Wat is het toch met de mensheid, dat zij de waarde van individuele vrijheid niet willen onderkennen? Zojuist een poll gezien op Opinion Journal, zeg maar de opinie(web)pagina van The Wall Street Journal, waarin de vraag gesteld werd of de Amerikaanse anti-terrorisme maatregelen de individuele vrijheid teveel inperkten of niet. Opinion Journal is behoorlijk kritisch en stelt veel misstanden aan de kaak. Zoals een artikel waarin het weer vrijgeven van DDT een beslissing genoemd wordt die “long overdue” was. Je zou dus kritische lezers verwachten.
Tot mijn verbazing bleek dat 42,6% van de 340 stemmers (klik) vond dat er teveel ruimte voor individuele vrijheid was en 45% dat vrijheid en veiligheid ongeveer in balans waren. Slechts 12,4% vindt dat de vrijheden teveel worden ingeperkt. En dat terwijl je geen deodorant meer mag meenemen in een vliegtuig en elk willekeurig telefoongesprek kan worden afgeluisterd.
Zouden mensen dan echt zo bang voor vrijheid zijn?
Amerikanen zijn dom, en slikken daarom ook alles wat ze wordt aangepraat door de overheid. Daarom is een onderzoek als dit bepaald niet representatief. In Europa gaat het er gelukkig nog wel iets anders aan toe. Hier slikken we ook veel, maar durven gelukkig nog kritisch te zijn en (af en toe) onze stem te laten horen.
[1] Oei, actiefront,
daar geloof ik helemaal niets van.
Kun je dat aantonen met cijfers?
"Amerikanen zijn …. " vind ik wel een erge generalisatie.
Ik ken er een hoop die veelslimmer zijn dan ik!!!
En ik denk dat ze in Europa / Nederland net of nog meer slaafs zijn.
Kijk eens hoe de kudde de politici volgt in het drama van de EU.
"Zouden mensen dan echt zo bang voor vrijheid zijn?"
Heel belangrijke vraag. Ik krijg inderdaad de indruk dat we dit bevestigend moeten beantwoorden.
Maar daarom is het zoeken naar feitelijke bewijzen toch vreselijk belangrijk.
[1]
Het feit dat er in Amerika zo’n 10 a 20% van de mensen libertarische neigingen hebben (volgens Wiki) doet mij vermoeden dat men daar toch net even wat minder kuddedieren rondlopen dan in de EUSSR in het algemeen en Medeland in het bijzonder.
Geen wonder ookm de Tokkies worden goed verzorgd in de verzorginsstaat.
Mensen houden er van om tegelijk slaaf en onderdrukker te zijn. Ik ben liever geen van beiden.
In theorie.
In praktijk…..
loop ik in de pas net als iedereen. "Live free or die", is slechts een spreuk.
Fuck dat optimisme. Dan heb je een libertarische website, zit het vol met scheldende maloten, dogmatische kapitalisten met een kras op de plaat in hun kop. De grote meerderheid van de bevolking is achterlijk en dat gaat voorlopig niet veranderen. Wat je je beter kunt afvragen is hoeveel van de libertariers er iets van begrepen hebben.
Zouden mensen dan echt zo bang voor vrijheid zijn? Nee, maar wel voor de vrijheid van de ander!
http://www.nujij.nl/land-va…
[6]
Ik denk dat je hier een punt hebt. Een hoop mensen vinden veel dingen ‘niet kunnen’. Omdat zij dat vinden, vinden ze dat anderen het ook niet mogen doen.
1. Het zijn er maar 340, selection bias enzo.
2. Gegeven ‘bepaalde’ dreigingen, kun je niet nagaan in hoeverre de private airliners sowieso niet deze maatregelen genomen zouden hebben. Alternatief is trein of (transatlantisch)boot. En zo niet dan ga je gewoon een vrijwillige dienstovereenkomst aan, zonder deodorant (als dat je illustratie van individuele vrijheid is; afluisteren heeft meer met privacy dan met ind. (negatieve) vrijheid te maken aangezien je niet beperkt wordt in je vrijheid wanneer je afgeluisterd wordt; natuurlijk wel als ze iets horen wat niet pluis is/lijk, al dan niet terecht, maar dat is een ander verhaal).
"Zouden mensen dan echt zo bang voor vrijheid zijn?"
Ik denk dat veel mensen ten eerste bang zijn voor verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven, beslissingen en de gevolgen ervan.
Vrijheid niet zo zeer, zolang de gevolgen van verkeerde beslissingen maar voor anderen zijn.
Ten tweede is men tot op het bot een kuddeschaap en vooral heel erg afgunstig.
Men wil wel geven, maar niet alleen. Men wil wel meer verdienen dan een ander, maar een ander mag niet meer verdienen als hij/zij (dan wordt de ander een rijke stinkerd, een patser etc). Men wil wel verantwoordelijkheid dragen, maar dan moet die gedeeld worden met anderen, ook als die anderen het helemaal niet met beslissingen of beleid eens zijn.
Voorbeeldje: prominente Nederlanders laten weten tegen belastingverlaging te zijn, maar als men gekscherend duidelijk wordt gemaakt door een politicus dat men vrijwillig geld kan doneren, fulmineren ze tegen de suggestie omdat ZELF de gevolgen van hun idealen dragen nu ook weer niet de bedoeling is.
Zoals Sander al duidelijk maakte, heeft het meer met de ander te maken.
Men is denk ik alleen niet zozeer bang voor de vrijheid van een ander, als wel afgunstig en jaloers. Men is bewust of onbewust op de hoogte van de eigen tekortkomingen en wil door individuele vrijheid niet worden geconfronteerd met het feit dat anderen meer uit hun vrijheid zullen halen en succesvoller etc zullen zijn.
Collectivisme is voornamelijk jaloezie voor anderen, en angst voor de eigen tekortkomingen. Deze kunnen overduidelijk beperkt worden door overheidsdwang (volgens hun ideologie dan wel teverstaan). ZIJ worden "geholpen", en de succesvolle anderen worden beperkt.
Twee vliegen in een klap.
[1]
Hmmmm…
De drie grootste partijen in Nederland zijn de PVDA (sociaal-democratische collectivisten), de SP (socialistische collectivisten), en het CDA (gelovige collectivisten).
In het kabinet zitten twee officiele geloofspartijen en een partij die zo-goed-als gehijacked is door weer een andere gelovige gemeenschap.
Ondanks alle berichten over nepotisme, mes in de rug van een in elkaar geslagen partijlid om een mening, corruptie met subsidiegelden en organisaties, wereldvreemde integratieministers en ga zo maar door lijkt de PVDA niet verder te slinken.
Het gebrek aan democratisch gehalte binnen de SP heeft de partij niet terug gebracht naar onder de tien zetels in de polls.
Continentaal wordt Europa gekaapt door machtswellustigen die een superstaat willen maken over de hoofden van de bevolking, daarbij bijna openlijk de burgers lopen voor te liegen en belazeren, laat staan minachten, en ondanks deze uitverkoop (ongetwijfeld ook van vrijheid op langere duur) is de bevolking vrij timide en braaf en denkt dat alles wel op zijn pootjes komt.
Inderdaad, we zijn hier vele malen slimmer dan in Amerika. Hier geloven we in individuele vrijheid en eerlijke politiek.
Zoiets?
Comments are closed.