Dit is te gemeen: Gemeenten gaan zelf foto’s maken voor paspoorten. Als iemand bij de balie een paspoort aanvraagt, zal een ambtenaar meteen een pasfoto maken. Mensen hoeven dan niet meer apart naar een fotograaf.

In juni 2009 moeten alle gemeenten de pasfoto’s zelf maken. Die datum valt samen met de invoering van vingerafdrukken in het paspoort. Die worden ook aan de balie gemaakt.
De fotobranche is verrast door het plan. Als dit doorgaat gaan er zeker winkels over de kop, zei een woordvoerder.

Nu was ik er al tegen dat je gedwongen winkelnering had om een paspoort te mogen kopen, zelfs niet eens de keuze bij welke gemeente. Nu moet je ook nog verplicht bij die ambtenaren een foto laten maken. Die zullen ongetwijfeld fotografie cursussen moeten gaan volgen, apart ingeroosterd moeten worden, kortom een hele dure operatie; waar hoogstens een slimmerik nog een Melkert- of participatiebaan gaat verzinnen voor failliet gegane zelfstandige fotograven.

Heb ik nog wel wat suggesties voor de ambtenarij: omdat velen niet makkelijk meer naar de burgerlijke stand kunnen komen, stellen we daar een gemeentelijk vervoerbedrijf voor in, want zelfstandige taxi’s doen het lang niet zo efficiënt als bijv het GVB van Amsterdam.
De hoesjes voor paspoort en rijbewijs zijn in de winkels veel te duur en kunnen maar beter tegelijk met het paspoort bij de gemeente gekocht worden. De gemeenten kunnen ook veel beter een commissie instellen die de eisen en voorwaarden (milieutechnisch, kinderarbeid etc) van die hoesjes gaat bepalen.
Het vervolg is dat omdat het zo veel voor de burgers kost om dit allemaal door de ambtenarij te moeten laten doen, dat ineens de oplossing naar voren komt dat een simpele chip injecteren, toch veel efficiënter en goedkoper is.
Trouwens waar heeft u dat paspoort eigenlijk voor nodig? Toch niet om uw lol in het buitenland te halen? Dat kunnen we veel beter centraal in Nederland regelen, das veel beter door de overheid in te kopen en dan blijft ‘ons’ geld tenminste hier.
Maar die verplichting komt pas zodra u gechipt bent.

19 REACTIES

 1. Zelfs deze maatregel wordt verbonden met de chip??? Tsjezus…..wat een conspiracy weer…

 2. [3] Die eisen aan de pasfoto zijn zo streng omdat dezse zo als invoer voor biometrische scans gebruikt kan worden.

 3. Je zal maar eens de vrije markt zijn werk laten doen. Nee, de zegeningen van de Staat zijn zo alomvattend, dat dergelijke taken gecentraliseerd moeten worden.

  Straks komen die domme burgers met verkeerde pasfoto’s. Een logische stap is om dan de burger bij het handje te nemen.

  Ik vind het allemaal best hoor, die onzin.

  Er moet alleen wel een mogelijkheid komen voor mensen om zich te onttrekken van de rechten en plichten van de Staat.

 4. [4] Dat is niet het punt. Bij deze (belachelijke) actie van de overheid word meteen een link gelegd:

  "Het vervolg is dat omdat het zo veel voor de burgers kost om dit allemaal door de ambtenarij te moeten laten doen, dat ineens de oplossing naar voren komt dat een simpele chip injecteren, toch veel efficiënter en goedkoper is."

  Dat is nergens op gebaseerd. En is gebaseerd op alleen maar bangmakerijen.

  Laten we aub niet dezelfde methode hier gaan gebruiken zoals de overheid haar volk onderdrukt: door bangmakerijen.

 5. Alles wordt geprivatiseerd maar er zijn bepaalde zaken die niet goed door de private sector worden behartigd of waar risico’s en gevaren aan zitten voor big brother. Zo ook met die pasfoto’s. De pasfotos worden gebruikt voor biometrische doeleinden. Big brother wil graag op de bewakingscamera’s zien wie waar is..gezichtsherkenning gekoppeld aan de grote whois database.
  Op dit moment moeten ze dat doen met een digitale scan van een door de burger aangeleverd pasfoto. Zo’n scan geeft te weinig informatie voor de goede werking van de gezichtsherkennings software en bovendien is er de mogelijkheid dat die onbetrouwbare burger de foto digitaal bewerkt aanleverd, photoshop de afstand tussen je ogen en het puntje van je neus en je bent niet te herkennen door het systeem.

  Ze hebben meer en betere biometrische informatie nodig dus nemen ze het maken van de pasfoto’s in eigen hand. Met een 8 megapixel pasfoto kan je elk pukkeltje zien, door je porien kunnen ze in je hol kijken en dat laatste is wat big brother lekker vindt..

  Het heeft niets maar dan ook niets besparing of service voor de burger te maken. We betalen het toch allemaal zelf. Het is puur ter bevrediging van de ongebreidelde informatie behoefte van BIG BROTHER.

  Het zal hier zeker niet bij blijven de volgende is de vingerafdruk en daarop volgend je DNA profiel met uiteindelijk een verplichte RFID chip in je lijf. Allemaal nodig om het vee van big brother te managen

 6. Van mij mogen die gemeenten die foto maken. De reactie van Kral Fotoshops was dat er zoveel marge op de pasfoto’s zat. Tevens hadden zij al veel minder omzet door de digitale fotografie. Het lijkt mij dat de oerheid ook gewoon is doorontwikkeld en nu ook best een digitale foto kunnen maken. Vroeger was dat misschien anders met oude camera’s, maar nu zien ze zelf ook meteen het resultaat.

  Of moeten we zometeen een digitale foto bij een fotoshop laten nemen en deze op een diskette inleveren bij de gemeente?

  De tijd voor algemene fotozaken is gewoon voorbij, alleen specialisten zullen overblijven. De rest gaat via internet.

 7. [6] Ik vind de (reële) link met biometrie, waar uiterst harde bewijzen voor bestaan, al scary genoeg.
  Let’s face it. Op dit moment wordt biometrie met als excuus terreurbestrijding in hoog tempo er doorheen gejast, vermoedelijk op bevel van de Amerikaanse overheid. In het VK zijn al camera’s operationeel die biometrische kenmerken automatisch scannen en zo van iedere burger binnen camerabereik weten waar hij zich op een gegeven moment bevindt. Het is een kwestie van tijd voor deze ook hier actief worden, als ze dat al niet zijn. De geïmplanteerde chip is een logische vervolgstap.

 8. Een belangrijk gegeven wordt hierboven weer vergeten: de aanzet van de oren moet op pasfoto’s van ID-bewijzen(paspoort, rijbewijs, ID-kaart) ZICHTBAAR zijn, maar vanwege een politiek correcte en BANGE overheid mogen hoofddoeken wel op de foto.
  LET OP: negeer de link naar…(!) en lees vervolgens Les 12, laatste alinea en laatste zin, alsmede Les 94.
  http://tinyurl.com/2khmsh
  Inbegrepen in deze cursus is ook het allerlaatste interview met Oriana Fallaci met de New Yorker.
  Lees maar eens wat zij vindt van de waanzin van overheden om hoofddoeken op pasfoto’s toe te staan.

 9. Ik vind het ronduit b-e-l-a-c-h-e-l-i-j-k! Gaat de overheid straks ook ons brood bakken omdat een terrorist er wel eens een staaf dynamiet in zou kunnen stoppen? Komt de overheid ze dan ook aan de deur bezorgen? Gaat de overheid straks ook onze kleding ontwerpen en produceren, zodat er zeker geen gezichtsverbergende kledingstukken tussen zullen zitten? Zijn wij nou met zijn allen knettergek geworden dat we dit zomaar tolereren? Beseffen (sommige) schrijvers op dit forum eigenlijk wel hoe dicht we al genaderd zijn tot vadertje Stalin’s staat?!

 10. [5] Niet mee eens. De roverheid moet geen taken van het bdrijfsleven naar zich toetrekken. Ambtenaren moeten nu op cursus, en er wordt apparatuur aangeschaft. Allemaal van jouw en mijn afgeperste belastinggeld. De apparatuur die er al is, in dat bedrijfsleven dus, wordt daarmee nutteloos en dat is kapitaalvernietiging.

  En of je nu vindt dat de tijd van de klassieke fotohandel voorbij is of niet, zoals Jan Rotterdam (8), dan nog is het niet aan de roverheid om het genadeschot te geven. Of deze zaken moeten ophouden te bestaan kan de vrije markt prima zelf uitmaken.

  Wat ik al eerder heb gezegd is dat de snelheid en voor al ook openlijkheid waarmee de staat haar alleenheerschappij momenteel doorvoert uiterst verontrustend is. Als Bijleveld in twee zinnen durft te zeggen dat het de bedoeling is de burger te helpen door wegname van rompslomp, maar daar meteen aan toevoegt dat die wegname geen keuze maar een verplichting is, spreekt hier een huichelachtigheid uit waar de honden geen brood van lusten.

  Binnenkort komen Mao, Pol Pot en Stalin hun mausolea uit om zich erin te verlustigen dat het allemaal toch nog goed gekomen is. En Maorijnssen heeft daar niks voor hoeven doen; hij krijgt het allemaal kado. Chavez heeft kennelijk vele aanhangers…

 11. [13] Ik doelde op deze twee zinnen:
  "Ik vind het allemaal best hoor, die onzin.

  Er moet alleen wel een mogelijkheid komen voor mensen om zich te onttrekken van de rechten en plichten van de Staat."

  Daar kan ik geen sarcasme in ontdekken, "jongen".

 12. [16]

  "Ik vind het allemaal best hoor, die onzin."

  Daarmee doel ik erop dat ik soms bijna moet lachen van radeloosheid. Waarom doorzien ze niet dat de overheid te groot is: lachwekkend.

  "Er moet alleen wel een mogelijkheid komen voor mensen om zich te onttrekken van de rechten en plichten van de Staat."

  Ja, ik vind dat er naast Staatscollectieven andere collectieven moeten komen, waar we zonder dwang en vrijwillig aan deel kunnen nemen. Vervolgens zien we dan af van alle rechten en plichten, die er bij dat staatscollectief hoorden.

  Als anderen dan deel willen nemen aan de Staat, mij best. Zo lang individualisten maar niet meer mee hoeven te betalen aan alle idioterie. Zeg nu zelf, als progressieven nu zo graag de wereld willen redden van het eigen geld, dan zal het me worst wezen.

  Ik wens er alleen niet aan mee te betalen.

 13. lekker zeiken allemaal, ik vind het erg makkelijk dat ik niet eerst stad en land af moet voor de juiste foto’s met mijn hele gezin. Als het dan niet goed is kan ik alsnog weer terug komen. Nu wordt alles daar geregeld Prima toch
  Top Idee.
  groet saar
  En zeker blijven lachen jongens en meisjes het leven is best leuk!

  Peter de Jong [19] reageerde op deze reactie.

 14. @saar [18]:

  Groot gelijk, saar! Het gaat om standaard ICT systemen die al jaren in de grote ziekenhuizen worden gebruikt om een patiëntenpas te maken. Je gaat voor de balie zitten, de baliemedewerker richt een webcam op je en de foto wordt gemaakt. Vervolgens drukt een speciale printer de patiëntenpas. Die krijg je gelijk mee. Hele procedure duurt slechts enkele minuten. Hoog tijd, dat de gemeenten hier nu ook mee beginnen.

Comments are closed.