Hoewel 240 miljoen euro voor de missie Uruzgan al een gigantisch bedrag is, is dit bedrag na een paar maanden nog eens bijgesteld naar 580 miljoen euro. Meer dan een verdubbeling dus. Momenteel kost deze missie 800.000 euro per dag.

Even rekenen. In Nederland werkten er in 2006 7 miljoen mensen. Laten we ervan uitgaan dat 30% bij de overheid werkte. Dan komen we dus uit op ongeveer 5 miljoen mensen die in 2006 werkten in de commerciele sector. Elke dag dienen die mensen dus (1.000.000/5.000.000) = 20 cent aan te staat af te dragen zodat de heren en mevrouwen ambtenaren deze belachelijke missie kunnen blijven betalen. Natuurlijk een missie die, zoals al vele malen op deze website is aangegeven, vrij zinloos is. Men kan veel beter dit geld verbranden om hier bijvoorbeeld energie uit op te wekken. Tevens wordt dan hiermee gelijk de inflatie mee gedempt.

Helaas is de praktijk dat wanneer ambtenaren in iets hun zinnen hebben gezet, ze moeilijk meer kunnen stoppen. Ook al is heel werkend Nederland tegen, dan nog gaat men door. Zie hiervoor ook de Joint Strike Fighter, de HSL-lijn, etc. Natuurlijk draaien ze hier niet zelf voor op, dat doet de burger wel. Je moet rekenen dat de werkende burger in de commerciele sector door de Uruzgan missie al zo’n 50 euro door de staat is opgelicht. Grote kans dat zij gedurende de periode tot het eind van de missie nog zo’n 150 euro moeten toeleggen.

Ik durf te wedden dat er over tien jaar kamervragen zullen komen betreffende de zinloosheid van deze missie en wie er eigelijk verantwoordelijk voor was. Hieruit zal dan blijken dat het niet te oordelen is wie er verantwoordelijk moet worden gehouden. Wie durft mee te wedden?

7 REACTIES

 1. Strak stuk. Klein detail: gelukkig werken er bij "de overheid" echter geen 2M mensen. Bij het Rijk werken er bijv. "slechts" 120K. Ik geef toe: 120K teveel, natuurlijk. Maar daar ga ik niet over. 😉

  http://www.minfin.nl/nl/act

  "Tevens wordt dan hiermee gelijk de inflatie mee gedempt."

  Opmerking in de kantlijn: Oorlog zal vermoedelijk altijd gevoerd worden, dus waarom zou de staat een schier bodemloze put gaan dempen door de geldcirculatie te verminderen door belastingopbrengsten te verbranden ?
  Het is beter de belasting geheel af te schaffen en naar huis te gaan.

  Voetnoot: Bovendien is oorlogvoeren pure energievespilling en erg slecht voor het milieu, dus onmiddellijk stoppen die handel.

  Naschrift: Oorlogvoeren doen regeringen die zich vervelen meestal om het domme klootjesvolk te amuseren. Dan hopen ze tegelijk te bereiken, dat hun eigen stompzinnigheid minder opvalt. Vergeefs natuurlijk.

 2. Als ambtenaar ben ik, met veel andere ambtenaren, geen voorstander van deze missie. Ten tweede haal je bestuurders en ambtenaren door elkaar. Je schrijft: "Helaas is de praktijk dat wanneer ambtenaren in iets hun zinnen hebben gezet, ze moeilijk meer kunnen stoppen". Ik zal niet ontkennen dat het gebeurt, maar ik heb gewerkt bij de gemeente Rotterdam en daar zijn dankzij ‘zeurende’ ambtenaren heel wat stompzinnige projecten op tijd niet doorgegaan of snel weer stopgezet. Iets minder kort door de bocht graag. Verder doen veel ambtenaren uitvoerend werk (politie, leerkrachten, brandweer, vuilnismannen, groen). OK, dat kan deels ook geprivatiseerd worden, maar momenteel noem ik dat toch nuttig werk.

  Reactie op het naschrift van Spynose: lees eens wat werk van polemologen en historici, dit is wel een heel simpele verklaring.

 3. [2]
  Beste Fred,
  Een bestuurder is ook een ambtenaar. Beiden leven ze van mijn belastingcenten.
  Wat die stopgezette projecten betreft: die hadden dus in eerste instantie al niet gestart hoeven te worden.
  En inderdaad kunnen en moeten al die diensten geprivatiseerd worden, zodat alle bestuurlijk daaraan gelieerde ambtenaren écht werk kunnen gaan doen. In de marktsector dus. Het bespaarde belasting-geld moet terug worden gegeven aan de burgers.

 4. als dit et tegenover de symboolpolitiek van Bos om 30 miljoen los te maken "bij de rijken" en de studenten hun studie zelf te laten betalen, krijg je weer dat gevoel van "ik wordt belazerd waar ik bij sta".

  Mag ff spammen? ga naar http://www.vrijenvooruistre… we richten daar een partij op die daar verandering in aan gaat brengen.

 5. [4]
  klopt je link wel?

  mijn browser geeft aan dat ie de server niet kan vinden.

 6. [6]
  Ik heb het eens even doorgelezen, maar ik vind het helemaal nix.

  Mijn belangrijkste bezwaar: er zit geen politieke stroming achter. Libertarische Partij http://www.libertarischepar… is gebaseerd op het libertarisme, VVD is gebaseerd op het liberalisme, PvdA op het socialisme, maar V&V? ik weet het niet.

  De visie wordt niet duidelijk uit. Alleen dat de huidige politiek het niet goed doet, maar ja dat roept iedereen al en als ik even snel door de standpunten scan kom ik een hoop collectivistische punten tegen.

  Vooruitstrevend: een zesje
  Vrij: een dikke 1

  Conclusie: beter van niet!

Comments are closed.