Democratie te koop


Deel 1 van 3 van essay over maatschappijbeschouwing van Cor Brouwer *).

De twee volgende delen worden morgen en overmorgen geplaatst.Democratie te koop (1)

Democratie is een betalingsmiddel
De één koopt er zijn mandaat mee
De ander zijn bijstandsuitkering

Als je de krant open slaat, en in feite doet het er niet zoveel toe welke, dat valt je in de rubriek ‘ingezonden brieven’ op dat er in feite veel te regelmatig veel schrijvers vooral hun gal spuien over het functioneren van de overheid. Hetzelfde hoor je aan die fameuze toog van Jules, onze barman. En als je er goed genoeg op let hoor je het ook bij het steeds meer ingang vindende ‘Happy hour’ aan het eind van de werkweek. En als je het vaak genoeg hebt gehoord dan ga je denken dat het begrip staatsinrichting verworden is tot een mix van correct denken, leugens, machtswellust, het misbruik ervan, corruptie, volksverlakkerij en afpersing.
Als je dat al denkt, bedenk er dan ook bij dat je er zelf voor gekozen hebt. Oh, jij niet? Jij bent die keurige katholiek die trouw op het CDA of als Belg op het CD&V stemde? Stemde je er ook nog op toen er een stel overspelige politici de partij gingen domineren. O ja, dat was ik vergeten:’Heer let niet op onze zonden’.
En ben jij niet die oprechte socialist die in je sociale woning je tijd verdoet met het opdrinken van je bijstandsuitkering of leefloon, TV zappen en roes uitslapen? Oh, werk je. Prima. En je gelooft ook nog oprecht in dat socialisme? Maar een flink aantal partijbonzen is wel wegens financieel wanbeheer of corruptie de woestijn ingestuurd. En in België is er een zelfs nog steeds aan het bewind als Minister. O ja, die wist er niets van. En toen hij er wel van wist pleegde hij prompt een misdrijf waarvoor jij, als je hetzelfde had gedaan met zo’n vaart in de cel was gesmakt dat je van de wand terug was geketst. Want je mag niet opzettelijk de justitie tegenwerken door bewijsmateriaal te vernietigen. Dat heet medeplichtigheid. En geloof je werkelijk dat iemand het in zijn hoofd haalt om corruptiegeld te verbranden? Dan ben je naïef genoeg om dit soort staatsinrichting te verdienen.
En jij, brave en hardwerkende VVD-er of VLDer. Waarom kun je niet met twee ruime inkomens rondkomen en klop je bij het OCMW of de Sociale Dienst aan omdat je je schulden niet meer kunt betalen. Je hebt toch zo’n afkeer van dat sociale gedoe? Of toch niet als je het nodig hebt?
En jij, rechtdoorzee Vlaming, jij wilt toch je eigen Vlaanderen behouden zoals het is? Waarom verkoop je dan wel je woning aan die Franstalige terwijl je weet dat de taalgrens daarmee weer een stukje verder naar boven schuift? Oh, moet hij zich maar aanpassen? Maar dat doet hij niet. Dat weet je toch? En als je wilt dat al die allochtonen oprotten, waarom stem je dan niet op het Vlaams Blok? Oh, hoort dat niet. En bovendien hou je van het Koningshuis. Hoezo? Hoop je baron te worden? Of durf je niet gewoon voor je mening uit te komen?

En jij, Groene, waarom ben je zo groen? Geloof je werkelijk in een groene en milieubewuste medemens? Waarom vind je dan dat iedereen toegang moet hebben tot Nederland of Vlaanderen? Stel je voor dat niet twintig of dertigduizend maar het honderdvoudige aantal asielzoekers ons land weet te bereiken en terecht asiel aanvraagt? Dan moet je ze, om aan je eigen normen te voldoen, wel toelaten en héb je niet eens meer een stukje groen om voor te vechten. Meen je dat, hoe meer vreemdelingen, hoe rijker we cultureel worden? Zeker nog nooit gehoord van de wet op de verminderende meeropbrengst. Dan moet je toch eens een boer gaan praten. En als je dat al niet wilt omdat je die waarheid niet wilt horen, praat dan eens met een echte milieudeskundige. Die kan je zo een computersimulatie geven die je precies vertelt hoeveel mensen er op 30.000 vierkante kilometer kunnen leven zonder dat het milieu schade en ernstige schade oploopt en hoeveel mensen er nodig zijn om het milieu voorgoed te vervuilen. Wil je díe waarheid ook niet horen? Maak dan eens een snoepreisje op kosten van de belastingbetaler en gewapend met een door de staat verstrekte VISA-kaart naar Calcutta, Karachi, Rangoon, Rio de Janeiro of een andere miljoenenstad. Je komt in elk geval niet groen terug. Of het moet van misselijkheid zijn.

En jullie allemaal, waarom stemmen jullie op partijen die jullie nationaliteit, jullie nationale bewustzijn en jullie Belgische en Nederlandse cultuur praktisch weggeven aan lieden voor wie jullie niet ‘wij’ maar ‘zij’ zijn? Die hun eigen nationaliteit niet hoeven op te geven om inderdaad tot ‘wij’ te behoren. Die juichend de straat op gaan als een Nederlandse of Belgische voetbalclub een wedstrijd heeft verloren van de club uit hun land van origine. Die plunderend en vernielend de straat op gaan als één hunner door een Nederlander of Belg wordt gedood maar die het volkomen acceptabel vinden als een aantal hunner een niet-moslim vermoorden en waarvan de ouders dan zeggen dat het Allah’s Wil was. (De Venlo moord.) En het doet er dan weinig toe of later de hele moslim gemeenschap geschrokken zegt dat die uitspraak niet zo bedoeld was.
Als jullie werkelijk zo oprecht zijn, waarom staan jullie dan toe dat de partij van je keuze een coalitie aangaat met een partij waarvan je een absolute afschuw hebt.
Ja, waarom. Kan het antwoord zijn: omdat die partij iets voor jou doet. Niet in het landsbelang maar om jou stem te kopen. En niet omdat het kopen van jou stem hun ideaal kan versterken maar domweg omdat jouw stem ze misschien net dat zeteltje extra en daarmee dat extra mandaatje bezorgd?

En wat doet die partij dan wel voor jou in ruil voor jouw stem. Is dat gratis openbaar vervoer? Maar lieverd, niets is gratis. Als je de rit niet betaalt d.m.v. een kaartje of een abonnement, dat is dat via belastingen. En het kan heel goed zijn dat die belasting je nét moet doen besluiten om je auto, waar je vaak alleen in het weekend mee rijdt, aan de kant te doen. Of geven ze je misschien een 30 Km limiet in je woonwijk? Maar je weet toch dat het aanleggen van verkeersdrempel, remmende obstakels en rotondes niet voor niets worden aangelegd? Die aannemer moet immers betaald worden? En dat leidt dan vanzelf tot hogere gemeentebelastingen? Of geven ze je na langdurige onderhandelingen een loonsverhoging van 2 procent? Maar knul toch. Als jij die krijgt dan heb je toch niet 2 procent meer om te besteden per maand? Want het bedrijf waar jij werkt gaat die loonsverhoging wel in zijn productiekosten doorberekenen. Dus die winkel waar je bedrijf aan levert, gaat zijn prijzen verhogen. En daar koop jij dus je boodschappen met als resultaat dat je in ieder geval 2 procent meer betaalt voor die boodschappen. En omdat die winkeljuffrouw weet dat jij 2 procent hebt gehad, staakt ze een paar dagen zodat ze die 2 procent ook krijgt zodat die winkeleigenaar zijn prijzen nóg een half procent opslaat. Heb je het nog niet door? Dan ben je gewoon een hopeloos geval. Oh, hebben ze het luister en kijkgeld afgeschaft? En geloof jij nu werkelijk dat het personeel van de omroepen plotseling gratis werkt? Grapje toch. Maar je bent er wél ingestonken. Als je zo’n keurige vent bent, heb je natuurlijk, net als ik, je bankafschriften van de afgelopen jaren bewaard. Neem eens een avondje de moeite om alle inkomsten en uitgaven van het jaar 2003 te vergelijken met die van het jaar 2006. Als je aan het eind van die berekening nog steeds op dezelfde partij stemt dan denk ik dat het tijd is voor de jongens in de witte jassen.

Ah, nou begrijp ik het. Je stemt omdat we democratisch zijn en stemmen een moeizaam verworven recht is. En omdat jou volwassen en weloverwogen stem invloed heeft op het landsbestuur. Dan neem ik aan dat toen de leeftijd om kiesgerechtigd te zijn daalde van 21 jaar naar 18 jaar, je plotseling je zoon of dochter die net 18 jaar was geworden, plotseling ook als volwassene beschouwde. Waarom begon je toen te kankeren omdat ze de telefoonkosten omhoog had gejaagd door dat eeuwige geleuter met vriendinnetje Truus, vriendje Charles, twee weken later onze coole Frans, weer een week later eeuwige liefde Piet enz. Ze was dus in ieder geval niet zo volwassen dat ze besefte dat een telefoonrekening van 170 Euro financieel onverantwoord is. Ze was ook niet zo volwassen dat ze echt doorstudeerde zodat ze je de kosten van nog een jaar op een studentenkamer bespaarde. Ze was ook niet zo volwassen dat ze voorkwam dat één van haar eeuwige liefdes haar met chlamydia besmette door dat onveilige gevrij, zodat de medische kosten behoorlijk opliepen. Dus die volwassenheid was een leuke wassen neus van jou partij om het aantal stemmers op te jagen. En het zou mogelijk zelfs 16 jaar moeten worden. Denk je dat dat jochie met zijn IQ-chimp en zijn rot brommertje werkelijk enig inzicht heeft in zoiets als landsbestuur en dus weet welke keuze hij maakt als hij een stem mag uitbrengen? Dus als ik je goed begrijp geef jij je volwassen en bewust uitgebrachte stem even veel waarde als die van die marginaal die van een leefloon en wat diefstal leeft of die de hele dag met vriendin en baby van 7 maanden op café gaat en s’nachts half dronken zijn onopgemaakte nest in duikelt, als die van die onverantwoordelijke hufter die zijn voorbumper zowat tegen jouw achterbumper drukt op de snelweg met een gezapig gangetje van 130 km per uur, als die van die vierhonderdduizend auto eigenaren die hun wagen niet ter keuring aanbieden, als die driehonderdduizend automobilisten die hun wegenbelasting of verzekering niet betalen, als die jonge ettertjes die in het weekend anderen in de vernieling rijden of zichzelf, gelukkig, kapot rijden zodat hun stem daarna evenveel waard is als hun leven, als die politicus die, natuurlijk op zichzelf stemmend, een villa in Zuid Frankrijk laat verbouwen door een paar postbodes, als die politicus die een collega van de tegenpartij verbaal probeert de grond in te boren op grond van zijn politieke ‘geaardheid’, als die hoop sociaal afval, die buiten zijn auto staat te wassen en zijn autoradio daarbij zo hard aan zet dat de hele straat mee mag genieten van zijn technomuziek. Enfin, kies maar een zijstraat of liever, lees gewoon dagelijks de krant, kijk eens rond in je eigen omgeving en turf op het behang van je slaapkamer maar aan waar jouw weloverwogen en bewust uitgebrachte stem mee vergeleken wordt door die alles belovende politici.

En als je dan nog steeds als een gewillige sukkel je stem uitbrengt zonder enig protest te laten horen, dan verdien je inderdaad niet beter dan het soort bestuur wat je nu hebt. Als je al wat te willen of te vragen hebt als kiezer zou je vraag niet moeten zijn:”Doe het eens wat beter”, maar je eis:”Doe het eens goed.”
——————————————
Deel 2 en 3 verschijnen morgen en overmorgen
——————————————
*) Cornelis Brouwer is de schrijver van onder andere het Nederlandse boek
“CASTRA AETERNA” (ISBN 90-5179-225-7 Gopher Publihers

1 REACTIE

Comments are closed.