Voor diegenen die vechten voor het
idee van vrijheid, begon er met de
internetrevolutie een nieuw tijdperk.
Eindelijk kon men wereldwijd kennis
maken met de voordelen van vrijheid
en het belang aantonen om de macht
van de overheid te beperken.

Terwijl u dit leest, groeit de hoeveelheid vrije informatie over ideeën, goederen en diensten. De wereld wordt opengebroken, ver buiten de controle van de staat.

Het is niet alleen een verbetering van de informatievoorziening maar sommige politieke gebruiken werden ook onmogelijk. Een voorbeeld: tijdens de Falklandoorlog hield het Argentijnse militaire regime een vaste greep op het nieuws. Alleen loyale journalisten mochten het bezette eiland bezoeken en verslag uitbrengen. De Argentijnen dachten dat wat de regering vertelde waar was totdat ze plotsklaps hoorden dat ze verslagen waren door de Britten.

Dit soort praktijken zijn tegenwoordig een stuk moeilijker: iedereen zou gewoon online gaan en het laatste nieuws van de Engelse of Amerikaanse media of bijvoorbeeld van Spaanse weblogs halen. Daarom doen landen als Cuba en China ook zo’n moeite om controle over het internet te krijgen en onbeperkte toegang voor het grootste deel van de bevolking te verbieden.

Technologie is een mes dat aan twee kanten snijdt. En hoewel het nu de individuele vrijheid lijkt te vergroten, wordt het ook door de regering gebruikt voor Big Brother activiteiten.

De lokale belastinginspecteur in Buenos Aires, de dichtbevolkste provincie van Argentinië, gebruikt nu Google Earth Pro om belastingontduikers op onroerend goed op te sporen.
De belastingdienst controleert op die manier of de opgegeven grootte van het perceel overeenkomt met wat ze van bovenaf meten. En de regering claimt dat ze 362 niet opgegeven huizen en nog eens 245 huizen in aanbouw op bijna 90.000 m² privéterrein aangetroffen hebben. Deze vondst zou een geschatte waarde hebben van 35 miljoen dollar.

Argentijnse belastingbetalers protesteren tegen deze actie. Ze beschuldigen de regering van inbreuk op hun privacy. Maar ze klagen ook over het mismanagement van de overheid.
Volgens een projectontwikkelaar, die verschillende buurten bouwde, lagen de aanvragen van de nieuwe huizen te wachten op goedkeuring door diezelfde overheid die op dat moment druk was om ze via Google Earth te ontdekken.

Nu de Google Earth Pro technologie in de handen van de bureaucratie is, zouden ze ook Google Desktop moeten gebruiken – om te ontdekken dat wat ze zoeken al in hun computers staat !

Vertaald van Google Earth and the taxpayer by Martin Krause, hoogleraar economie op de Universiteit van Buenos Aires.

2 REACTIES

Comments are closed.