vooruitgang zijn. Papier is geduldig, gelukkig.

De advertentie stel terecht dat praatjes geen gaatjes vullen. Iedereen in- en om Rotjeknor (waar is dat en wie zijn dat ?) wordt uitgenodigd om mee te denken. Ik heb alvast een suggestie: doe geen moeite, in 2025 zal deze havenstad links en rechts ingehaald zijn door havensteden in Azië. Die halvering komt er vanzelf wel..

http://www.rotterdamclimateinitiative.nl/
http://www.rotterdamclimateinitiative.nl/documents/persberichtRotterdamClimateInitiative2007-05-10.pdf
http://www.rotterdamclimateinitiative.nl/documents/programma.pdf

9 REACTIES

 1. Eén van de plannen: "isolatie van huizen".
  Mag ik aannemen dat hier bedoeld wordt "een bétere isolatie van huizen"?
  Als dat zo is, is dat wel helemaal in tegenstrijd met een andere campagne/waarschuwing, namelijk dat de huizen tegenwoordig te véél geïsoleerd zijn, wat gevaar oplevert voor de gezondheid. De luchtkwaliteit binnen zou vele malen sterker vervuild zijn dan die van buiten. Men moest dus juist veel meer luchten (ramen openen e.d.)!

  Zoek het maar uit!!

 2. [2]
  Saartje,
  Dat is één van de plannen die blijkbaar al in gang is gezet. Natuurlijk loopt dat al jaaaaren, net als in vele andere steden, maar het vult natuurlijk wel leuk zo’n kreet. Anders moet de fontsize nog groter worden.
  Met dat luchten moet je natuurlijk ook niet vergeten, dat je enorm veel fijnstof binnenlaat. En wat dacht je van lawaai ? Maar geen nood, Ivo en zijn trawanten regelen alles. Desnoods middels elkaar tegensprekende regeltjes.

 3. Ach, het besparen van energie kan er voor zorgen dat zaken goedkoper worden. Bijkomend voordeel is dat landen als Saudi Arabië en Iran dan inkomsten gaan mislopen.

  Als de energieprijzen hoger worden gaat men vanzelf wel investeren naar besparende technieken, daar is dan geen overheid voor nodig.
  "in 2025 zal deze havenstad links en rechts ingehaald zijn door havensteden in Azië. Die halvering komt er vanzelf wel.."

  Om een container met goederen in het roergebied te krijgen kun je die container nog altijd beter lossen in Rotterdam of Antwerpen dan in Calcutta of Sjanghai.

 4. [4] Het gekke is dat het besparen van energie nou juist heel veel energie kost! Al is het maar van een burger die opeens gaat fietsen en daardoor meer gaat eten, waar weer productiecapaciteit en dus meer energie voor nodig is.
  Energie kost geld, en omdat mensen van nature egoïstisch zijn, willen ze zoveel mogelijk energie sparen en zo weinig mogelijk uitgeven. Dus de mens zal ook van nature zo milieuvriendelijk mogelijk zijn.
  Overigens zijn er nog veel meer van dit soort cirkelredenaties mogelijk, en ze kloppen dan ook nog vaak 🙂

 5. Betere stadsverlichting helpt geen moer het milieu te verbeteren, immers deze verlichting brandt vrijwel alleen ’s nachts. Op deze tijdstippen hebben we ook een energie overschot, vandaar dat huizen met een dubbele meter een goedkoper nachttarief kennnen om mensen te verleiden bv ’s nachts de wasmachine te laten draaien.

  Het enige wat gebeurt met deze verbeteringen is dat de centrale een tandje lager wordt gezet,
  prima toch zou je denken. Echter vrijwel alle centrales produceren het efficientst bij het leveren van een bepaald vermogen. En het uiteindelijke "milieu-rendement" nul is of zelfs negatief.

  Zolang we geen goede methode hebben om grote hoeveelheden electriciteit efficient op te slaan zijn dit soort ideeen vrij nutteloos, zelfde geld ook voor windmolens.

 6. [4] "het besparen van energie kan er voor zorgen dat zaken goedkoper worden"
  In een vrije markt zou dat zo zijn: de vraag neemt af, dus de prijs gaat omlaag. En minder verbruiken is sowieso minder betalen.

  Echter: Woutertje maakt zich nu al druk dat-ie 1 miljard euri aan aardgasbaten ‘misloopt’ door de zachte winter. Geld dat al uitgegeven is. Dus je kunt er op wachten dat de eco-tax omhoog gaat. Weg voordeel. En als daarna je verbruik omhoog gaat door een extra apparaat wordt je dubbel genaaid: belastingen worden zelden verlaagd.

  En specifiec voor de gasprijs werden we toch al genaaid, omdat gas voor een grijpstuiver wordt geëxporteerd, terwijl voor de inboorlingen de gasprijs is gekoppeld aan die van de olie. Inderdaad, ook alleen maar om meer geld te kunnen afpersen…

 7. [2] Ja,ja Nederland ligt volgens sommige simpele zielen echt onder een kaasstolp en de rest stinkt er als een blind paard in.
  Saar: je hebt hartstikke GELIJK!

 8. Dit hele gedoe omtrent ”De opwarming”
  van onze aarde is gewoon lachertje, het wordt bij ons mènsen neergelegt en doorsnee wordt dit ook geloofd! De mens is maar voor een klein deel verantwoordelijk,daar hebben wij ècht niet van te lijden!!! Moeder Aarde zèlf warmt op!Ook de zon is aan het veranderen wat invloed heeft op onze aarde, maar dáár wordt niet op scholen niet over verteld! Hoeveel mensen zijn er èigenlijk op de hoogte van wat er in de lúcht gebeurd? Wie weet van de ”CHAMTRAILS”? Wij worden als burger aan àlle kanten voorgelogen en slapende gehouden, het is wèrkelijk schandalig als je wéét wat er àchter onze ruggen gebeurt!Wie heeft nog de illusie dat”ZE” het goed met ons voor hebben ;” 3 tot 5 miljard van ons, moet verdwijnen van deze planeet, ja..,u leest het goed, verbijsterent he? Een tip, Lees het boek van Marcel Messing”Worden Wij Wakker?’,dan begrijpen wij misschien èindelijk dat Wij met z’n allen moeten beslissen om te zeggen ”’Het is GENOEG,”Wij willen een Gelijkwaardige TOEKOMST zónder onderdrukking en Armoede in een VRIJ nederland en géén POLITIESTAAT!!
  U en IK hebben tè lang geslikt, maar de koek is óp voor ons Nederlanders!!

Comments are closed.