Dit is nummer zeven van de Nederlanders die door de overheid naar de andere kant van de wereld, Afghanistan, uitgezonden was om daar iets te wederopbouwen, en die niet levend terugkomt. Het zal niet de laatste zijn.

Een dergelijk bericht doet me altijd nog wat. In tegenstelling tot de dagelijkse berichten over de enkele tientallen Talibans die elke dag door westerse troepen worden afgeschoten.

Het dagelijkse bericht van weer zoveel doden (in Afghanistan en/of Irak) is namelijk zo erg standaard geworden, dat het beeld van de mensen er achter totaal is vervaagd. Gedachten aan hun familie en vrienden komen al lang niet meer op. Zo “normaal” en koud is het.

In tegenstelling tot de dood van een Nederlandse jongen van 20 jaar. Dat is gelukkig nog geen dagelijks nieuws.
Die jongen moet, toen hij voor dat beroep koos, dus ook nog maar net 18 of zo iets geweest zijn. Natuurlijk zijn eigen vrijwillige keus en waarschijnlijk is hij ook wel op de hoogte gesteld van het risico. Maar hoeveel wijsheid bezit iemand van 18 jaar om daar verantwoord over te kunnen beslissen? Vergelijk het eens met berichten van politici die roken of alcohol gebruik onder de 21 jaar willen verbieden!

Waarschijnlijk raakt een dergelijk bericht je ook omdat we al vanaf het begin tegen dergelijke missies zijn. Missies die door de overheid met behulp van ons belastinggeld worden uitgevoerd. Reden waarom we ook het recht hebben om er kritiek op te hebben.
We spreken ons dan ook fel uit tegen dergelijke overheidsmissies. Als vrijwilligers zelf financieren om ergens te gaan vechten, hebben we natuurlijk veel minder recht van spreken.

Voor die dode jongen kunnen we niets meer doen. Voor zijn familie en vrienden wensen we veel sterkte en veel wijsheid.

80 REACTIES

 1. Ik weet niet of je het al weet maar we zijn al meerdere malen aangevallen (9/11 3/11 7/7) door Afghanistan cq. Al Qaida en het is naief te denken dat dat niet meer gaat gebeuren. Er is een oorlog gaande, wij (de beschaafde wereld) vs zij (de mohammedanen), alleen weten zij het wel en de meeste van ons kennelijk nog niet…

 2. [1]

  Mijn medeleven trouwens voor de familie en vrienden van deze jonge jongen, zijn dood was niet voor niets.

 3. Tja, trick of the trade, t’is niet anders.
  heel triest allemaal, maar er komen elk weekeinde jongeren om in het verkeer.
  Sinds de dienstplicht is afgeschaft is het leger nu eenmaal een keuze.
  Met z’n risico’s, dat de regering soms idioot omspringt met ‘onze jongens’ is een ander verhaal.

  Overigens 4 doden door ongelukken, 1 zelfmoord en 2 omgekomen door vijandelijke acties.
  Heel acceptabel lijkt me, gezien de ’troubles’ ter plaatse,
  zonder cynisch te willen overkomen.
  ik las net dit op Geen Stijl, blijkbaar van een soldaat ter velde:

  "Allereerst medeleven voor de nabestaand en van een van mijn collega’s

  En ja idd , zoals al door sommige reaguurders is vermeld het is het risico van het vak , en dat weten we donders goed ….
  Maar doe eens ff niet zo denegerend aub over ook JULLIE vertegenwoordigers in den vreemde ( en als ik zo zie bij andere toppics willen jullie dat de hakbarretje worden aan gepakt , trust me dat doen we ook alleen niet met woorden op het net maar met daden in het land zelf …… dus aub respect voor ons want trust me , dit is niet de escape met een mat partijtje … )

  En nu ff dit ….

  Geef ons nu eens Goedverdoeme een goed mandaat mee , met daarbij een niks te wensen overlatende ROE ( Rules of Engacement ) of zoals u wilt gewelds instructies.
  Niks geen vervolging als we schieten …
  Bij onze USA colegea krijg je zowat een medialle als je t doet maar dat terzijde

  Damn mensen WIJ geven ons leven in verre landen op dit moment ( ja ook ik zit nu in hakbarlandje 0031 te vertegenwoordigen ja )

  En dan nog ff over dat Eric O verhaal , dat is mijns ( en vele met mij ) de bron van veel kwaad nu , er zijn nu eenmaal jongens en meisjes die nu wel uitkijken om evt te schieten , je wordt genaaid door je eigen overheid als je t doet……..
  En dat kan wel eens hele serieuse gevolgen hebben voor je gezondheid als je niet durft te schieten tijdens een serieuse inzet ….

  I rest my case …

  adhdxl 15-06-07 @ 16:25"
  (scusie voor de copy/paste)

  Hier proef je de weerzin tegen de gekozen regering, niet de inzet an sich.

  Eric O. is onderhand de scheidslijn geworden, het wantrouwen van de bevolking en militairen balt zich samen in deze zaak.
  Waarom toch, continu, het hameren van de pers op deze zaak?
  (incident van niks overigens)

 4. Ja jongen. Zielig. Wat moest je daar toch ook doen.

  Die hele missie is een farce en is gebaseerd op een die andere farce, nl 911.

  offtopic. Iemand een idee wat er met niburu.nl is gebeurd ?

 5. [8] Sterke rebound. Wat deden de Mohammedanen trouwens in Tours, Jerusalem, Wenen en India?

  Lees anders hoofdstuk 9 van de koran nog eens, een oorlogsverklaring aan alles en iedereen. Als je het overigens het grotere historische verband niet wil zien kan je altijd nog de woorden van OBL nemen die in de jaren 90 nog eens extra de oorlog heeft verklaard aan ons

 6. [10] Wat waren het dan? Uit de handgelopen studiereizen of snuffelstages?

 7. [11] Beste FFI,

  Ik ben gewoon ’teleurgesteld’ dat je vindt dat die jongen ‘niet voor niets’ is gestorven.

  DAT vind ik GELUL..

  p.s. Schrijf jij een brief aan die ouders om het even uit te leggen?

 8. [13] De Hagia Sophia kerk en overige cultuurschatten van de romeinen bewonderen om daarna weer vol ontzag naar huis te gaan?

 9. [14]

  FFI,

  Doet me ‘deugd’ te zien dat je je avond niet laat verpesten door het bericht van de gestorven jongen, en weer overgaat tot de orde van de dag, met je ‘big picture’

  ‘zijn dood was niet voor niets.’ Waarmee je (op zijn minst) toch impliceert wat te hebben geleerd.

  Binnen een paar uur bewijs je mijn gelijk, helaas.

  Je bent gewoon één van ‘hen'(chicken hawk), LUL.

 10. Uiterst triest voor familie en vrienden van Timo, vooral, omdat het ten zeerste te betwijfelen is, of die militairen zelf wel precies begrijpen, waarom ze naar Afghanistan zijn gestuurd.

 11. [16] [15] Ik denk dat ze het heel goed befrijpen (zie ook de post van frans, post 3). Het enige zinloze dit ingrijpen is dat we nog veel te netjes zijn, gewoon Saoedie Arabie, Irak, Iran, Pakistan, de "palestijnse" gebieden, Libie, Syrie en Afghanistan naar het stenen tijdperk bombarderen, niet dat ze het daar zullen merken, en ophouden grondtroepen te sturen.

 12. [17] FFI,
  Ik begrijp best, wat je bedoelt. Inderdaad geen grondtroepen sturen. Punt is, hoe maak je bommen die onderscheiden tussen apostaten en (potentiele) radicalen ?

 13. OK stelletje halvegaren, en daarmee bedoel ik eigenlijk iedereen die hier reageert. Die jongen is volledig voor niets gestorven. Nou ja niet helemaal voor niets, voor iets meer dan het minimumloon. De uitleg volgt hieronder, maar eerst even FFI terecht wijzen.

  Beste FFI, ik hoop dat je binnenkort onder een vrachtwagen terecht komt, gezien je wens een miljard mensen de dood in te willen laten bombarderen. Of doe de mensheid een lol en werp je van je balkon, maar houd je in ieder geval buiten een discussie waaraan volwassenen meedoen.

  Dan mijn uitleg. Afghanistan heeft voor zover ik weet Nederland niet aangevallen. Zijn er Afghaanse marineschepen voor de kust van Zeeland gesignaleerd? Afghaanse parachutisten bij het Binnenhof geland? Afghaanse tankdivisies over de Veluwe gerold? Nee dus. Waarom hebben wij dan wel troepen naar dat land gestuurd? Aangezien, zoals ik schrijf, zij niet ons hebben aangevallen, hebben wij dus hen aangevallen. Wij zijn de agressors. En nog laffe agressors ook, want wij verschuilen ons achter terroristen. Als we namelijk werkelijk Al Qaida hadden willen bestraffen, hadden we als Westen Saoedie Arabie moeten aanvallen. Maar ja, dat land levert olie en is zogenaamd onze bondgenoot. Met zulke bondgenoten heb je geen vijanden meer nodig. Kortom: deze jongen is dus volledig voor Jan Lul gestorven.

  En dan even een reactie op Hub zelf, die niet wakker schijnt te liggen van de Talibanen die daar door onze jongens en meiden in naam van de democratie worden afgeschoten. Hoe weet je dat die Afghanen tot de Talibaan behoren Hub? Als Nederlandse helicopters op 3 kilometer, of Nederlandse artillerie op 5 kilometer een groepje Afghanen beschiet, hoe weet je dan dat het geen gewone dorpelingen zijn die niets liever willen dan met rust te worden gelaten? Beste Hub, als ik jou was zou ik juist om die Afghanen wakker liggen en niet om die Nederlanders of Britten of Australiers die vanuit een zwaar beveiligd kamp het lekker vinden om soldaat te zijn en arme mensen te bedreigen.
  Ik voel mij niet veiliger doordat Balkenende, Bush, Blair c.s. denken dat ze de wereld moeten redden, integendeel. Elke dag dat daar en in Irak westerse troepen mensen vermoorden, wordt het voor ons hier onveiliger.

  Reactie op Frans: geloof je werkelijk dat dit een mailtje is van een Nederlandse soldaat? Je hebt het van Geenstijl, per definitie een volledig onbetrouwbare bron. Ik doe zowiezo niet mee met dat ‘onze jongen en meiden’ gejank en gezeur. Ze dienen allemaal onmiddellijk teruggehaald te worden, maar zolang die ‘jongens en meiden’ vrijwillig het leger zijn ingegaan, moeten zij zich ook maar eens verdiepen in de achtergrond van hun missies en niet via internet eisen dat wij achter hen staan en ze de ruime bevoegdheid krijgen iedereen te vermoorden. Godzijdank schijnt op dit moment zich nauwelijks nog iemand aan te melden voor het Nederlandse leger. Het is een geruststellende gedachte dat jongeren door hebben wat er gebeurt.

  En dan nog even een zeer algemene opmerking: voordat jullie op de knop ‘reactie toevoegen’ drukken, eventjes je bericht goed nalezen op stompzinnige schrijf-, denk-, redeneer- en spelfouten. Ik neem mensen die de moeite niet nemen om hun reacties nog eens zorgvuldig na te lezen, maar onmiddellijk hun driften volgen en maar op hun toetsenbord aan het rammen zijn, per defintie niet serieus.

 14. [19] ten eerste:

  "En dan nog even een zeer algemene opmerking: voordat jullie op de knop ‘reactie toevoegen’ drukken, eventjes je bericht goed nalezen op stompzinnige schrijf-, denk-, redeneer- en spelfouten. Ik neem mensen die de moeite niet nemen om hun reacties nog eens zorgvuldig na te lezen, maar onmiddellijk hun driften volgen en maar op hun toetsenbord aan het rammen zijn, per defintie niet serieus."
  Mensen die alleen kunnen miereneuken over uiterlijkheden zijn kennelijk niet in staat om inhoudelijk te reageren

  Ten tweede:
  Het mohammedanisme kent het begrip vrede niet, vrede bestaat niet in het mohammedanisme, slechts onderwerping (islam betekent letterlijk onderwerping aan god). Alle grote mohammedaanse theologien delen de wereld in twee huizen: het huis van de onderwerping aan god (dar ul islam), dwz daar waar het mohammedanisme heerst en het huis van de oorlog (dar ul harb), daar waar er geen mohammedanisme heerst maar ongeloof. Of nou één bepaald mohammedaans land of heeft aangevallen of niet is niet belangrijk, landen bestaan niet eens binnen het mohammedanisme, slechts de tweedeling: oorlog en onderwerping en de dwang voor elke mohammedaan om de wereld te onderwerpen aan god (cf koran hoofdstuk 9 vers 1 tm 29). En of je het nou wil of niet voor elke mohammedaan is het oorlog tegen ons en wij hebben het recht om ons te verdedigen en zeker tegen die landen waar de regering en/of een groot deel van de bevolking die strijd moreel, financieel of met wapens en strijders steunt.

 15. [19] Goede reactie, Fred.
  Wij zijn het meer eens dan je misschien denkt.
  Mijn opmerking over het afschieten van de Talibans is inderdaad bedoeld als verbazing dat die dagelijkse berichten zo koud worden ervaren. Verbazing dat er niet aan "mensen" en hun relaties wordt gedacht. Verbazing dat in veel nieuwsberichten burgers en terroristen (of zijn het vrijheidstrijders?) in een adem worden genoemd.
  Nu staan de media nog bol over het bericht van één enkele NL-jongen. Hoe gaat dat als een dergelijks bericht straks elke dag verschijnt? Gaat het dan ook het ene oor in en het andere uit?
  We leven in een idiote wereld als mensen die over 100 jaar allemaal dood zijn, en die nu bezig zijn elkaar veel eerder aan hun eind te brengen.
  Inderdaad. hoe eerder we van de Balkenendes, Blairs, enz. af komen, hoe beter.

 16. [21] Ik ben benieuwd wat jij en Fred als oorzaken van mohammedaans terrorisme zien, laat me raden, een of meer van de volgende punten:

  -Armoede
  -Westers kolonialisme/imperialisme
  -De situatie van de palestijnen.

  Wie zeggen dat ook….

  Vreemd ook dat de negers nooit aanslagen hebben gepleegd vanwege de veel slechtere situatie van de negers onder apartheid of latinos of aziaten (de niet mohammedaanse aziaten dan) vanwege de armoede in latijns-amerika en azie

  Of zou er een andere oorzaak kunnen zijn? Namelijk dat mohammedanen een ideologie aanhangen die oproept tot de vernietiging van ons….

 17. [20] [23]
  FFI,

  Het lijkt er anders verdacht veel op dat jij de mensheid ook indeelt in 2 huizen, waarvan het ene in vrede kan leven en de ander zonder pardon afgemaakt. Is een moord gepleegd door een groenteman ook een daad van alle groentemannen?

  Overigens, als het theoretisch onderschrijven van de Islam door 1 miljard mensen waarvan het merendeel nota bene analfabeet is en de Koran niet eens kan lezen, al voldoende is om hun eigen doodvonnis te tekenen, wat betekent dat dan voor alle socialisten, christenen en libertariërs? Die hebben toch ook de eis dat iedereen zich onderwerpt aan hun ideologie, en anders met "gepast geweld" kan worden gedwongen? Libertarisme\liberalisme heeft als enige positieve uitzondering het uitgangspunt dat dat "gepast geweld" alleen mag worden toegepast bij mensen die zelf dwang of geweld beginnen, maar dat is op zichzelf wel een bedreiging voor alle niet-libertariërs.

  Gaan we dan gezellig een wereldburgeroorlog beginnen om elkaar af te slachten en kijken wie er als laatst nog leeft? Of zouden we misschien zo redelijk kunnen zijn om even te wachten met elkaar overhoop knallen tot we werkelijk aangevallen worden? En dan niet hele volksstammen met een toevallig overeenkomstig persoonlijk kenmerk arresteren of doden, maar alleen de daders? Als het aan die soldaat op Geenstijl.nl ligt mag je blijkbaar iedereen neerknallen zonder dat er zelfs achteraf vragen gesteld kunnen worden over hoezeer die persoon een directe fysieke bedreiging was.

 18. Laten we niet vergeten, dat de jihad al bijna 1400 jaar lang wereldwijd wordt gevoerd.
  Terwijl de kruistochten al bijna 750 jaar geleden zijn afgeblazen, duren
  Arabische bedreigingen, chantage, bezettingen, moordpartijen en -aanslagen in Allah’s naam nog steeds voort.

 19. [24] "Het lijkt er anders verdacht veel op dat jij de mensheid ook indeelt in 2 huizen, waarvan het ene in vrede kan leven en de ander zonder pardon afgemaakt. Is een moord gepleegd door een groenteman ook een daad van alle groentemannen?"

  Ten eerste hangen groentemannen niet een gezamelijke ideologie aan die oproept tot de dood van alle niet groentemannen, mohammedanen wel. Ten tweede, ik heb die tweedeling niet gemaakt, jouw stelling is net zo belachelijk dat ik als eerlijke burger verantwoordelijk ben tussen de tweedeling eerlijke mensen en boeven.

  "Overigens, als het theoretisch onderschrijven van de Islam door 1 miljard mensen waarvan het merendeel nota bene analfabeet is en de Koran niet eens kan lezen, al voldoende is om hun eigen doodvonnis te tekenen, wat betekent dat dan voor alle socialisten, christenen en libertariërs?"

  Ik zie al voor me dat tijdens de 2de wereldoorlog we niet zouden optreden, geen Hiroshima, Nagasaki of Dresden omdat we niet alleen nazis/shintoisten zouden doden maar ook onschuldige duitsers/jappaners.

  Tragisch maar liever zij dan ik….

  [25] De kruistochten waren ook nog eens een antwoord op jihad.

 20. [19] Fred,
  "OK stelletje halvegaren, en daarmee bedoel ik eigenlijk iedereen die hier reageert."

  SVP, niet zo emotioneel, Fred.

  "Als Nederlandse helicopters op 3 kilometer, of Nederlandse artillerie op 5 kilometer een groepje Afghanen beschiet, hoe weet je dan dat het geen gewone dorpelingen zijn die niets liever willen dan met rust te worden gelaten? Beste Hub, als ik jou was zou ik juist om die Afghanen wakker liggen en niet om die Nederlanders of Britten of Australiers die vanuit een zwaar beveiligd kamp het lekker vinden om soldaat te zijn en arme mensen te bedreigen.
  Ik voel mij niet veiliger doordat Balkenende, Bush, Blair c.s. denken dat ze de wereld moeten redden, integendeel. Elke dag dat daar en in Irak westerse troepen mensen vermoorden, wordt het voor ons hier onveiliger."

  Precies.

  Alle reden om je soldaten thuis te houden en goed te oefenen, ipv in den vreemde te willen gaan "opbouwen" of oorlogje te spelen. Nederlanders hebben daar NIETS te zoeken.

 21. [12] In een oorlog vallen slachtoffers. Liefst nul aan onze kant, maar de vele aanslagen en ook al mislukte pogingen van de extremistische moslimbeweging op ons, leert dat als wij geen troepen sturen er ook slachtoffers vallen aan onze kant.

  Als je aangevallen wordt, moet je je verdedigen.

  Natuurlijk kan er discussie over bestaan of de huidige taktiek de juiste is, maar het feit is dat wij in oorlog zijn en er geen zicht is op vrede op korte termijn. Er gaan dus nog veel meer doden vallen.

  Dat is gen wens of vergoeilijking, maar een tragische constatering.

 22. [27] Opbouwen is inderdaad zinloos, de harten van de mensen zal je er niet mee winnen, al het goede komt toch van allah, niet van ons en al het slechte van de amerikanen, het westen cq. duivel.

  Maar een oorlog daar heeft zeker zin, ook mohammedanen hebben geld nodig om te strijden en een strijd daar zal ze financieel uitputten bovendien is de kans op collateral damage veel kleiner daar (in hun speeltuin) dan in onze gebieden.

Comments are closed.