Studenten vinden dat er een hoger onderwijsautoriteit(HOA) moet komen. Deze instantie moet de instelling op de vingers kunnen tikken als het onderwijs onder de maat is.
Volgens het interstedelijk studenten overleg (ISO) heeft het ministerie van Onderwijs, cultuur en wetenschap onvoldoende vat op de kwaliteit van het onderwijs.
Minister Ronald Plasterk heeft daarover een advies in ontvangst genomen.
Aanleiding voor dat advies, samengevat in de nota Zuiver op de Graad, was een rapport van de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (OESO), dat stelde dat het departement voor het hoger onderwijs geen strategie voor de lange termijn heeft en dat de ambtenaren niet deskundig genoeg zijn.
Het ISO vindt dat de onderwijs autoriteit sommige werkzaamheden van vier instanties (de IB-groep, onderwijsinspectie, accreditatieorgaan en het departement, moet bundelen.
“Het wordt tijd dat studenten op een autoriteit kunnen rekenen die wanneer het nodig is haar tanden kan laten zien”, zegt voorzitter Sebastiaan den Bak.
De nieuwe organisatie zou kwaliteitscontrole, interventie en registratie op zich moeten nemen. De instelling van een HOA zou tevens moeten leiden tot een beter overzicht van het opleidingaanbod.
Bij slecht onderwijs moeten studenten de mogelijkheid hebben om de HOA in te schakelen. In serieuze gevallen moet het onderwijs verbeterd worden en financiële compensatie volgen. “Niet goed, collegegeld terug. Dat is wel het meeste wat de student mag verwachten”, aldus den Bak.
De uitlatingen van den Bak geven niet alleen aan wat het denkniveau van de student is, maar tevens geeft het aan hoe succesvol de indoctrinatie van de overheid is.
Hij geeft aan dat diverse overheidsinstanties falen of gefaald hebben, maar wil ze dan laten vervangen door een nieuwe overheidsinstantie. Hij schijnt er dan van overtuigd te zijn dat deze wel zal functioneren.
Dat de kwaliteit van het onderwijs onder de maat is, is al decennia lang bekend en een nieuwe autoriteit zal daar geen verbetering in aanbrengen. (Het is niet in het belang van de overheid die naar het lijkt iedereen van haar afhankelijk wil laten worden.)
Uit een rapport van de onderwijsinspectie blijkt dat 40 procent van de leerlingen die de basisschool verlaten nauwelijks de Nederlandse taal en rekenen onder de knie hebben.
De OESO stelde dat het departement voor het hoger onderwijs geen strategie voor de lange termijn heeft en dat ambtenaren niet deskundig genoeg zijn. Hier is maar een advies op zijn plaats: direct afschaffen!
Wat mij niet duidelijk is, is hoe de huidige student instaat is om onderscheid te maken tussen goed en slecht onderwijs.
Is het bijvoorbeeld goed onderwijs als de student zonder enige inspanning zijn diploma krijgt?
En is er bijvoorbeeld slecht onderwijs als het niveau opgekrikt gaat worden?
Hoe kan den Bak opleidingen gaan vergelijken als de leerstof door de overheid wordt bepaald?
Hooguit zal de ene docent beter zijn dan de andere, maar dan houdt de vergelijking ook op.
Het is duidelijk dat de overheid zich dient terug te trekken uit het onderwijs.
Is onnodig, zo een "kwaliteitswaakhond". Het enige wat moet gebeuren is er voor te zorgen dat de staat zich niet meer bemoeit met onderwijs, en dus de onderwijsmarkt volledig privatiseren. (net zoals o.a. de broodmarkt, de televisiemarkt en de handel in tomaten is)
Er zijn nooit problemen rond de levering, kwaliteit en aanbod van bijvoorbeeld zoiets essentieels als brood. Dit komt omdat de inmenging van de staat relatief klein is.
Bij onderwijs zijn er veel problemen, omdat de staat er zich teveel mee bemoeit.
Laat de staat een voorbeeld nemen aan bijvoorbeeld de handel in brood. Hoe vrijer, hoe beter het werkt!
PS Maar aangezien we te maken hebben met een stelletje onbetrouwbare, oneerlijke en incapabele clowns die zich in den haag verschanst hebben in een aantal gebouwen rondom het binnenhof, vrees ik dat Nederland nog heel lang last zal hebben van een slecht werkende onderwijsmarkt.
Mensen van buiten af He.. die moeten het voorbeeld geven.
En zo een papiertje halen,het liefs geven voor nop!goed voor de integratie.
Dan gaat het zogenaamd goed en hebben we niks te klagen…
Zal dat ook niet mede zijn?!
En probleem creëren om het andere systeem door te kunnen voeren!?
Zie je toch overal.
Grts. of hoewel Welterusten
[1] Hoho, er worden tegenwoordig bakkerijen gesloten wegens het overtreden van de hinderwet, de geur van vers gebakken brood veroorzaakt namelijk stank-overlast.
Ook daar weet de overheid zich wel mee te bemoeien….
"Dat is wel het meeste wat de student mag verwachten"
Indien goed geciteerd is dit een merkwaardige uitspraak. I.p.v. ‘meeste’ zou ik ‘minste’ verwachten.
Maar zolang het bedrijfsleven meer naar titel/graad dan vaardigheden kijkt zie ik niet waarom men geld terug zou moeten krijgen, die baan komt er toch wel.
Verder ben ik het met de auteur eens dat de onderheid zich geheel uit onderwijs (en nog zo wat zaken) moet terugtrekken. De vrijkomende gelden moeten dan uiteraard wel terug naar de burger, zodat die zelf zijn onderwijs kan kiezen en bekostigen.
Comments are closed.