Verbazend hoe minister van Buitenlandse Zaken Verhagen een Benelux politieke unie afraadt en tegelijkertijd Nederland in de Europese politieke unie luist. Alle nadelen tellen daar in verhoogde mate.

Lees goed wat Verdagen zegt volgens ANP:
“‘Politieke Benelux werkt niet’
Het kabinet voelt er niets voor de politieke samenwerking met België en Luxemburg in een vernieuwd Beneluxverdrag of een ‘politieke bijlage’ bij zo’n verdrag vast te leggen.

Dit schrijft minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) aan de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). De AIV raadde het kabinet in maart aan behalve de economische ook de politieke samenwerking van de drie landen te formaliseren. Het huidige Beneluxverdrag loopt in 2010 af.
De kracht van de politieke samenwerking in Beneluxverband ligt volgens minister Verhagen “juist in het informele karakter”. In formalisering “schuilt het gevaar dat de samenwerking meer gericht is op compromisvorming dan op daadwerkelijke belangen. Dit zou eerder een verlammend effect teweeg brengen op de samenwerking dan dat dit leidt tot een optimaal resultaat”, schrijft Verhagen. “

Het kabinet deelt wel de constatering van de AIV dat de Benelux meer politieke aansturing behoeft en zich in de toekomst moet concentreren op kerntaken als ‘interne markt’, ‘interne veiligheid’ en ‘ruimtelijke ordening’.

Wanneer met België en Luxemburg overeenstemming is bereikt over zo’n “duidelijke beleidsinhoudelijke focus”, zal een “kritische evaluatie van de huidige overlegstructuren” moeten volgen, aldus Verhagen. De AIV had aangeraden flink te snoeien in de wildgroei van raden, comités, subcomités, werkgroepen en subwerkgroepen van de Benelux.”

Dit is helemaal toe te passen op de EU. Ook daar zal samenwerking zonder de politieke afhankelijkheid beter kunnen werken.

Daarom begrijpen we niet hoe deze minister zichzelf zo kan tegenspreken. We kunnen ons niet voorstellen dat hij zo dom is dat hij het niet begrijpt.
De enige verklaring blijft dat hij een vies politiek spel speelt.

Daarom pleiten voor uittreden uit die EU, helemaal geen nieuw verdrag.
Doe je uiterste best om te zorgen dat er een referendum komt. De enige kans om meer verlies van soevereiniteit te voorkomen.

Zie ook: Voordelen bij uittreden EU
www.vrijspreker.nl/vs/item/…

7 REACTIES

 1. zozo…. deze meneer heeft een mening en ook een duidelijke iegen voorkeur voor een referendum. blijkt dus dat dat de achterliggende gedachte was van het stuk. Onder het mom "niemand is zo slim om zijn eigen domheid te bevatten (Theo Maassen) wens ik de schrijver van dit stuk een goed weekend en meer inzicht in de politiek

 2. [1] ‘niemand is zo slim om zijn eigen domheid te bevatten (Theo Maassen)’

  Q.E.D.

 3. Politici weten beroepsmatig toch altijd alles beter dan de kiezers, die al sowieso te dom zijn om te weten op wie zij moeten stemmen.
  Dus waar praten die kiezers over, nietwaar Jeroen?

 4. Doe een een voorstel Hub. hoe kan Nederland zich weren tegen de gevolgen van een corrupte, criminele incapabele
  overheid.
  Een algemene staking? De helft werkt niet ondanks het geschreeuw van politici om mnsen zand in de ogen te strooien dat die EY zo veel goeds tot stand bracht.

  Een volksopstand? Geweld is het enige wat ze nog verstaan en wat meestal nog geld oplevert ook, gezien de ervaringen met de "kultuurverrijkers.

  Het verkeer platleggen?

  De boel in de fik steken?

  Zeg het maar en alleen het AFA wordt voor dergelijk praktijken gesubsidieerd.

  Maar, ik lees wel hoe of wat als ze maar we dat schorem maar weg krijgen.

  Piet

 5. [2] Goed opgemerkt. Niemand is zo blind als degene die niet wil zien.

Comments are closed.