Er zijn geen grenzen aan de idioterie van politici.

Nu heeft een Europarlementslid weer iets moois bedacht: “Op fruit, groente en andere producten moet een sticker komen die aangeeft hoeveel kilometer ze hebben afgelegd. Bessen uit Nieuw-Zeeland zijn veel slechter voor het milieu dan uit eigen land”, verduidelijkt Bart Staes.
“Voor 1 calorie ijsbergsla uit de VS is 127 calorie energie nodig om hem hier te brengen.”

Bart Staes is (groen) Europarlementariër uit Vlaanderen. Hij heeft kennelijk al last van de Global Warming of al een klap van een windmolen gehad.
De bedoeling om de afgelegde kilometers op fruit, groente en andere producten te vermelden is de kopers stimuleren om producten te kopen die het minst gereisd hebben, en zodoende het minst aan de vervuiling hebben bijgedragen.
Dus afhankelijk van waar je woont, geen asperges kopen uit Limburg maar uit het West Brabant, en als je in het westen woont, geen aardappels uit Groningen!

Mijn nicht uit Californië, die het bericht in het AD had gelezen, informeerde al naar de voorstudies van dit geniale plan. Bart Staes zal toch wel met een commissie een degelijke studie gemaakt hebben van onder andere hoeveel bomen er gekapt moeten worden voor het papier van de stickers, welke chemicaliën er in de lijm zitten, en de kosten van doosjes, plastic, postzegels, inkt, mensen die naar hun werk rijden om die dingen te ontwerpen, afdrukken, proeflezen. Elektriciteit voor computers en machines en verschepen, mensen die stickertjes plakken. En natuurlijk de controlebrigade die de juiste naleving moet garanderen.

Ik twijfel er aan of Bart ook aan de “uninteded Consequences” heeft gedacht zoals bvb dat als mensen minder producten kopen uit buitenlanden, nationale producten automatisch duurder worden. Als de EU stickers eist op producten uit het buitenland, dan zullen buitenlanden stickers op EU producten eisen; dat zal onze export niet bevorderen!

Nog afgezien van de technische uitvoerbaarheid zoals bvb op elk prinsessenboontje en op elk erwtje een sticker te plakken, om nog maar niet te spreken over groentenmix verpakkingen, enz.

Iedereen kan zelf wel bedenken wat dergelijke bestuurders betekenen voor echt belangrijke zaken, en voor ons aller toekomst.
Wladimir krijgt steeds meer gelijk:”We worden inderdaad geregeerd door idioten!”

8 REACTIES

 1. Dit past precies in de lijn die Groenen en Linkschen in de EU aanhouden. Mij verbaast het niet.

  Wanneer de productie van- en handel in goederen, en dan vooral landbouw producten- steeds moeilijker wordt en aan steeds meer regels gebonden is, wordt de (EU-) overheidsinvloed steeds groter.

  Dat is wat de meerderheid van de EU politici en ambtenaren willen: Meer invloed. Dat dit ten koste van de vrijheid van de burgers gaat moge duidelijk zijn.

  Of de zucht naar invloed een doel op zich is, of dat ze voortkomt uit het willen behalen van allerlei sociaaleconomische- en milieu doelstellingen is, volgens mij, een kip-of-ei vraag.

 2. De Groenen zijn hun geduld kwijt. Ze zien nu eindelijk de kans om los te breken. Hopelijk de beste manier om de mensen ertoe te brengen Groen uit te spugen.

 3. "We worden inderdaad geregeerd door idioten!"
  Werden we maar geregeerd. Dan was er nog oog voor de toekomst, de volgende generaties. Tenslotte luidt het gezegde: ‘Regeren is vooruitzien’. Maar van vooruitzien is allang geen sprake meer. Men is alleen nog maar met de eigen persoonsverheerlijking bezig, iedereen wil zijn naam een keer in de krant, of liever nog, de geschiedenisboekjes zien. En aangezien bij het schrijven daarvan links ook al een dikke vinger in de pap heeft, zorgen ze er zelf wel voor dat het er daar minder dom uitziet dan het is.

  "We worden onderdrukt en uitgeperst door idioten!" zou een betere stelling zijn.

  Verbazingwekkend is dat niet. De één(hersen)celligen, die men zelfs in tehuizen voor verstandelijk gehandicapten nog niet wil hebben, komen als het ware geheel automatisch in de politiek terecht, waar ze vervolgens door gebrek aan gewicht omhoog vallen.

  Uitzonderingen zijn zeldzaam, en zeker in de zelfbenoemde ‘linkse intellectuele elite’ niet te vinden.

 4. Dit bericht vond ik dermate schofferend voor het menselijk IQ, dat ik er eerst helemaal niet op wilde reageren. Ze zijn toch volkomen van de pot gerukt! Je gelooft toch gewoon niet meer dat men zelf gelooft wat daar allemaal uitgebraakt wordt? Ik heb er gewoon geen woorden meer voor. Ik ben letterlijk met stomheid lamgeslagen. Wat een theater, wat een circus.

 5. Bart Staes is gewoon een Belgenmop.
  (Net als de rest van zijn partij trouwens).

 6. zolas de belgen het zelf zo mooi kunnen verwoorden:ze zijn het noorden kwijt

Comments are closed.