De opiumteelt in Afghanistan is naar een recordhoogte gestegen;meer dan 90% van alle opium komt uit Afghanistan.In 1980 was dat nog 30%.Dat staat in het drugsrapport van de VN.Alleen al in de provincie Helmand ( das toch waar Nederland actief is?) beslaat de teelt van deze grondstof voor heroïne 70.000 ha.
Je kunt zien dat we goed bezig zijn met de wederopbouw!

12 REACTIES

 1. En omdat drugs zo’n beetje overal ter wereld verboden zijn worden er kapitalen mee verdiend, wat dan wel weer handig is voor de Taliban om hun wapens en trainingskampen van te betalen…

  Ik heb het al eerder gepost: opbouwen in den vreemde is nauwelijks een taak voor een leger, en als je dat dan toch wilt moet je eerst de slopers verwijderen…

 2. Begrijp ik het artikeltje nou goed als ik zeg dat het NAVO-ingrijpen alle andere opiumteeltgebieden, met staatssteun, weggeconcureerd heeft?

 3. Als die Afghanen nu een gedeelte van de opbrengsten betalen aan Nederland kunnen de VOC tijden herleven! Dan zorgen we met oorlogschepen gelijk voor een veilig transport.

 4. Dan worden de uitkeringen betaald met drugsgeld!
  Joepiiii, krijgen we toch ons deel ervan!

 5. [3] staatssteun, onze belastingcenten allemaal hetzelfde laken één pak.

  [4] ik zou meer denken aan:
  eerst wachten totdat de oogst binnen is,
  daarna vallen onze jongens en meisjes het kamp van de plaatselijk heersende ragheads binnen,
  vinden daar de opium
  en verschepen het vervolgens naar onze ziekenhuizen (de marine heeft al ruim genoeg ervaring in het verschepen van poeders en pillen).

  ’t is een druppel op de gloeiende plaat van de gezondheidzorgkosten (hoeveel scrabble-punten?),
  maar elke druppel is er een.

 6. [6] Marcellus.
  Denk eraan, dat de poppies nog moeten worden verwerkt tot morfine. Dat lijkt me nou een leuke bezigheid voor de Talibanjochies. Dan hebben die ook eens wat anders om handen en het scheelt nog dooien en transportkosten ook.

 7. Alle gekheid op een stickie:
  de grimgrappen hierboven hebben een grote kern van waarheid.
  ‘ze’zijn in Afghanistan bezig om met veel kosten, gesubsidieerd spul te laten produceren, dat ‘we’ hier met man en macht bestrijden, (terecht of niet) ook weer tegen eneorme kosten.
  Geen wonder dat libertariers ageren tegen dit soort rondpompen, zeker als er ook nog mensenlevens rondgepompt worden.

 8. Op grond van deze vage cijfers (waar komt/kwam die opium dan? verdween het merendeel ooit achter het IJzeren Gordijn buiten het zicht van de VN?), zou ik zeggen: ja, daar zou best sprake kunnen zijn van wederopbouw. Zeker als wij eens zouden ophouden met het hysterisch doen over het product ‘opium’. Wellicht is daar nu niet zoveel vraag naar als koffie, spelcomputers of merkkleding. Maar waarschijnlijk kunnen de Afghanen met hun aanbod op zijn minst wel voorzien in de eigen levensbehoeften.

  Als de wereld een markt is, dan zie ik niet in wat er op tegen is om opiumproducent te zijn. Als de wereld het domein van enkele bemoeizuchtige, verwende kleuters is, dan zijn zowel de hysterie omtrent opium als de verontwaardiging over het succes van een Afghaanse delicatesse wel verklaard.

 9. [8] Inderdaad, overnight. Het gaat om wereldmarkten, niet alleen van olie, maar net zo goed van opium en wapens.
  [10]Lotta,
  "Als de wereld het domein van enkele bemoeizuchtige, verwende kleuters is, dan zijn zowel de hysterie omtrent opium als de verontwaardiging over het succes van een Afghaanse delicatesse wel verklaard."

  Reden temeer voor verder onderzoek en objectieve berichtgeving, zodat de rottigheid niet helemaal uit de hand loopt. Of beter nog, zodat Nederland zo spoedig mogelijk zijn biezen pakt en zeker niet bijtekent.

 10. [1] ik vind u een homo meneer R. Hartman.
  dat u over talibans praat daarom.

Comments are closed.