zondag, 17 juni 2007
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

De Varkensstal

Na 100 dagen dracht is de kraamtijd aangebroken. De hele groep gaat naar de kraamafdeling en wordt hier gedoucht.
Zo liggen ze er lekker fris en schoon bij als de biggen geboren worden worden.
De kraamafdelingen zijn te verdelen in een oud ( 24 plaatsen, kabinet) en nieuw ( 150 plaatsen, Kamer) gedeelte.

Oude kraamstal: units met een kunstroofrooster en gedeelte betonvloer met strooisel en vloerverwarming voor de biggen. De eerste dagen worden de biggen bijverwarmd met verwarmingslampen. Traditionele ventilatie.


Nieuwe kraamstal: volledig kunstofroosters met slaapplaats voor biggen. In deze kraamstal is een grondbuisventilatiesysteem aangebracht. Een computer gestuurde frequentieregelaar regelt de sterkte van de verwarmingslampen de eerste week dat de biggen geboren zijn. Bijverwarmen is afhankelijk van de temperatuur in de stal. Er is namelijk geen verwarming aanwezig.
De verwarmingslampen hebben een extra voordeel. De biggen trekken naar het licht toe, het is er lekker warm en ze gaan al snel op hun plekje liggen. Zo is er minder kans op doodliggen door de zeug. Doodliggen de eerste dagen na de geboorte proberen we zoveel mogelijk te voorkomen.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Humor
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Jan schreef op : 1

  De dracht bij een zeug duurt 3 maanden, 3 weken + 3 dagen, da’s 115 dagen. Overplaatsing naar de kraamafdeling mag niet eerder dan 1 week voor het werpen (volgens het varkensbesluit), dus op 108 dagen dracht.

  Verder gaat de vergelijking van varkens met politici mijns inziens mank, omdat varkens zindelijk zijn. Politici willen nog wel eens hun eigen nest bevuilen, varkens niet.

 2. Hub schreef op : 2
  Hub Jongen

  [1] Hadden ze dan 108 ipv 100 dagen moeten freewheelen?

 3. Jan schreef op : 3

  Nee, 1.460 dagen (=4*365).