Jan Peter Balkenende en Nicholas Sarkozy zijn de opperhoofden van de twee landen die de EU-grondwet hebben afgekeurd. Zeer tegen de ambitie van deze beide lieden.

Dus moet er nu gezocht worden naar wegen om hun eigen doel toch te verwezenlijken. Als zij hun volk immers niet zo gek krijgen om een nieuwe grondwet (onder een andere naam) in te voeren, kunnen ze hun Europese promoties wel vergeten.

Daarom proberen die twee elkaar nu te versterken. Sarkozy schijnt er onder uit te komen om een referendum te moeten houden. Balkenende is nog niet zo ver. Die moet onder andere eerst zijn regeringspartner Wouter Bos met zijn PvdA nog lijmen.

Maar Jan Peter, en praktisch al de andere politici in Den Haag gaan er wel al van uit DAT er een nieuwe grondwet komt (weliswaar onder een andere naam). Daarbij verzwijgend dat de inhoud wel essentieel hetzelfde moet blijven als de afgekeurde grondwet.

Voor de show dan het Europees liedje en vlaggetje er uit laten, het pakket grondrechten in een afzonderlijk boekje plaatsen, en de kudde die het toch niet leest, zal dan wel ja stemmen. Of slikken dat er niet eens een referendum komt. Vooral als Wouter straks een mooi verhaal houdt dat nu om het een of ander verhaal inderdaad geen referendum nodig is.

En het verlies van de eigen soevereiniteit gaat door. De eigen vrijheid wordt verder uitgehold.
We kunnen niet genoeg aandringen om toch echt te luisteren naar wat de politici zelf beweren en te trachten te begrijpen wat ze echt bedoelen en waar ze mee bezig zijn.
Let op uw zaak!
Zorg als eerste dat het referendum doorgaat. Vertel dat aan zoveel mogelijk mensen die u kent of ontmoet. Daarna is er de kans om NEEN te stemmen.

3 REACTIES

  1. Of Balkanende in staat is tijdig chocolaterie te maken van het afwijkende standpunt van Sarkozy, valt nog te bezien.

    Tenslotte wil Sarkozy een lossere Europese samenwerking dan Merkel.

    Wat Balkanende wil is nog steeds niet duidelijk. Wel is duidelijk, dat er naar consensus gezocht wordt.

    In dit verband is de waarschuwing van Timmermans (Nederland moet slikken of uittreden), waarvoor hij zich de afgelopen week in de Kamer heeft verantwoord, interessant.

    Het toont nogmaals aan, dat politici een spelletje spelen, dat de meeste Nederlanders niet lusten.

Comments are closed.