Soms wint iemand ! In dit geval de Nederlander Mahin Jankie die een aantal jaren geleden een proces begon tegen de Surinaamse overheid omdat deze hem niet zonder visum wilde toelaten, ondanks het feit dat de toescheidingsovereenkomst tussen Nederland en Suriname bepaalt dat oud-Surinamers wanneer zij Suriname bezoeken, als Surinamers worden behandeld in alle opzichten.

De rechter in Paramaribo wees zijn vordering om als Surinamer te worden behandeld toe en bepaalde dat een dwangsom ging lopen van SRD 2000 per dag.
Deze dwangsom was in 2007 flink opgelopen en Jankie heeft nu kans gezien de aandelen van de Surinaamse staat in de Nationale Ontwikkelingsbank( foto hierboven) te laten veilen. Hierdoor is Jankie in van de ene dag op de andere miljonair geworden
De executie van het vonnis leverde geruime tijd moeilijkheden op, omdat er aanvankelijk geen deurwaarder te vinden was, die bereid was tegen de staat op te treden. Maar tenslotte heeft Jankie, geholpen door de Juridische Faculteit van de Universiteit van Nijmegen en een aantal van zijn familieleden die advocaat zijn, de overwinning behaald.
Hugo van Rejen

1 REACTIE

  1. Hadden we maar meer personen als Mahin Jankie, dan zag het er in Suriname veel beter uit.

Comments are closed.