Oud-minister Hans Hoogervorst gaat als nieuwe baas van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) 12 procent minder verdienen dan Arthur Docters van Leeuwen, de huidige topman.

Het kabinet benoemde VVD’er Hoogervorst vandaag in zijn nieuwe functie bij de toezichthouder op voordracht van PvdA-minister Wouter Bos (Financiën).

Minister-president
In het regeerakkoord hebben CDA, PvdA en ChristenUnie het salaris van de minister-president tot norm voor de publieke sector verheven. Het premierssalaris bedraagt, exclusief pensioenbijdrage, 127.500 euro. Docters van Leeuwen verdient 312.280 euro.

Het inkomen van Hoogervorst zal uitkomen op 274.780 euro, zo bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Financiën tegenover elsevier.nl.

Is dat nu eigelijk wel zo sociaal? Het moto van het nieuwe kabinet was toch “samen werken samen leven” of was het nou: “Samen delen samen spelen” zoals ik een keer een kind tegen een leeftijdgenootje hoorde zeggen? En was hoogervost nu niet de grote strijder tegen de topinkomens? Op 13 mei 2005 kondigde Hoogervorst nog aan te studeren op maatregelen tegen ‘royale’ beloningen. Blijkbaar was de achterliggende reden hiertoe om zelf de eer te hebben met het hoogste inkomen van heel Nederland.
‘We moeten goed uitzoeken of we de belastingheffing op optiebeloningen en gouden handdrukken zwaarder kunnen maken’, zei hij in het tv-programma RTL Z. Waarschijnlijk had hij in gedachte dit geld in eigen zak te steken. Zie het maar als de persoonlijke voorziening: “jubileumvergoeding wanneer ik af minister ben.”.


Bos heeft inmiddels in een brief aan de Tweede Kamer gemotiveerd hoe hij tot de nieuwe salarisnorm is gekomen. Hij wijst erop dat de afspraken uit het regeerakkoord weliswaar nog niet zijn uitgewerkt, maar dat hij het wel van belang vindt voor zover mogelijk in de geest van het coalitieakkoord te handelen. ‘Concreet betekent dit, dat het beloningsbeleid voldoende gematigd moet zijn,’ schrijft Bos.

Vanzelfsprekend is uit de ambtenaren-logica elke beloning naar een ambtenaar gematigd. Pas wanneer iemand uit het bedrijfsleven een dergelijk inkomen ontvangt, is dit gelijk heel ongematigd, on- en asociaal, te zot voor woorden, onbeschaamd, bij de wilde spinnen af, blah blah blah


Dat hij het salaris niet terugbrengt tot de norm van het premierssalaris, licht Bos aldus toe: Ik ben van mening dat voor het AFM-bestuur een specifiek beloningsbeleid moet worden voortgezet, waarbij een door de bijzondere arbeidsmarktomstandigheden gemotiveerde uitzondering op het maximale ministersalaris wordt gemaakt.’

Topinkomens
De benoeming van Hoogervorst is de eerste lakmoesproef voor het kabinet als het gaat om de topinkomens in de publieke sector.

In de verkiezingscampagne van vorig jaar daagde Bos zijn toenmalige tegenstander Jan Peter Balkenende (CDA) uit om drie maatregelen te noemen die hij had genomen tegen de uitwassen.

In 1997 baarde Bos’ voorganger Wim Kok opzien door te klagen over ‘exhibitionistische zelfverrijking’. Hij doelde op excessieve optiewinsten. Kok kon er niets tegen uitrichten en fiatteerde later als commissaris forse inkomensstijgingen bij ING.

Nu is het de beurt aan Wouter Bos om theorie en praktijk te verenigen.

Natuurlijk kun je Woutertje ook niets kwalijk nemen. Hij is immers maar een ambtenaar en tevens ook nog van de PvdA. Dan weet je gewoon van te voren dat hij dingen gaat zeggen die hem op dat moment het beste uitkomen. Je zult zien dat als dadelijk het kabinet wordt herkozen, hij dan ook ergens een zeer riant baantje bij de overheid op de kop gaat tikken.

Je zou zeggen dat die twee, Hoogervorst en Borst, grote oplichters zijn. Ik vind dat veel te licht uitgedrukt. Het woord “ambtenaren” is veel gepaster voor die twee bemoeiachtige nietsnutten van de hoogste orde.

Bronnen:
www.elsevier.nl/nieuws/poli…
www.parlement.com/9291000/b…
www.fd.nl/ShowRedactieNieuw…

3 REACTIES

  1. Het is inderdaad bizar dat politici niet eens de salarissen van topambtenaren (of semioverheidsinstellingen als de zogenaamd geprivatiseerde energiebedrijven) in de hand kunnen houden. Nou ja, bizar? Het zijn functies waar ze snel terecht kunnen komen als hun kamerlidmaatschp of bestuurderspost afloopt. Zo krijg ik ook de indruk dat de privatisering van veel sectoren, waar de overheid grootaandeelhouder blijft, een truc is geweest om eventuele beperking van topsalarissen bij de overheid te omzeilen. Lukt het niet de salarissen hoog te houden bij zoiets als AFM, dan is er wel Nuon of een omroep waar de vele tonnen per jaar binnengehaald kunnen worden. En maar verbaasd zijn dat meer en meer burgers politici niet serieus nemen.

  2. ‘kleine’ toevoeging: vanwege het veel hogere AFM salaris van Doctors van L. tov zijn vorige baan, werd zijn pensioenbijdrage en het in de toekomst daarop gebaseerde pensioen ook heel hoog
    Het totaal komt nu op meer dan 6 ton per jaar uit!

Comments are closed.