‘Wij gaan achteruit in de geschiedenis van Montesquieu naar Merkel en Machiavelli’

Afgelopen woensdag presenteerde de Duitse Bondskanselier Angela Merkel de anders genoemde grondwet aan het Europese Parlement. Ze werd door het parlement als een koningin – of keizer – verwelkomd.
De Deense Europarlementariër Jens-Peter Bonde prees haar om haar talent voor tactiek en kritiseerde haar overeenkomst met de volgende woorden tijdens de plenaire bijeenkomst:

Geachte Presidenten,
Geachte Bondskanselier Merkel,

Wij hebben u leren kennen als charmante, efficiënte, diplomatieke en overtuigende editie van Bismarck. U verenigde Europa onder Duitse leiding en laat het eruit zien alsof Polen het probleem was. De Poolse tweelingen hebben u geholpen door te refereren aan de oorlog. Vele Duitsers waren ook de slachtoffers in nazi-Duitsland. Dit argument is niet geldig.

Maar: Vanaf 2017 bent u het die de EU met Turkije kunt regeren. Polen heeft niet gewonnen of verloren. De verliezers zijn de 21 kleine en middelgrote landen. De invloed van mijn land halveert. U verdubbelt de Duitse invloed. Waarom geeft u Polen daarvoor de schuld? Zult u altijd ‘één burger één stem’ goedkeuren? Zult u dit principe ook in de Verenigde Naties met India en China goedkeuren? Zou u India en China 15 stemmen voor elke Duitse stem willen geven? Het Poolse voorstel is helemaal niet Pools. Het werd voorgesteld door Zweden en werd uitgevonden door een Britse wiskundige en wordt eveneens gebruikt in de Duitse Bondsraad. In Nice kreeg Polen 27 stemmen omdat Chirac Duitsland niet wilde toestaan om meer stemmen te krijgen dan Frankrijk. Polen bood nu aan om zijn aandeel van 27 stemmen tot 6 te verminderen, u toestaand om 9 stemmen te hebben in plaats van 29. Schande van de 21 regeringen die kritiek hadden op Polen voor hun strijd om hun belangen PLUS het algemene belang in een onbegrijpelijk stemmensysteem.

Nice is moeilijk. De overeenkomst van Merkel is onmogelijk. Als u erin slaagt deze overeenkomst te ratificeren, zal uw naam voor altijd worden verbonden met een voor het publiek onbegrijpelijke EU. Wie kan de cijfers van een jaarlijks veranderend bevolkingsaantal onthouden? Wie kan zonder computer tellen als er een wet wordt aangenomen? De dubbele meerderheid klinkt gemakkelijk maar is in de praktijk moeilijk te gebruiken. Het systeem Penrose is veel gemakkelijker en eerlijker. Het zou verder kunnen worden vereenvoudigd door Duitsland 6 stemmen, Frankrijk, het UK en Italië 5, Polen 4 enz. te geven. Dan zouden wij gezamenlijk slechts 81 stemmen hebben en de meesten van ons zouden de cijfers kunnen onthouden.

Een beter systeem zou zijn om alle lidstaten één stem te geven, de steun te eisen van 75% van de lidstaten en een eenvoudige meerderheid in het Europese Parlement (waar burgers zijn vertegenwoordigd op basis van de grootte van de bevolking). In de Amerikaanse Senaat is er geen stemmensysteem op basis van grootte. Waarom hier, en waarom doet u het voorkomen alsof Polen de dief is?

Het nieuwe systeem is ook slecht voor Duitse kiezers. Het verschuift de wetgevende macht naar uitvoerende en rechterlijke machten. Wij gaan achteruit in de geschiedenis van Montesquieu naar Merkel en Machiavelli. Dit voegt toe aan het reeds bestaande democratische tekort. De kern van democratie is de mogelijkheid om voor verkiezingen te gaan, een nieuwe meerderheid te creëren en nieuwe wetten te maken. Deze kern zal nu verder worden geërodeerd. De Grondwet zal een andere naam hebben, maar dezelfde inhoud. Daarom zou het in elke lidstaat in een referendum moeten worden voorgelegd. 6 verdedigers en 4 tegenstanders van de grondwet hebben een open brief aan u opgestuurd waarin wordt gevraagd om referenda. 77% van alle Europeanen willen een referendum. Slechts 20% is tegen een referendum. Luister naar uw eigen Duitse burgers die via een referendum willen worden gehoord. Onderteken het verzoek voor een referendum in al EU-lidstaten op de website: www.x09.eu

Liebe Frau Bundeskanzlerin, als Nordschleswiger schätze Ich Ihnen in anderen Sachen und für den Einsatz für die Klima danke Ich Sie gern sehr herzlich.

Dank u, Mijnheer de Voorzitter