De totale ineenstorting is er bijna.
Met een officiële inflatie van 4500% ( vandaag) worden zakenlieden gedwongen hun spullen tegen een vaste prijs te blijven verkopen.
Dat, hoef ik u niet uit te leggen, houdt zelfs de meest optimistische winkelier niet langer dan een dag vol.
Naast meewarig ons hoofd te schudden om het verlies van een zeer welvarend land dat ooit heel goed draaide en meer dan voldoende voedsel produceerde, kunnen we ook nog eens leren van deze economische (basket) case.

Want eigenlijk is Zimbabwe HET voorbeeld van de gevolgen van overheidsingrijpen
Het is een soort economisch laboratorium waarin een proef met overheidsingrijpen is gedaan.
Weliswaar wat heftiger ingrepen dan bij ons, maar principieel niet veel anders. Ook wij hebben loon- prijsmaatregelingen, ook hier worden bedrijven ( een beetje, via belastingen) genationaliseerd.
Allemaal hier niet zo rigoureus, maar toch. En als je in Zimbabwe ziet dat het tot een ramp leidt, zou je kunnen stellen dat een beetje minder rigoureus ook slecht is.

13 REACTIES

 1. Dat daar de pleuris nog niet is uitgebroken verbaast mij werkelijk. Ik las op een andere website dat het werkloosheidspercentage daar 80% bedraagt. De overige 20% werkt zeker in dienst van Mugabe…

  OFF TOPIC: in het EO/Darwin artikel kun je niet reageren. Klusje voor de webmaster?

 2. Er was er nog een, een analoog voorbeeld: Chili onder Salvador Allende, de enige democratisch verkozen communistische president ooit, die op anderhalf jaar tijd erin slaagde om Chili op de rand van hongersnood te brengen. Toen greep Pinochet in. die stak 3000 communistische activisten in brand op straat of voerde ze met parachutistenvliegtuigen richting antarctische oceaan om ze daar te dumpen zonder parachute. Hoewel ik een grijns van genot bij deze gedachte niet kan onderdrukken had hij ze natuurlijk beter naar Cuba verbannen of zo :-), maar feit is, Chili is nu het welvarendste Zuid-Amerikaanse land. China heeft vervolgens aan Pinochet een voorbeeld genomen, waarvan de resultaten nu zichtbaar zijn. Misschien kunnen de chinezen Zimbabwe redden, want onze do-gooders hebben het er nu echt wel verkorven.

 3. Het instorten van Zimbabwe komt niet echt al geen verrassing. Nadat de ‘blanke’ boer verjaagt was van zijn grond hebben ze nog eenmaal geoogst. De oogst die de blanke boer gezaaid had.

  Wie niet zaait zal niet oogsten zegt een oude volkswijsheid en zie hier weer een goed voorbeeld ervan.

  Ik hoop alleen dat de Nederlander, alleen of tezamen met zijn Europese broeders, niet opdraait voor de wantoestanden die Mr. Mugabe moedwillig heeft gecreëerd om wat langer in het politie zadel te blijven zitten.

  Mijn oplossing…. Laat ze maar doodgaan.

 4. Maar… delinkse kerk heeft wel zijn zin. En laten we vooral bevreesd zijn wat er in ons eigen land op komst!!

  Rasoel: Land der naïeve dwazen

 5. [8] "niet door de Bijbelse Beugel heen"

  Ik zweer dat ik het niet van vrijheidsstrijder heb, ondanks exact hetzelfde woordgebruik. Dat is louter toeval. Mijn bron was Elsevier.

 6. Na herlezing begrijp ik dat het vrijheidsstrijder is die ons schrijfseltje letterlijk hebben overgenomen – niet dat ik daar aan til hoor.
  Dus Bertus: ik heb niet afgekeken, het is andersom!

 7. Ja, ja, ja. Het openingsstukje. Nu zie ik het ook. En jij had het weer van Els? Zo zie je maar, het zijn niet enkel de goden die mirakels verrichten!

 8. Het is nogal gevaarlijk in Zimbabwe.
  Je kunt er nu je leven verliezen als je met een kleine som op zak over straat gaat.

Comments are closed.