Vandaag mag het kabinet en alle volksvertegenwoordigers weer geschokt zijn.

Nummer 10 is gevallen in Afghanistan.*)

Gelijk met het overlijden van deze soldaat wordt er weer meer zand in de ogen van de Nederlander gestrooid.

De soldaat is niet in Afghanistan maar in Uruzgan. Het vermijden van de naam Afghanistan om zodoende niet te veel te worden herinnerd aan de bezetting welke we doen daar.
De soldaat was vader van 3 kinderen, kind 4 op komst. Een verhoogd zieligheids punt. Een soldaat is een soldaat. In dit geval een soldaat van een bezettingsleger.

Herhaling van een zelfde woord. “zelfgemaakt explosief”, “improvised explosive device” en “zelfgemaakte bermbom”.
Sinds het verzet in Afghanistan niet meer wordt gesteund door de USA, toen Rusland Afghanistan bezette, waren ze de grote sponsor van het verzet, zijn de meeste middelen waarmee de bezetter wordt bestook zelfgemaakt in kleine fabriekjes.

Defensie, die zich in de schuilkelders heeft ingegraven op 10.000 km afstand, gaat ervan uit dat de aanslag is gepleegd door de Taliban. Dit is makkelijk te zeggen maar waar zijn de bewijzen. Misschien was het Al-Quaida, een boze opium kweker of een rivaliserende provincie baron.

Deze, op 10.000 km afstand, opererende generaal had nog een kleine aanvulling op de functie van de Nederlanders daar. “Het is een zware en moeilijke missie. Het verlies is moeilijk te dragen”, zei Berlijn. Te dragen door wie, vraag ik me hier dan af? Toen we er heen gingen, onder protest, was het een eenvoudige opbouw missie.

Als slot conclusie maakt deze man een aanname welke alleen een wereldvreemde kan doen.
“Hij is ervan overtuigd dat het Nederlandse volk ongeacht de discussie over nut en noodzaak van de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan onvoorwaardelijk achter de Nederlandse militairen daar staat.”
Hij heeft het niet aan mij gevraagd.
—————————————–
Ingezonden door GN
————————————————————
*) Een 30-jarige sergeant 1 van de Koninklijke Landmacht is in Uruzgan (Afghanistan) bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief om het leven gekomen. Een 23-jarige korporaal van de Landmacht raakte gewond.

18 REACTIES

 1. Het één houdt het ander in stand. Zonder soldaten is er geen oorlog.
  En Jan Soldaat vindt het toch ook wel stoer (net als in de film, ik wil het) om het leven komen tijdens een belangrijke missie.
  En het zal de generaal worst zijn dat er 10.000 km verderop een Jan Soldaat opgeblazen wordt. Hij schuift een beetje verveelt met de poppetjes en af en toe valt er eens om, Gaaaap.

 2. het was wel weer een mens, die sergeant die nu dood is.
  En pas over vele jaren hoor je of dit sterven wel of niet nut heeft gehad. Voor de familie zeker niet!
  Ik wil het antwoord nu wel geven, maar uit piëteit met de familie doe ik dat nu dus niet. Maar misschien kunnen de naar woorden zoekende lege(r)hoofden en politici op 10.000 km afstand, zich eens verdiepen op de vrijspreker.nl

 3. [1] "Zonder soldaten is er geen oorlog"
  Beter is:
  Zonder STAAT is er geen oorlog.

  Iets dat alle "stemmers" zich eens zouden moeten realiseren.

 4. [3]
  Ooooit gehoord van stammen oorlog, broederoorlog, geloofsoorlogen, etnic cleansing, klasseoorlog, streekoorlogen etc., enz … allemaal zonder auspices van de staat?

 5. [4] Dit zijn allemaal bepaalde vormen van een staat.
  Een "stam" met opperhoofden en tovenaars is het perfecte begin ervan.
  Dito voor die andere voorbeelden.
  Ik blijf bij de stelling.

 6. Die politici die hiermee wegkomen behoren allen tot dezelfde politiek correcte club. Dat zijn:
  1. dezelfde uitvreters, die verantwoordelijk zijn voor de Afghaanse missie,
  2. dezelfde uitvreters, die met het door henzelf geroofde belastinggeld geen raad weten,
  3. dezelfde uitvreters, die niets beters kunnen bedenken dan dit continent te laten overspoelen met hordes vreemdelingen,
  4. dezelfde uitvreters, die "discriminatie" verbieden, maar zelf discrimineren als geen ander,
  5. dezelfde uitvreters, die het particulier initiatief om zeep brengen,
  6. dezelfde uitvreters, die de (binnen)steden laten verloederen,
  7. dezelfde uitvreters, die het volk milieubelasting opleggen, omdat het land overbevolkt is geraakt door viespeuken;
  8. dezelfde uitvreters, die dit land met flitspalen en ander camerawerk overspoelen;
  9. dezelfde uitvreters, die dit land "beveiligen", maar de politie veilig achter de computers zetten;
  10. dezelfde uitvreters, die de openbare orde en veiligheid laten verrotten;
  11. dezelfde uitvreters, die in naam van de tolerantie haatzaaiende imams laten uitnodigen om het islamisme als vreedzame religie op de kaart te zetten;
  12. dezelfde uitvreters, die de zieligheidscultus aanbidden;
  13. dezelfde uitvreters, die het locale bedrijfsleven zijn poten uitdraaien;
  14. dezelfde uitvreters, die voor eigen gewin de staatsruif plunderen.
  15. dezelfde uitvreters, als diegenen die het volk een "moraal" plegen op te leggen.

  MAG men nog vragen, WAAROM de tiende Nederlandse militair gesneuveld is ?

 7. [quote]"Hij is ervan overtuigd dat het Nederlandse volk ongeacht de discussie over nut en noodzaak van de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan onvoorwaardelijk achter de Nederlandse militairen daar staat."[/quote]

  Mij is er ook niets gevraagd.

  Bovendien zijn we daar heengegaan voor de wederopbouw. Daar heb ik ook nog geen enkel resultaat van gezien.

  Laat onze jongens en meiden terugkomen. En ik bedoel dan niet in een zak.

  Ik ben benieuwd wanneer die slaapkoppen in Den Haag ontdekken dat er niets te doen is voor onze jongens/meiden. De Taliban heeft en houdt daar de macht.

 8. Laten we dan de staat boycotten en niet langer als voedsel fungeren. Ik laat mij in het dagelijks leven niet verleiden, uitzuigen of gebruiken door de staat. Mensen "willen" van alles en nog wat, een soort naïeve hebzucht waar ze door de eeuwen heen altijd al last van hebben gehad. Een onhebbelijkheid waar de staat maar al te graag gebruik van maakt.
  Wat ik eigenlijk bedoelde uittedrukken is; laat meneer de generaal of de "heren" van de staat zelf de kooltjes uit het vuur halen. Laten ze zelf doodvallen! Laat meneer de generaal zijn overvette villa te koop zetten (scheelt ons hyptheekaftrek) en vertrekken naar Afganistan en nooit meer terugkomen. En ik mag toch aannemen dat hij daar zijn koters laat klaarstomen om mee knokken. Maar misschien zitten die frusties reeds in één of ander anarchistisch kraakbolwerk.

  HÉ, WAT LEUK AL DIE STREPEN EN STERREN, NIEUW? [3]

 9. Hub heeft gelijk, het is een feit dat staten meer oorlogen voeren dan ‘staten’ die ten eerste erg klein zijn, of begrijpen dat oorlog en geweld wel gebeurt maar dat het vooral schadelijk is. Veel stammen hadden daarom afspraken; die werkrte ook nog; men knokte wel, bloedig ook, maar ondanks dat; liever niet. Ja, ja, op wat bloeddorstige stammen na dan. trouwens, over organisatievormen; anarchisten begrijpen het vaak beter; ze hebben grondiger nagedacht over wat macht is, en hoe er mee om te gaan. Denk aan de Spaanse anarchisten die tegen de Staat vochten, zij organiseerden zich vrijwillig in alles, zonder dwang of baas, en waren erg succesvol daarin. Zapatista indianen lijken er ook op. oftwel, voor ieder die dat intereseerd , zoek die geschiedenis eens uit.

 10. ps

  De buurt waar de soldaat woonde was geschokt door zijn overdehoop geblazen. Ikzelf zou geschokt zijn als er nog een Nederlandse ziel heelhuids terugkeert.
  Mensen lijken niet te beseffen dat Afganistan een wespennest bleek te zijn voor goed getrainde Russische soldaten.
  Russen hebben daar massaal het leven gelaten.
  Hier in NL gooien we misschien met watjes, maar daar echt niet. HET IS OORLOG!! Geen opbouwwerk.

 11. De "anarchisten" die ik van héél dichtbij heb meegemaakt, waren geen staatsvijanden, maar jongens de als machtsmiddel fungeerden voor projectontwikkelaars en veel voormalige anarchisten zijn later "vrome" bestuurders geworden, bijv. deheer Wallage. [10]

 12. Nederland telt meer dan 100 generaals (waar een klein land groot in kan zijn…).
  Niet één zit er in Afghanistan.

  Dat zegt genoeg.

 13. Onze Reserve Brigade-generaal der Infanterie van de Koninklijke Landmacht, Willem-Alexander Claus George Ferdinand Prins van Oranje, Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg, en de oudste zoon en vermoedelijke opvolger van koningin Beatrix der Nederlanden was in 2004 persoonlijk aanwezig om zich ervan te vergewissen dat alles geheel volgens plan zou verlopen.

 14. [14] Jij schijnt te weten waar zijn huis woont en dat zijn kinderen frusties zijn.
  Dus,…neem ik aan dat je hem kent en dat de liefde niet wederzijdg is 😉

Comments are closed.