Zit ik vol interesse naar het weerbericht te kijken, en krijg dan de verrassing van de week.

Daarvoor moet ik even voorop stellen dat ik altijd het weerbericht gezien heb als een objectieve, rationele methode om uit de meetbare beschikbare gegevens een redelijke verwachting voor het weer van de komende dagen te maken.
Maar vanavond werd het officiële weerbericht gebruikt, misbruikt, om reclame te maken voor ene Al Gore.

Al Gore is namelijk een van de drijvende krachten achter de wereldwijde show Live Earth Alert, waarvan de opbrengsten gaan naar een Al Gore bedrijf.

Terwijl de weerman nog bezig was om te trachten iets verstandigs te zeggen over het weer van gisteren en morgen, komen plotsklaps twee goedgelovige dames hijgend het beeld in rennen en vertellen dat iedereen toch echt moet kijken naar de show van zaterdag. Ze laten de weerman beloven dat hij in het vervolg meer zal doen om de klimaathype aan de luisteraars op te dringen.

Nu heb ik niets tegen reclame, maar dat bij het officiële “nieuws” op een publiekszender reclame gemaakt wordt om het overheidsbeleid midden in het weerbericht te promoten, is toch een grote teleurstelling. Ik dacht niet dat dit volk al zo diep gezonken was in de collectiviteit. George Orwell had het niet beter kunnen bedenken.

Ik hoop echter toch nog op een protest van iedereen die nog een beetje zelfstandig kan denken.

39 REACTIES

 1. [16] Het gaat er niet om dat uit het niets nieuwe energie wordt geproduceerd, het gaat er om dat energie niet weg kan lekken. Hierdoor stelt zich een nieuw radiatie-evenwicht in met een hogere temperatuur. Maar nogmaals: de discussie moet niet gaan over het broeikaseffect an sich, maar over de vraag of dat wel zo vreselijk is. Als landbouwkundige weet ik dat planten de grootste moeite moeten doen om aan de vereiste CO2 te komen, de reden dat C4-planten (e.g. maïs, suikerriet) een 30% hogere bruto groei kennen dan C3-planten ligt puur en alleen aan hun slimme mechanisme om het ontsnappen van CO2 te verhinderen. En hogere temperaturen betekenen dat we hier een soort Eoceen-achtig klimaat krijgen, waarbij de tropische regenwouden tot ongeveer onze breedtegraad reikten.

 2. [30]

  Beste Skarsgard

  Je bent denk ik iets te pessimistisch als het gaat over het ‘plebs dat pas over tientallen bewust wordt van alle leugens’. Lees de reacties maar op weer een onzin-milieubericht in de Telegraaf van vandaag: http://www.telegraaf.nl/bin

  Het ‘plebs’ is nou net de groep die m.b.v. boerenverstand allang doorheeft dat ze bedrogen en belogen worden. Goed nieuws dus op deze Live Earth dag.

 3. [35]

  Dat is ook zo. Misschien een kwestie van misformulering.

  Vraag is natuurlijk wat er gebeurt als we daadwerkelijk een slurptax krijgen. Of een vleestax. Of een gloeilamptax. Of een klimaatonvriendelijk beleggentax. Ik vraag me namelijk ernstig af of de weg die de wereld nu inslaat nog onomkeerbaar is. Ik denk niet dat onze vrienden in Den Haag zich deze goudmijn en kans op onderwerping zo graag laten afnemen.

  Toch is het wel zo dat de hele heisa steeds (letterlijk) belachelijker wordt. Uit het artikeltje dat jij kwootte komt het volgende:

  "Door te wonen, te reizen en te eten stoot stoot de gemiddelde Nederlander 11 ton CO2 per jaar uit. Eenderde hiervan houdt verband met voedsel, aldus Milieu Centraal."

  Hahaha. Dat wordt dus belasting op huisvesting, voedsel en vervoersmiddelen. Oh wacht, dat bestaat al…

 4. Fred, je hebt gelijk. Zelfs de schitterende line-up van artiesten heeft niet kunnen verhelpen dat het aantal kijkers naar het hele evenement op tv behoorlijk laag was. Het ANP jubelt over 3,1 miljoen kijkers, maar dat is een telling op basis van de mensen die minstens vijf minuten hebben gekeken. De daadwerkelijke hoeveelheid kijkers, gemiddeld over het hele spektakel genomen, lag op 217.000. Er is dus nog hoop.

  Klik: http://www.nu.nl/news/11450

 5. [37] En waarom zou men bij dit ‘evenement’, uitgezonden door Nationale Omroep Socialisten en Belachelijk Naïeve Nederlanders, de lat op slechts 5 minuten hebben gelegd? Da’s nauwelijks één nummer.

  Waarschijnlijk om zo diegenen die bij het zappen toevallig in een voor hen ‘lekker’ nummer terechtkwamen en dat even hebben laten staan ook mee te kunnen nemen.

  Bij mij is die rommel er geen seconde op gekomen. Heb niet eens gekeken welke artiesten zich voor deze propaganda hebben geleend (zou ik eigenlijk wel moeten doen, alleen maar om te weten van wie ik absoluut nooit meer iets zou moeten kopen).

 6. [27] Leuk als je jezelf eens googelt.
  Armin, de no-feedback waarde voor CO2 vedubbeling is 1.2 Kelvin. De grootste sensitivity zit in de droge gebieden in de winter (siberie, canada), en daar is dus geen waterdamp-meekoppeling mogelijk. In de natte gebieden (tropen bijv.) krijg je door wolkenvorming direct albedoterugkoppeling.

Comments are closed.