Dat alle kinderen op een gegeven ogenblik wel eens wat te verbergen hebben en om de waarheid heen draaien, was al lang bekend. Maar nu heeft Dr. Vasudevi Reddy van de psychologie afdeling van de Universiteit van Portsmouth ontdekt dat dit al kan gebeuren op een leeftijd van 6 maanden. Dan begint de training voor decepties in hun later leven!

Dr. Reddy heeft zelfs zeven categorieën van leugenachtig gedrag ontdekt bij kinderen tussen 6 maanden en 3 jaar. Het simuleren van huilen is een van de meest algemene methodes om aandacht te trekken ook als er niets aan de hand is.

Het begint met “jokken”, dat klinkt niet zo erg. Maar dan wordt het steeds geraffineerder en mogelijk raken ze er dan aan verslaafd. Tot welke ernstige consequenties dit kan leiden zien we aan de gevolgen van de handelingen van politici die we nu in Irak en Afghanistan zien.
———————————————————–
*)Zie: “Babies not as innocent as they pretend”. By Richard Gray
www.telegraph.co.uk/earth/m…

4 REACTIES

  1. Tja, is allang een gewoonte in de samenleving. Wat ik in dit verband ook lastig vind als mensen niet gewoon zeggen wat ze ergens van vinden maar het op allerlei manieren inpakken, vaak om de pijn te verzachte, waar je dan weer lang over na moet denken om te achterhalen wat ze bedoelen. Je zou kunne vragen wat ze bedoelen, maar dat is dan weer te direct.
    Trouwens JPB liegt nooit, maar ontwijkt gewoon alles, da’s ook een manier.

  2. Liegen is veel simpeler dan de waarheid vertellen. Voor de meesten geldt: Zodra ze de waarheid te horen krijgen is Leiden in last.

  3. [2] Ik vind liegen nu net veel moeilijker. Je moet dan constant onthouden wat je de vorige keer gezegd hebt. En dat valt niet mee!!

  4. [3] Precies. Afgezien van morele overwegingen, heb ik gewoon een te slecht geheugen om te durven liegen =)

Comments are closed.