“Nederland” heeft niet voldoende stemmen gekregen om mee te mogen doen aan de hoofdronde van het songfestival.
Deze gebeurtenis is een illustratie van hoe wispelturig de uitkomst van een verkiezing kan zijn. Waarbij komt hoe “eerlijk” een en ander verloopt.

Laat ik beginnen met te verduidelijken dat ik niets hebt tegen stemmen op zich. Als een groep mensen met elkaar afspreekt om een besluit te nemen op basis van de meeste stemmen, is dat hun goed recht. Zolang zij niet de rechten van anderen daardoor schaden. Iedere betrokkene heeft zich daar immers vanaf het begin bij neergelegd.
Dit is volledig anders bij de verkiezingen van de overheid. Daar dwingen de “winnaars” alle andere mensen die in een bepaald gebied wonen om te doen wat zij willen. En dat is immoreel. Al kun je nog discussiëren over de moraliteit van de slachtoffers die proberen gebruik te maken van het systeem door “strategisch te stemmen”. *)

Het bezwaar dat nu veel gehoord wordt, is dat Oost Europese landen vooral op elkaar stemmen, en niet kijken naar de kwaliteit van het liedje op zich. Dat is inderdaad niet leuk en valt buiten de bedoeling van het spel. Maar je kunt dit niet oneerlijk noemen. Dat daardoor vanuit verliezersoogpunt ‘verkeerde’ winnaars komen, is een naar gevolg van de regels die gesteld zijn.

Het is echter wel weer een illustratie dat uitkomsten van verkiezingen anders kunnen zijn dan de oorspronkelijke bedoeling.

——————————————————————–
*) Zie hiervoor ook “Gratis stemadvies” van Frank van Dun:
www.libertarian.nl/NL/archi…

9 REACTIES

 1. Laten we hopen dat mensen die zich bij deze liedjesshow wél druk schijnen te kunnen maken over de scheve verhoudingen die democratie op kan leveren dat ook ‘ns doortrekken naar de politieke beslissingen die door op europees niveua genomen worden.

 2. ZUCHT, daar gaan we weer..

  Het ESF (nee,niet het Europese Structuur Fonds, maar het Eurovisie Songfestival) wordt uiteindelijk door de publieke omroepen die lid van de EBU zijn gefinancierd, en dus mede van belastingcenten van onschuldige slachtoffers zoals ikzelf. Afschaffen dus, en wel direkt.

  Zie ook:
  http://nl.wikipedia.org/wik

  http://nl.wikipedia.org/wik

 3. Het songfestival was inderdaad net een echte verkiezing: moeten kiezen uit alleen maar slechte kandidaten…. 😀

 4. Stemmen: mensen doen idd maar wat. Dat is ook de reden dat men het ene jaar rechts stemt en het andere jaar links.

  Miljoenen mensen houden politiek niet bij, maar stemmen wel. Ze hebben dan niet in de gaten dat ze door hun stem andere mensen (en misschien ook hun zelf) onderdrukken door hun stemkeuze.

  Helemaal moreel verwerpelijk zijn dan de miljoenen belastinggeld waar men mee tracht deze niet politiek geinteresseerde kiezer naar de stembus te lokken, die vervolgens met zijn/haar stemkeuze de betaler van deze campagnes (de belastingebetaler) weer mee kan onderdukken…

 5. "Het bezwaar dat nu veel gehoord wordt, is dat Oost Europese landen vooral op elkaar stemmen, en niet kijken naar de kwaliteit van het liedje op zich."

  Oh, dus degene die dat beweert heeft een onafhankelijke kwaliteitsmaatstaf om dit te beoordelen?

  "Wij" westerlingen stemmen toch ook vooral op "onze" west-europese liedjes? Maar, da’s objectief natuurlijk want die zijn gewoon beter, toch?

  Of zou het kunnen zijn dat -zonder bijbedoelingen- een mens iets wat hem vertrouwd overkomt gewoon prefereert boven meer ontoegankelijke stuff?

  Zelf luister ik het liefst naat liedjes di ik kan begrijpen omdat ik de taal versta. Dus naast nummers in talen die ik daadwerkelijk spreek, ook in talen die vertrouwd klinken en waarin ik iets herken. Italiaans heb ik nooit geleerd, maar wegens de verwantschap met zowel Frans als Spaans, heb ik toch nog wel wat met een Italiaans liedje.

  Maar een tekst in het Pools bv. biedt voor mij geen enkele houvast. De melodie moet al ERG goed zijn om die handicap te compenseren.

  Niets menselijk is de Oost-Europeanen vreemd. Logisch dus dat zij eerder iets hebben met liedjes in talen die ethymologisch aan die van henzelf verwant zijn en minder gefascineerd zijn door Romaanse en Germaanse nummers.

 6. [5] de meeste leidjes op het songfestival zijn overigens engels (of frans)

 7. Wat ik van de voorronde heb gezien, zijn er veel slechte liedjes geweest die wel doorgingen naar de finale. De broederschap van het Oosten was heel duidelijk. het westen werd genegeerd en dat vind ik kwalijk. Beoordeel iets naar kwaliteit zoals het hoort, maar dat is niet gedaan. Weer een deel van ons belastinggeld naar de knoppen. Mijn mening is, dat we onmiddelijk moeten ophouden met die onzin, want dit gaat al een tijdje zo, en zal zo blijven gaan.

Comments are closed.