Nadat de FED afgelopen maandag 3.5 miljard USD in de markt had gepompt was het vandaag weer raak.
Nogmaals een kapitaal injectie van 3.75 miljard USD.
Afgelopen weken draaiden de persen op volle toeren.

Volgens de experts hier en op andere forums is het geen probleem dat de centrale banken persen als een idioot om nog maar iets van economische groei te kunnen tonen.

Ik ben van mening dat iedere cent die bijgemaakt wordt zonder dat er een echte waarde tegenover staat, niks anders is dan roofbouw op de economie en deze later moet worden gecorrigeerd. Dit corrigeren gebeurt dan door een crash van de beurzen en al de spaarcentjes zijn ineens waardeloos oud papier.

Van mijn vader heb ik nog zo’n mooi papiertje van 100.000.000 rijksmark.
In die tijd niet genoeg om een sigaret van te kopen zo ze gebruikten het als vloeipapier.

Mijn advies: koop goud, zilver of edelstenen.
————————————
Ingezonden door GN

54 REACTIES

 1. Vervolg ….

  ACP: … Zei ik niet dat GN geen enkel flauw benul heeft WAAR hij het over heeft …

  GN:.. Dit is een dooddoener welke heden ten dage veel wordt gebruikt. Door dit te pas en te onpas te roepen vermijd men elke discussie en doet men zich voor als de al wetende. Voor overheden is deze houding normaal geworden en nu maken mensen welke vaak de klok hebben horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt ook gebruik van deze instelling.

  ACP: Ik heb veeele malen eerder vermeld dat ik zegge en schrijve 4 jaren LO heb genote,, 1 jaar MO en 6 jaren Academische schooling. Totaal 11 jaren. Maar ik hen NOOIT veel om gramatica of spelling bekommert. TAKE IT OR
  LEAVE IT …

  GN:.. I take it maar het komt de duidelijkheid van een discussie ten goede wanneer de leesbaarheid beter is. Buiten U en ik zijn er hier op deze webpagina vele meelezers en het is, mijn inziens, van belang dat deze zich ook inlezen.

  Ik moet u dan ook complimenteren dat uw laatste reactie aanmerkelijk minder schrijf fouten vertoonde dan de voorgaande. Blijft echter het feit dat ik het totaal oneens ben met uw stelling en dat ik geen enkel punt heb gelezen welke mijn standpunten zouden kunnen wijzigen. 3% inflatie is 3% roofbelasting.

  In uw advies dat je geen zorgen hoeft te maken over dit als je niet meer dan een Euro ton in contanten heeft is dan ook gelijk met het sponsoren van de overheid met Euro 3000 per jaar. Dit is dan nog exclusief de belastingen welke u moet afdragen over spaartegoeden. In dit geval 2.75% rente per jaar is Euro 2750 in een schaal van 52 % brengt dit een totaal van Euro 4430 per jaar voor de schatkist aan afgeperst geld. Daar ik niet graag word afgeperst, niet door een overheid of een privé persoon, denk ik dat het een slecht advies van u was.

  Met vriendelijke groeten
  GN “uw varkens hoeder”
  Hub, mijn excuses dat ik mijn reactie in 2 blokken verstuur maar de software laat niet anders toe.

 2. [31]
  Mag ik vragen ; met welk doel hoedt u uw varkens?
  En zeg ook eens; waar woont u nu eigenlijk?

 3. [23] maar dan zou het niet werken, stomheid is een sleutelingredient 😉

 4. [35] Volgens mij gaat dit over de zogenaamde ‘ik-haal-het-einde-van-de-maand-niet-dus-wil-ik-een-voorschot-op-mijn-salaris-lenen’ lening, welke voorzien in een behoefte en relatief gezien voor normale banken niet eens interessant zijn om aan te bieden vanwege de gelijkblijvende transactiekosten (of je nu een miljoen of 300 euro leent). Typisch voor de SP om daar weer tegen te zijn: 1. het is gebaseerd op een economische drogreden; 2. men weet weer beter wat goed voor de medemens is dan dat zij dat zelf weten.

 5. [36] Het is een opmerking met een knipoog. De ECB zet 200 miljard in flitsleningen uit bij banken (die dit weer moeten doorpushen naar klanten), maar de SP maakt zich druk over sms leningen van 300 euro. Zoals Godfried Bomans zei over zijn tante die naar Zuid Afrika zwom omdat de pindakaas daar een dubbeltje goedkoper was:als het om een dubbeltje ging, keek ze niet op een kwartje.

 6. [32] In centraal amerika uiteraard, en met een gepensioneerde Amerikaanse militair als buurman, waarschijnlijk in Panama … (ooit een knooppunt van de coke-trade met Nederland), of Costa Rica.

  Maar dat de plaatselijke munt dan "beter" en "sterker" zou zijn dan de USD is tuurlijk een issue … tenzij GN niet weet dat letterlijk alles dat waarde heeft of dat representeerd muurvast aan de USD is geketend … zelfs goud, zilver en edelstenen … mayaaaa … dat is uiteraards niet doooorgedrongen ….

 7. [28] [29]

  1. Ik ben geen exibitionist. Wat ik als voorbeelden citeer zijn hoogstpersoonlijke ervaringen dat een individuele libertarische levenstijl wel degelijk mogelijk is en zelfs veel meer dan dat. Maar dat geinstitutioneerde libertarisme een crock-o-shit is.

  2. Velen weten al lang wie ik precies ben, wat mijn persoonlijke antecedenten zijn en wat ik voor de kost doe. Ook dat ik al meer dan 30 jaar gelijktijdig aan beide zijden van de atlantische oceaan woon en werk. Nu beschuldigen sommigen uit puur onvermogen, mij van grootspraak. Terwijl ik lang niet de enige ben die zijn eigen weg heeft gekozen …

  3. De ENIGE machtsargument dat ik zeer bewust gebruik is … dan ook de wil en kracht van de INDIVIDU ( dat velen wel degelijk in zich hebben) om zich zoveel mogelijk te bevrijden en zich te immuniseren tegen, danwel te vrijwaren van, ongewenste overheids bemoeienissen en beperkingen … op basis van zelfrespect, eigenwaarde, initiatief, doorzettingsvermogen en persoonlijke prestaties (ongeacht of dat de varkensfokkerij, glasblazerij of de fijne keuken is). Zulks in plaats van zoals de meesten op deze site zich als schapen aan te sluiten bij alweer een (politieke) stroming of beweging. In DIT geval samenhokkende, zogenaamde, libertariers die slechts dagdromen over individuele soevereiniteit … en "rechtvaardige samenlevingen en daartoe slechts achterlijke MANTRAS opzeggen …

  4. Ooit was Nederland groot geworden dankzij individuele DURF. Nu gaat men tenonder, omdat iedereen zich achter een "ideaaaalogie", ideooooologie of achter een ander verschuilt … maar zelf NIKS weet te presteren laat staan daar persoonlijke risicos voor te willen nemen …

 8. [38] [39] Mijnheer ACP ik zie niet in waarom u mij plaatst in midden Amerika terwijl ik toch duidelijk te kennen heb gegeven in zuidoost Thailand te wonen. Ook de opmerking betreffende verdovende middelen ontgaat mij volledig.

  Wat betreft de Thaise bath ten opzichte van de US dollar heeft zich de afgelopen jaren een sterke afzwakking afgetekend. Vandaag doet de US dollar ongeveer 35 bath. Zo’n 10 jaar geleden was hij meer dan 50 bath waard.

  Dit is misschien in uw ogen een normaal verschijnsel maar voor mij is het een sterk bewijs dat de US dollar ongeveer 30% van zijn waarde heeft verloren ten opzicht van de Thaise bath.

  Dit heeft alles te maken met een kwakkelende economie en de astronomische schuld die ze opbouwen om hun zelf toe geëigende taak van wereld politie agent te spelen. De enigste uitweg die de heren politici zien is bijdrukken van “ongedekt” geld.

  Om deze discussie niet te laten verzanden in een welles nietes dialoog denk ik dat we er goed aan doen er een punt achter te zetten.

 9. [40]
  JIJ kunt er wel een punt achter zetten, maar ACP niet. Let maar op, hij zal gewoooon verder gaan met roeptoeteren. Typisch een persoon die op een zinkend schip als laatste achterblijft onderwijl zelfverzekerd "het schip zinkt niet, julie zijn allemaal lid van een gekkenclub" schreeuwend. Gewoon achterlaten, het geschreeuw houdt vanzelf weer op.

  Wat betreft dat zinken, hier nog wat treffende grafieken: http://www.mises.org/market

  Het moge duidelijk zijn dat de enorme stijging van de schulden geen positief effect kunnen hebben. Eigenlijk is het best wel een bananenrepubliek, de Joenaaitzesteeds.

 10. [40]
  Je wilt niet weten in welke ellende de Baht zich nog steeds bevindt. Hun grootste probleem? China en de Yuan waar men niet tegen kan concurreren om … yaaaa … yaaa … de USD.

  http://www.mg.co.za/article
  Goed een maand geleden: At the time of writing financial website financemaps.com showed that the strongest currency in the world was the Canadian dollar, up 0,43% against the US dollar in 24 hours. The Thai baht was rated the weakest, having lost 0,66% in the same period. But on a weekly basis the Hungarian forint was the strongest, gaining 1,89% on the greenback. Trinidad and Tobago dollars slipped the most, losing 1,19%.

  http://www.atimes.com/atime
  Nog geen tien maanden geleden: BANGKOK – Of all the factors that contributed to Thailand’s mid-December decision to impose restrictive controls on short-term capital flows, which subsequently flattened the stock market and sparked howls of discontent from foreign investors, Thai authorities’ primary motivation for the fateful policy was left unnamed, but clearly it was China rather than the US.

  http://www.hoover.org/publi
  Tien jaar geleden: The currency crisis in Thailand showed how irresponsible government policy could thwart an economic boom. Hoover fellow and Nobel Prize winner Gary S. Becker argues that developing nations can avoid such economic shocks by abandoning free-floating exchange rates.
  http://en.wikipedia.org/wik

  The East Asian Financial Crisis was a period of economic unrest (or financial contagion) that started in July 1997 in Thailand with the financial collapse of the Thai Bhat, and affected currencies, stock markets, and other asset prices in a number of Asian countries

  PS: Ik kom nog steeds minstens tweemaal per jaar in Sngapore, Bangkok, HongKong en Taipei en heb dus een heel goed idee wat daar aan de hand is .

 11. [41] Laat Andre nu juist de persoon zijn die op een uitgeholde RP-boomstam letterlijk in de ruimte aan het roeptoeteren is.

 12. [44] die ook gewoon uitgeloeld is … Ter zake en ook nog echt inhoudelijk … hoooo maar …

  Overigens, HOE kan iemand die notabene een draad begint … nu zomaar een punt achterzetten …?

 13. [45] Beste ACP,

  Het is mij geheel vrij, binnen de grenzen van dit forum, om iets te starten wat ik belangrijk acht. Tevens is het mij vrij om te stoppen met reageren als het naar mijn mening niet meer interessant is.

  Enkele redenen welke de discussie oninteressant voor mij maken zijn;

  – De discussie verzand in een welles niets verhaal.
  – Er word geen wezenlijke inhoud meer toegevoegd aan de discussie.
  – De discussie wordt enkel nog gebruikt om opgekropte frustraties van een forum lid te ventileren.
  – De discussie wordt gevoerd op basis van “copy-paste” zonder hieraan een eigen inbreng te koppelen.
  – De ondertoon sarcastisch word en er persoonlijke aanvallen worden gedaan.

  Ik wens u, ACP, dan ook het beste met uw opvattingen op dit onderwerp en hoop dat u, in een groep gelijk gezinde, een wederhoor vindt.

 14. [46]
  Ach yaaaa … deze discussie had al helemaal niet begonnen moeten worden … Alleen om die STUPIDE en onware titel en betoog al …

  Als zou men de mensen en de economie "beroven", omdat er wat extra DIGITALE "aandelen-aan-toonder" worden uitgegeven.

  GN weet van corporate finance tuurlijk geen eene ruk af … (waar men om capitaal te genereren ook vaak extra aandelen lanceert, vooral als het bedrijf the only show in town is) … wat overigens weer niks uitmaakt. Waar ik echter wel tegenin ga is GN’s hanteren van uiterst collectieve geneuzel van het libertarische ESTABLISHMENT … over "inflatie’ en meer van dat waardeloos geloel …

 15. [33] > en leef in zuid oost Thailand

  Doe eens iets specifieker 😉 Surathani? Trang of nog dieper: Had Yai? Anyway. mocht je nog eens in Phuket verzeild raken, drinken we daar nog een borrel 😉

 16. [48]

  Moet wel vrij dicht bij die voormalige Amerikaanse vliegbasis zijn … tegen Cambodia aan.

  Maar met een Onno Zijstra ook eerder naar Thailand uitgeweken bestaat daar meteen een dependance van de VS … Of niet soms?

 17. [48] Hallo Burg, Trat is de meest zuid oostelijke provincie van Thailand. Niet in het roerige zuiden van Songkla maar aan de andere kant van de golf van Thailand.

  En als ik een colaatje ook goed is zal ik gaarne, wanneer ik weer mobiel ben, van je aanbod gebruikmaken.

 18. [50] > En als ik een colaatje ook goed is zal ik gaarne, wanneer ik weer mobiel ben, van je aanbod gebruikmaken.

  Ok GN, je bent van harte welkom!

 19. Mensen ik heb een vraag. Om maar meteen even aan te geven hoe slecht het onderwijssysteem is, ik ben laatstejaar student financiele bedrijfkunde en ik heb echt een fundamentele vraag waarvan het antwoord niet fatsoenlijk is besproken in de lesstof.

  Wat is volgens jullie de hoofdoorzaak van inflatie?

  Is dat:

  – Het duurder worden van producten als gevolg van schaarste aan arbeid en grondstoffen doordat economische ontwikkelingen en de vraag sneller stijgen dan het aanbod?

  of:

  – is inflatie het gevolg van te lage rente koersen en het teveel geld in omloop brengen door centrale banken, waardoor er een kunstmatige hoge vraag is naar arbeid en grondstoffen?

  Misschien een beetje raar, ik weet ook niet hoe ik het anders moet verwoorden. Maar mijn vraag is of inflatie iets is waar we iemand voor verantwoordelijk kunnen houden, iemand dus dus aan de knopjes draaid, of dat het een automatisch gevolg is van snelle economische groei bij een beperkte hoeveelheid arbeid en grondstoffen.

  Wat zijn jullie inzichten….

 20. [52] er is slechts EEN ENKELE reden voor geldontwaarding … en dat is: TE VEEL geld in omloop … hoe je het ook keert of wend …

  En als men zijn bedrijfsaandelen in prijs wil doen stijgen, dan moet men zoveeeel mogelijk aandelen terug kopen en uit de circulatie halen …

 21. Hmm….

  Maar als er nou schaarste ontstaat in bijvoorbeeld de energiemarkt doordat een ander land alle olie opkoopt. Of als er schaarste ontstaat in voedsel omdat de oogst mislukt. Dan zullen de prijzen van energie en voedsel stijgen. Dat wil dus zeggen dat je met je euro’s minder goederen kunt kopen. Dat is ook inflatie. Dus welk deel van inflatie wordt veroorzaakt door het in omloop brengen van teveel geld, en welk deel wordt veroorzaakt door schaarste aan bijvoorbeeld grondstoffen?

  Dat is het probleem. Centrale banken geven de schaarste aan grondstoffen de schuld van de inflatie, maar anderen geven de centrale banken de schuld omdat ze teveel geld printen. Wat kan ik hier nu mee? Uiteindelijk kun je met het geld op je bankrekening gewoon minder kopen….

  Groet,

Comments are closed.