Toen zeevaarder Roggeveen op 5 april 1722 als eerste Isla de Pascua aandeed, schoot zijn entourage dertien inboorlingen dood. Hoewel iedereen op het eiland zich hiervan bewust is, wordt het ons Nederlanders niet nagedragen en zijn de eilandbewoners- vermoedelijk ten onrechte- zelfs nog niet gekomen tot het eisen van herstelbetalingen als compensatie voor de moordpartij.

Het eiland vormt de oostelijke uithoek van Polynesie , maar maakt staatkundig deel uit van Chile, wier luchtmacht hier een basis bezit. Lan Chile vliegt dagelijks op het eiland en een aantal van deze vluchten gaat door naar het op enkele uren afstand gelegen Tahiti.
Voor wie in een vrijwel ideaal klimaat met honderd procent frisse lucht van rust houdt op een BTW-vrije locatie waar nul procent inkomstenbelasting geheven wordt en geen criminaliteit bestaat, is dit de ideale vestigingsplaats ,vanwaaruit de vluchten van Lan Chile de passagier binnen enkele uren vervoeren naar zowel Frans Polynesie (met frequente doorverbindingen naar Nieuw Zeeland , Australie en de andere Zuidzee-eilanden), als naar het Zuidamerikaanse continent.
De vierduizend bewoners van Isla de Pascua beschikken over 166 vierkante kilometers. Het eiland biedt zowel bossen en weiden als stranden en een uitgebreide horecasector, want de Paaseilanders houden van feesten en uitgaan.
Een belastingvrije onderneming valt hier binnen enkele dagen op te richten .
Wie dat wenst, kan met deze onderneming ook vanuit andere landen belastingvrij zaken doen.
Hugo van Reijen, Grand Hotel Hotumatua, Paaseiland

22 REACTIES

 1. Kan ik dan ook meteen genaturaliseerd worden, want de Nederlandse ‘Scroog’ weet me toch te vinden!?

 2. Beetje in de middel of knowhere, ik zou liever naar Chile zelf gaan……

 3. Is het ook mogelijk om daar een "brievenbus-company" te vestigen?
  Ook zonder onder de wetten/belastingen van Chile te vallen?

 4. [2] Inderdaad Chili geniet ook mijn voorkeur. Het is een beetje ver van alles dit Paaseiland. Ik ben nog niet van plan om een kluizenaar te worden.

 5. [3] Ook brievenbusmaatschappijen vallen altijd onder de wetten van het land waar zij gevestigd zijn.
  Vaak zijn er speciale wetten voor dergelijk maatschappijen.

 6. De BESTE vestigingslocatie is een VIRTUELE plek tussen je oren, en die kan dus op een aantal plaatsen, in verschillende landen en zelfs meer continenten TEGELIJK zijn … De nieuwe WERELD economie heeft dat allemaal mogelijk gemaakt. Laat je dus NIET achter welke landsgrenzen ook vangen, maar bepaal je eigen gebieden.

  Ooit kwam ik ook regelmatig in Zuid Afrika, maar nu hoeft het hele Afrikaanse continent voor mij niet eens meer, evenmin als het Midden Oosten en het Indiase werelddeel.

  Maar N en Z Amerika, Zuid Oost Azie, Australie en (in zeer verminderde mate) het Europese continent is het steeds goed zaken doen en vertoeven. Daarom zou ik mij niet op een enkele spot willen blindstaren …

  Waar je echter wel voor moet zorgen is dat je overal een eigen onderkomen hebt, waar je zonder eneige nare gevolgen lang kan verblijven, maar ook lang weg kan wegblijven, en waar je steeds een complete plaatselijke garderobe hebt hangen, zodat je met nooit meer dan een tandeborstel en de onontbeerlijke nodige papperassen en laptop … transcontinentaal kan reizen.

  Dat bevalt gegarandeerd veel beter dan het achtervolgen van de libertarische droom.

 7. [8] "Dat bevalt gegarandeerd veel beter dan het achtervolgen van de libertarische droom."

  Het een sluit het ander niet uit. Bovendien is ieder mens anders in andere omstandigheden en heeft andere ambities en waarden.
  Ik denk dat je alle opties moet open houden en vanuit je eigen situtie kiezen.
  Het is vreselijk moeilijk, zelfs verwaand, om te denken dat je kunt uitmaken wat voor de ander de beste keus is. Je kunt hoogstens gegevens voor hem aandragen.

 8. [9]Dit is zeer juist. Immers: de een voelt zich aangetrokken door het kapitalistische, vrije en drukke Hongkong of door Macau. De ander wil rust en opteert voor het 200 zielen tellende Kastellorizo of het Paaseiland of Vanuatu met haar natuurrijk achterland.

 9. [8] Ik denk dat jouw redenatie dat het achtervolgen van een libertarische droom inhoudt dat dat alleen binnen landsgrenzen kan, niet juist is.

  Het zegt meer over hoe jij ertegen aan kijkt.

  Libertarisme is gebaseerd op ratio en dat is niet gebonden aan welke grenzen dan ook.

 10. [11] GOED lezen, als er iemand is op deze site die zegt (en dat ook zelf BELEEFT) dat nasjionale grenzen er slechts zijn om overschreden te worden, dan ben ik dat wel.

  Sterker nog, ik zeg ook van de libertarische DROOM (dat het ooooit ERGENS ingesteld, geinstitutioneert en systematisch geimplementeerd kan en gaat worden) een KLETSNATTE is en zuivere fantasie. Eenvoudig omdat het als ideaaalogie en filosofie de realiteit van de heersende wereldse KRACHTENVELDEN en de agressieve natuur van de mens onkent of niet onderkent, en daar dus NIET tegen bestand is, om nog ook maar een greintje kans te hebben.

  Hoewel daarentegen, de beste en meest praktische Libertarische ASPECTEN inderdaad op individueel niveau beleefd kunnen worden indien men zich daarvan duidelijk bewust is. Dat van het behouden van eigen vrijheden en te gaan en staan waar men dat wenst. De rest is zo als alweer bewezen door Ron Paul’s volkomen waardeloze programma slechts een achterlijke mickey mouse padvindersspelletje.

  Hub zit er op te harpen dat ik niet specifiek ben t.a.v. mijn bezwaren op dat punt. Laat mij er dan maar eentje noemen. Met name dat van de zogenaamde "non-interference" door de VS in de rest van de wereld … RP-doctrine. Terwijl de VS notabene de machtigsten zijn en een goed deel van die wereld weer van HGUN afhankelijk zijn. Wil gekke RP de tijd vierhonderd jaar terug draaien en verwacht ook nog dat men daar op ingaat. How crazy can you get ? Of niet soms?

 11. [12]
  Ik vind dat je uitlatingen jegens Ron Paul , de enige van die Washingtonse klojo’s die de GUTS heeft om recht door zee te blijven gaan, absoluut geen recht doen aan de man, afgezien van de vraag hoe succesvol hij zal blijken te zijn, hetgeen niet nu blijkt zoals jij maar al te graag rondterrert, maar volgend jaar. When the flag drops, the bullshit stops. En niet eerder.

  Wat betreft het feit dat de VS (nog) de enige supermacht is op het moment, zou ik willen opmerken dat de anderen (Rusland, China, India) weliswaar op een achterstand staan en middels ITAR regels op een afstand gehouden worden, echter ook deze kunstmatige marktverstoring zal niet kunnen verhinderen dat elders technologie ontwikkeld wordt die tegen de VS gebruikt kan gaan worden. Eens zien wie er over 50 jaar de macht in handen heeft en wie dan de machtigste is. Als de VS verstandig is, dan binden ze in, zoals door RP voorgesteld. De wet van de remmende voorsprong zal ze op gaan breken, en hun brallerige ACP-achtige opstelling zal ze door een heel aantal landen niet in dank worden afgenomen, zoals dat nu reeds het geval is met de mossels in het midden-oosten.

  Dat de Joenaaitzesteeds het economisch en technologisch nog vol kan houden, is mede te danken aan de besteding van gigantische hoeveelheden gestolen belastingcenten, direkt dan wel indirekt via inflatie vanwege bijgedrukt fiatgeld, aan het militair-industriële complex. Niet iets om trots op te zijn, want het stimuleert andere landen ongetwijfeld om volgens hetzelfde principe te werk te gaan, zodra ze maar enigszins het geld hebben om dat te doen. En dat krijgen ze, omdat ze op termijn winstgevender zullen zijn dan de VS. Zoals gezegd, when the flag drops, the bullshit stops.

  http://www.prospect.org/cs/

 12. [13]

  Volgend jaar is Ron Paul een basket case. Gegarandeerd …

  Overigens de wereldmachten van de komende eeuw zijn: 1. De Engelssprekende landen gevold door 2. De Chineesschrijvende volken en daarna door 3. De Cyrilisten. Terwijl Europa helemaal in de eclipse gaan. Het hele indiase continent is te achterlijk, te overbevolkt en te veel verslingerd aan religie om echt een wereldfactor te kunnen zijn. En geen een die aan een goudstandaard denkt, dus waarom hier dat waardeloos gefantaseer …

  Hierbij het rijtje landen en de maten van hun economische SPIERBALLEN. Daarbij dient opgemerkt te worden dat de VS een 15% bezit van het Europese en Aziatische productie capaciteit (en dus ook de daarbij behorende omzetten) zodat de defacto Amerikaanse "BNP" in feite 16,483 miljard dollar is. EEn niet te dichten kloof met alle andere.

  En hier dan, op een rijtje:

  1. VS & Canada 13,537 miljard dollars
  Niks
  Niks
  Niks
  2. Japan 4,800
  3. Duitsland 2,907
  4. Ver. Koninkrijk 2,295
  5. Frankrijk 2,216
  6. China 1,843

  10. Rusland 0,755

  16, NL 0,629

  De top 15 (vijftien) VS multinationals alleen al hebben in feite met 2,400 miljard ( en na Duitsland) de vierde grootste omzet ter wereld.

  http://nl.wikipedia.org/wik

 13. [14]
  Die kloof is binnen no time te dichten. Hoe ? De US dollar wordt gewaardeerd voor wat-ie werkelijk waard is: de waarde van het papier waarop het gedrukt is ofwel JACK-SHIT..

  Jij hebt geen flauw idee hoe groot het economische potentieel is dat zich in Azië opbouwt. Zoek nog maar even verder op Wikipedia etc., ik heb er het volste vertrouwen in dat je dat gaat lukken.

 14. Yaa … yaa .. je diplomas zijn zeker ook WAARDELOZE stukje paapier, en je geboorte-acte zowel als eventueel je trouwacte en scheidingsacten. Paspoort en rijbewijs … waardeloos Testamenten, getuigschriften, recommendaties zijn ook allemaal vcoor de birds, en jouw hypotheek acte is niet waard zodat je voor niet maandelijks voor krom ligt. En je hebt natuurlijk driedubbel gestikte zakken om al die gouden munten mee te kunnen sjouwen …

  Toch vraag ik mij af of alle zich libertariers noemenden net zo infantiel en primitief zijn als jij … en schijnbaar nog niet eens ooit een mavo te hebben bezocht.

 15. Je bent wat vergeten, beste kerel. Ik heb ook nog een rijbewijs BCE met aanhanger en chauffeursdiploma. Verder: zwemdiploma ABCD, en een officieel diploma Staatsonderzoeker Mafkezen en Uitdenekkletsers. Pas maar op dus, ik heb je in mijn vizier..

 16. [16]
  O ja ik ben nog vergeten dat ik een speedboot licentie heb. Een geboorte akte heb ik niet, want ik ben niet geboren maar gratis geleverd bij een pakje boter. Daarentegen heb ik wel een license to kill vogeltjes. En een auto die door de wasbeer gewassen wordt. Verder heb ik nogal wat last van alg in mijn zoutwater-zwembad achter het huis, kun jij dat even schoon komen maken ?

 17. [8]
  Gedeelde vreugd is dubbele vreugd lijkt me zo. Dat is het voordeel van de libertarische oplossing.

 18. [18] En binnenkort zal iedereen wel vanaf de geboorte een chip ingeplant krijgen opdat zijn bewegingen overal gevolgd kunnen worden.

 19. machtige converstatie.. van het plebs tot het mondiaal mondain gepeupel.. ge kunt het allemaal goed uitleggen.
  Just Do It
  maar zolang we nie overeen kunnen komen, ons niet wat nederiger opstellen t.o.v moeder natuur..

 20. anyway, paaseiland lijkt me een super bestemming..
  Machtige golven om te surfen, clean air .& water
  keep up the good spirit.
  ..
  Hoe vergaat het zakendoen in/met madagascar? interessant of niet? Iemand tips?

Comments are closed.