Als er één boek bestaat, dat beslist iedere politicus gelezen moet hebben, is dat beslist Atlas Shrugged van Ayn Rand. In een schitterend heldere stijl laat dit boek zien, wat er met de wereld kan gebeuren als politici hun macht en verantwoordelijkheden verkeerd gebruiken!
Geschreven in 1957 is het nog steeds volstrekt actueel!
” Zowel in Nederland als in Belgie is ‘Atlas in Staking’ eenvoudig te bestellen bij iedere beetje gerenommeerde boekhandel!
De prijs is overal hetzelfde: 38,90 euro. “
Sorry Hub maar dit is denk ik niet een goed advies. Boeken koop je niet bij een stelletje monopolisten als boekhandels. Zoals je zelf zegt is “De prijs is overal hetzelfde: 38,90 euro. ". Via internet is het te bestellen vanaf US$ 3.00 voor de paperback (gebruikt) of voor onder de US$ 12.00 nieuw in hardcover.
[1] Nog afgezien dat het een volledig irrelevante fantasiewerkje is … Mensen die voor zich zelf weten te denken komen daar ook snel achter …
Bij het Amerikaanse hoger onderwijs is het echter vaak (eerste jaars) verplicht literatuur … niet vanwege de politieke boodschap, maar om de krampachtige en zeer gezochte fictie en wat de Yanks … "the zeer hoge Gobbledegook factor" noemen …
[1] Niet iedereen is in staat een dergelijk boek in het Engels door te werken, en dat zijn de edities waar jij naar refereert.
[2] "Bij het Amerikaanse hoger onderwijs is het echter vaak (eerste jaars) verplicht literatuur"
Ik heb dit net even besproken met een (jonge) Amerikaanse collega die in Florida door het onderwijssysteem is gegaan, maar tijdens haar studie is het boek nooit zelfs maar genoemd. Pas na haar studie kwam zij via de ARI Essay Contests achter het bestaan van het boek en inmiddels is het één van haar favorieten. En ook bij haar sloot het aan op haar ideeën die ze zelf al eerder had gevormd. Dus het vaak gehoorde verwijt dat mensen die het boek wel kunnen waarderen bekeerlingen of Randianen zijn is ook al onterecht.
Maar voor zover zij weet staat het nergens op mandatory of zelfs maar essential reading lists.
Wie meent dat dit non-fictie zou zijn moet zich eens laten nakijken. Natuurlijk is het fictie. Maar wel fictie met een duidelijke visie, een visie op vrijheid en eigen verantwoordelijkheid, voor het zelf de broek op houden en tegen parasiteren op anderen, verpakt in een zeer leesbaar verhaal.
En dat is toch wel vele malen nuttiger dan zo’n zwijmelend doktersromannetje dat nergens over gaat.
[1] Het lijkt me sterk dat je de Nederlandse vertaling (ATLAS in STAKING) voor $ 3.- kunt kopen.
Zo wel, kun jij me dan een stuk of 10 exemplaren leveren?
Bol.com meldt via de Biblion recensie: "De romans van Ayn Rand worden nog steeds veel verkocht en gelezen, vooral in neoconservatieve kring."
http://www.nl.bol.com/is-bi…
"De prijs is overal hetzelfde: 38,90 euro."
Is nog waar ook (ik dacht wel even een webshop te vinden die iets minder vraagt; bol.com/bruna/ako/proxis/selexyz rekenen allemaal hetzelfde). Die verdomde vaste boekenprijs ook. 🙂
[6]
Bol.com meldt via de Biblion recensie: "De romans van Ayn Rand worden nog steeds veel verkocht en gelezen, vooral in neoconservatieve kring."
Opvallend, want volgens mij geloven neo-cons toch echt in government spending.
Iets doet me dan ook denken dat BOL ofwel het Objectivisme niet begrijpt, ofwel niet weet wat een neocon is.
Maar vooral in linkse kring is men snel geneigd alles wat Amerikaans rechts is "neocon" te noemen. Misschien dat dat het verklaart.
[2]
Niemand die gelooft in individuele vrijheid zal Atlas Shrugged "irrelevant" noemen, tenzij leeghoofdig.
Mensen die nadenken komen daar ook snel achter.
Je kunt het een saai boek vinden, een slecht geschreven boek, fictief, sprookjes, veel te lang, droog. Je kunt Rand een obsessieve gek vinden, een hypocriet, een cultleider.
Maar het boek "irrelevant" noemen als je daadwerkelijk gelooft in individuele vrijheid is onmogelijk.
Dat betekent dat zo iemand ofwel niet kan nadenken, ofwel krampachtig probeert een bepaalde reputatie of facade in stand te houden van afstandelijke, cynische betweter.
Laat ik het zo zeggen, als iemand die gelooft in individuele vrijheid een boek als Atlas Shrugged irrelevant vindt, dan is het onmogelijk dat welk fictief, ideologisch en/of filosofisch boek dan ook relevant is.
En ach, dat de fictie van Rand indirect is gebaseerd op de nogal reeele gebeurenissen in haar geboorteland kwalificeert het natuurlijk ook als gobblediegook en fantasie.
Maar dat is duidelijk voor iedereen.
Vooral voor "yanks" waarvan je mag verwachten dat zij zo’n mening over dat boek hebben.
Wie waren dat ook alweer, die yanks?
Waren dat niet die types in de jaren 50/60 die Stalin ‘verkeerd begrepen’ of zo vonden?
[9]
WAAAAAROM irrelevant ….? LETTERLIJK … omdat de meeste mensen en ik het NIET neueueudig … hebben. Je moet wel stront in je ogen hebben … dat Rand je nog op zo’n pedanterige manier moet bijschijnen …
[10]
Tsja, niet iedereen is zo’n parasiterende raketgeleerde als jij..
[4] Een beetje "nuance" mijnerzijds is dunktme gewenst.
1. Gelukig is is het niet alng overal vereist literatuur …
2. Maar schijnbaar toch nog vaak genoeg dat "toeleveringsbedrijven" als Ciff Notes, die dat soort taaie kost in hapbare mootjes hakken dat de moeite waard vinden, omdat zoiets de student zee-en van tijd scheelt en precies de antwoorden geeft waar eventueel naar wordt gevraagd. A no-brainer dus …
3. Na gebruik kunnen studenten het weer aan hun campusboekhandel kwijt voor $1 voor een softback en $3 voor een hardback.
[11]
Toevallig juist DEZE maand afgelopen … Maar de laatste 20 jaar heeft de NLse overheid van de belastingen die op mijn verdiensten ingehouden worden een volwas kabinetminister van kunnen onderhouden. Over "parasiteren gesproken …
Maare hoe kom jij zelf aan de kost?
[11] Andre, ik stel voor te proberen NIEUWE gegevens te vermelden, en geen dingen te noemen die IEDEREEN AL WEET.
[14] Mee eens Hub, André gaat er nog van uit dat we met iemand te maken hebben die kan nadenken, zeer naief hoor André.
Hoezooo … naaadenken ? Vot allemaal boekje kopen … das pas verstandig en solidair …
Se parla esperanto … gebroken geweertjes … demonstreren tegen de kruisraketten … remember?
Niet linx of niet institutioneeel libertarisch … domme mensen …
Ik heb de moeite op me genomen, van een cdrom de paar honderd multipages in pdf te exporteren en vervolgens in OpenOffice om te zetten.
Aangezien de autheur al enige decennia dood is, en het volkomen ethisch correct is verdere (c) verder uitsluitend in het licht van fysieke verkoop te zien, en niet als de gedachten van de nog levende autheur, voel ik mij niet bezwaard mijn onvervreemdbare mensenrechten uit te oefenen, en een kopie ter beschikking te stellen aan een ieder die het origineel in het Engels wenst te lezen.
Wel even OpenOffice installeren.
Jeff
[17] En hier is er ééntje die de advocaten van het ARI achter zich aan wil 🙂
[18] Grumpie, wat wil je precies?
Wil jij die advocaten achter jou aan zetten?
En dan?
[17] Jeff, hoe kan iemand die bekijken?
of komt dat vanzef na "open office" ??
[19] Achter mij niet, nee.Maar ik waarschuw Jeff dat Peikhoff will kick him in the balls wanneer die erachter komt dat Jeff een illegale copie van AS aan het verspreiden is.
Dat weet jij toch ook, Hub ?
[21] Inderdaad is Peikoff een rare kwiebus. Maar ik denk uit zijn tekst op te maken dat Jeff daar niet bang voor is.
Even wachten of Jeff daar zelf op reageert.
Hmmm, maar het niet geheel goed afschermen van een private directory kan hierin ook nog ‘plausible deniability’ geven. Geen verspreiding. Eigen fair use beschikbaar stellen. Ik denk dat de Nederlandse wetgeving hierin vrij aardig is.
Het is z’n broodwinning hee.Peikhoff heeft van Ayn Rand de rechten op AS geërfd en gaat nu langs de kassa bij elk verkocht exemplaar (objectivisten zijn dan ook voor copyright).
[17] je kan de Engelstalige versie downloaden via Emule. Zo heb ik hem ook te pakken gekregen.
Het hele (C) verhaal zal in een libertarische samenleving meer op morele overtuiging gegrondvest zijn, dan aggressieve bescherming van iemands IP, aangezien die bescherming het principe van vrije meningsuiting in de basis zou aantasten.
Zolang de creator van oorspronkelijke kunstwerken nog in leven is, ben ik wel gevoelig voor zo’n moreel appel. Bij verkoop van die ‘rechten’ echter…
Comments are closed.