Het inbouwen van een op afstand afleesbare chip bij mensen komt weer een stap dichterbij. Deze maand nog krijgen in de Chinese stad Shenzhen, de 12,4 miljoen inwoners identiteitskaarten met moderne computerchips. Bovendien worden er 20.000 camera’s geïnstalleerd die gezichten herkennen en “vreemd gedrag” signaleren en aan de politie melden.

Gegevens op de chip zijn zeer veel omvattend. Behalve naam en adres komt er ook op de opleiding en werkervaring, religie, etniciteit, politie contacten en gezondheidsgeschiedenis en verzekering. Ook het telefoonnummer van de huisbaas, en de samenstelling van de familie. (Denk aan 1-kind-beleid van China)
Er zijn zelfs plannen in ontwikkeling om er ook op te registreren de betalingen aan openbaar vervoer en andere kleine betalingen.

Aan alle besturen van grotere gemeentes is opdracht gegeven om vergaande plannen voor politiecontrole te ontwikkelen.
Ondertussen is ook Engeland at zowat ondergesneeuwd met spioncamera’s en in Nederland willen overheden die dingen ook steeds meer toepassen.
Alles om terroristen te bestrijden. Alle privacy wordt daaraan ondergeschikt gemaakt. Daar is toch niets tegen? Het is allemaal in uw eigen belang. Of niet?
—————————————————————————-
Zie ook artikel:”Worden wij wakker?” waarin we voorspelden dat wij niet wakker zullen worden!
Zie www.vrijspreker.nl/vs/item/…

Het oorspronkelijke artikel over Shenzhen is uit de New York Times:
www.nytimes.com/2007/08/12/…

15 REACTIES

 1. Het lijkt me logisch dat ze niet veel goeds van plan zijn met al die controle. Er is geen echt gevaar van terroristen, want terroristen zijn net zo levensbedrijgend als in een auto stappen.

  Ik weet in ieder geval wel al, dat ik het niet zomaar laat gebeuren. Al ben ik de enige die strijd levert.

 2. Ook nu zal weer niemand protesteren, zeker in China niet. En [1] , je zult inderdaad merken weinig medestanders in de strijd te hebben. Mensen zijn bang voor de verantwoordelijkheden die vrijheid met zich meebrengt. Zie bv. ook http://www.vrijspreker.nl/v

 3. Chipkaart even opwarmen in de microwave en dat probleem is ook weer de wereld uigeholpen.

 4. [3] 5 sec is genoeg dan ontploft de chip, klinkt als een vonk overslag en dan is het gedaan met de chip.

 5. Enige resultaat is dat je bij de eerste de beste controle een boete krijgt en alles moet laten vallen waar je mee bezig bent om éérst een nieuwe chipkaart te halen, op jou kosten.

 6. Maar als die chipkaarten ook beschrijfbaar zijn, is het toch ook mogelijk zelf dingen aan te passen?
  Zo’n chipkaart-maak-apparaat-dinges kost geen fortuin.

 7. [9]

  Ik denk dat jouw suggestie het meest in de richting gaat.
  Naarmate het belang van mensen ergens in groter wordt, neemt de bereidheid om te investeren toe. Daarmee ontstaat er vanzelf een markt die inefficient overheidsgedrag omzeilt.

  Overheidsregulering maakt efficient gedrag niet onmogelijk, alleen wat duurder en omslagtiger. Denk maar aan al die zwarte markten die we (ook in Nederland) kennen.

  Gaat trouwens wel opvallen als er 40 burgers zijn die als directeur van de lokale bank geregistreerd zijn!

 8. [9] Bij de firma Conrad kan (kon) je een smart card reader/writer kopen voor ongeveer Euro 35 inclusief een paar proef kaarten. Al naar gelang de kwaliteit van de software en de gebruikte programmeer taal in de kaart kon ik de meeste kaarten welke ik in mijn bezit had wijzigen.

  De meest gebruikte software was J2EE, een Java variant welke in een opgesplitste directory op de kaart aanwezig was.

  Een van de leukste verandering was een random mobile telefoon nummer. Elke minuut nam het een ander nummeren gaf dit door aan de centrale. Tracking d.m.v. je telefoon van bijvoorbeeld de politie diensten werd hierdoor bijna onmogelijk.

  Ook een niet leeg lopende chipknip was ook een leuk experiment.

  Enfin als de overheid deze kaarten gaat invoeren en ze gebruiken dezelfde “hoogstaande“ programmeer technieken als ze in het verleden gebruikten dan zullen er heel wat Jansen, Pietersen en Klaasen bijkomen in Nederland.

 9. [11] ‘Ook een niet leeg lopende chipknip was ook een leuk experiment.’

  Ga vooral verder.. Een beetje centrale bank spelen is natuurlijk nooit weg 😀

Comments are closed.