Étienne de La Boétie (1530-1563) was een voorstander van individuele vrijheid en hij heeft dat in een aantal werken uitstekend verwoord.

De Belgische organisatie Democratie.Nu heeft een nieuwe vertaling gepubliceerd “De vrijwillige slavernij” met een nawoord door Frank van Dun.Frank van Dun heeft in zijn “Fundamenteel Rechtsbeginsel” enkele keren bewonderend aangehaald voor de briljante wijze waarop de auteur (Etienne de la Boétie) de politieke macht ontleedt en onderuithaalt.

Beschrijving:
Hoe is het mogelijk, dat een machthebber of tiran langdurig in het zadel kan blijven? Étienne de La Boétie (1530-1563) schreef, nauwelijks 18 jaar oud, een klassieke tekst bij uitstek over dit vraagstuk. Zijn antwoord is nog altijd geldig. Deze eeuwenoude klassieker uit de politieke literatuur blijft een absolute aanrader. In een ongemeen scherpe, heldere en tijdloze analyse ontleedt La Boétie, de jong gestorven boezemvriend van Michel de Montaigne, de werking van politieke macht. Dit werk, geroemd door onder meer Leo Tolstoy, is nu beschikbaar in een gloednieuwe vertaling. Dr. Jos Verhulst schreef een inleiding en Dr. Frank van Dun een nawoord.
——————————
Je kan het boekje bestellen via Lulu;
www.lulu.com/content/859836
Kosten $ 12,36 (9,25 euro)

www.phaedrus.be
www.watchronpaul.com
belgians4paul.blogspot.com

3 REACTIES

  1. Het is verbazingwekkend hoe een dergelijk antiek geschrift nog steeds meer dan actueel is.

    Boeiend en zeer aan te raden.

  2. Ik ben er heel nieuwsgierig naar, vooral omdat ik momenteel bezig ben met Montaigne, ook zo’n laat-middeleeuwse, vroeg-moderne schrijver die akelig actueel is. Als De la Boétie net zo’n goede schrijver is als zijn vriend Montaigne, belooft het heel veel. Bedankt voor deze tip.

  3. [2] ALS het zo goed is als je verwacht, hoop ik dat je zo geprikkeld wordt dat je niet kunt weerstaan er een kort uittreksel voor de Vrijspreker over te maken!!!!

Comments are closed.