Als huiseigenaar moet je periodiek allerlei onderhoud en reparaties aan, om en in je woning plegen en als je zelf niet handig bent dan moet je het laten doen en dat is bij mij het geval

Nou heb ik ontdekt dat er heel veel geld, 19% zelfs, valt uit te sparen als men het een ander zonder administratie, zwart dus, laat doen. Het voordeel is dan dat de opdrachtgever de BTW uitspaart en voor de opdrachtnemer het ontvangen bedrag geheel netto is.

Dit is een 100% libertarisch correcte situatie waarin iedereen gelukkig is, behalve de staat dan.

Ik heb overigens nooit de logica achter de BTW-heffing begrepen: iemand doet een klusje voor mij voor een afgesproken bedrag en dan moet ik zomaar 19% van dat bedrag aan de staat geven.

Hoezo ? En waarom dan ? Het is toch een zaak tussen hem en mij, wat heeft de staat hier dan mee te maken ?

Even rekenen: het huis geschilderd, de tuin opgeknapt, vloertegel gerepareerd, boven een nieuwe laminaatvloer laten leggen, beneden kastje in laten bouwen voor de DVD’s. Bij elkaar zo’n tienduizend PLEURO’s aan klusjes dit jaar, uitgespaarde BTW € 1900, tel uit je winst.

In principe zal iedere zelfstandige leverancier van werk dat hij zelf uitvoert bereid zijn om de administratie achterwege te laten, om de inkomstenbelasting te ontduiken. Zo is ook mijn tv gerepareerd, het lederen bankstel opnieuw blauw geverfd en zijn de wasmachine en afwasser gemaakt.

En dat allemaal pikzwart.

13 REACTIES

 1. Kom op zeg,
  een laminaatvloertje kan je toch zelf wel leggen?

  🙂

 2. Onlangs betaalde ik mijn tandarts niet minder dan 18-duizend pleuros CASH … om mijn gebit geheel te restaureren.

  Hij happy, ik happy en to hell met de staat … en het loopt aardig aan.

  Wladi heeft 1000 procent gelijk. Er zijn nog genoeg individuen die niets met de staat ophebben. Niet loelen maar poetsen …

 3. Sterker nog, als mijn huis geschilderd moet worden wil ik niet eens een factuur zien. Als de schilder niet zonder BTW wil werken, krijgt ie de opdracht niet eens! Maar de meeste vakmensen in de huizenbouw/onderhoud doen dit maar al te graag. En van dat geld laat ie z´n bootje weer onderhouden, in ´t zwart uiteraard!

 4. [1] ik heb heel vroeger nog wel eens in huis geklust maar uiteindelijk bleek het toch aanzienlijk goedkoper om het (zwart) te laten doen.

 5. De zwarte markt is dichter bij een VRIJE MARKT dan de officiele.
  Hij is daarom ook meer moreel omdat twee personen een afspraak maken waar ze beiden voordeel van hebben, en waar een derde zich niet mee bemoeit.
  Je moet alleen zorgen dat die derde het niet merkt want die heeft pistolen en eist dat hij 19 % krijgt voor de vergunning dat jij afspraken met een leverancier mag maken.

 6. [6] Men kan, volgens mij, beter DIT soort zaken bepleiten dan proberen de mensheid en de maatschappij politiek te hervormen. Dit soort zaken zijn praktischer en is meer haalbare libertarisme op individueel niveau.

  Een manier om aanzienlijke sommen aan een ander over te maken zonder het te doen? Open eenvoudig een "gezamelijke" volgestorte debet-rekening voor het overeengekomen bedrag dat de andere vrij kan opnemen … das dan steeds eigen geld en geen inkomen. Doe ik zelfs met mijn vrouw … dochters en kleinkinderen (de laatsten om mij alvast te divesteren en sucessie"rechten" kalt te stellen).

  Ook al zullen sommigen blijven zeggen dat je dat beter met "gouden munten" kan doen …

 7. [8]

  Heb je aanzienlijke vermogensaanwas dankzij vast goed en of aandelen bezit? Liquideer het op tijd en betaal daarop gewoon de onvermijdelijke "capital gains" belasting (in de vS rond 20%) en parkeer het in joint accounts, waarvan door de andere "eigenaar" zonder enige ophef opnieuw kan worden ge-reinvesteerd, alweer in "equity" vastgoed en of aandelenen portfolios … uiteraard. En zie daar … overdracht gepleegd en de fiscus en executoren komen niet aan hun trekken … terwijl de betaalde belastingen al snel en gemakkelijk weer zijn "terugverdiend".

  Dan ga je toch niet in de ruimte lopen te kankeren over de roverheid en of confiskerende machten … zeker.

 8. naast de 19 % BTW, houdt de gemiddelde garagemonteur of schilder, slechts ¤ 15 van de in rekening gebrachte ¤ 60 per uur. Zijn baas betaalt naast ca. ¤ 10 overhead en ¤ 5 materiaal, werkgeversbijdrage en belasting van 30.
  Denk je nou echt dat die monteur zijn huis door zijn buur @ 60 pu plus BTW laat schilderen?( waar hij dus 5 uur voor moet werken) en zijn buurman ook maar 15 van overhoudt?
  Natuurlijk niet die wisselen met elkaar het schilder- en garagewerk met gesloten beurzen uit.

 9. Libertarisch leven op wat meer comfortabele schaal …

  Open tegelijkertijd zg USD "premium" checking acoounts bij de vestigingen in de VS, UK, Singpore, en Honkong of Tokio) van een modiale bank (e.g. HSBC-HongKongShanghai bank, Citybank, Chase Manhattan of Credit Suizze) en je kan geheel vrij en naar wens zelf 247 je geld en tegoeden tussen je wereld-accounts overhevelen. ZONDER overheidsbemoeienissen. Want zolang dat om bedragen van telkens (net) onder de USD 10 gaat wordt het nergens gerapporteerd. Overigens, je krijgt net zo min last als een miljoen naar je zelf overmaakt. Andere voordelen … eventuele creditcard kosten zijn niet meer dan een 4% APR, en er is ergens altijd veel crediet te krijgen tegen vaak niet meer dan een 6,5% APR, wat best te pas komt, vooral als je zelf een 18-20% op je investeringen elders maak.

  Het enige wat men moet managen is ZICHZELF en RISICO … GOLD anyone?

 10. Een aantal jaren geleden liet ik ook mijn terras schoonmaken door een aantal zwartwerkers en dat was behoorlijk goedkoop. Als ik iets zwart kan laten doen zal ik het niet nalaten.

 11. ik heb vorige week de collega die naast mij zit en een stukadoor heeft ingehuurd voor een klusje thuis er op gewezen dat als hij het zonder bonntje doet hij 19% uit gaat sparen en dat de kans groot is dat de stukadoor het zwart zal willen doen. Dat bleek dus het geval, scheelde hem ¤100.

  Een hoop mensen betaalt altijd braaf BTW omdat men zich er niet echt van bewust is dat het heel gemakelijk zwart kan.

  Zeg het voort, zou ik zeggen.

Comments are closed.