Welnee! Romano Prodi, de Italiaanse premier, probeert de katholieke kerk voor zijn karretje te spannen en vraagt de priesters om te preken dat het volk “niet mag stelen van de staat” *) .
Dat is nu een prachtig voorbeeld van de rollen omdraaien. De overheid dwingt de burger om te betalen, en de burger probeert onder die dwang uit te komen.

Wie steelt er dan?

In Italië ontduikt 1/3 van de bevolking belastingen. “Een derde van de Italianen maakt zich schuldig aan belastingontduiking”, aldus de premier in het katholieke blad Famiglia Cristiana” Italië heeft de grootste schuld in Europa. De regering schat dat de Italianen jaarlijks voor zo’n 137 miljard dollar de belastingen ontduiken. Dit is vier keer groter dan in Nederland.

Aartsbisschop Bruno Forte zei in een reactie dat de kerk de burgers zeer aanmoedigt hun belastingen te betalen. Hij voegde eraan toe dat de regering de burger moet aantonen dat zijn geld goed wordt besteed, als zij belastingontduiking wil tegengaan.

Hier ook weer de samenwerking van Kerk en Staat. Samen werken ze om de burger ondergeschikt te houden.
De kern van de zaak is echter dat de burger het geld verdient. De burger zorgt voor de productie, voor de welvaart. En dan komt de staat hem dwingen om (zeg) de helft van zijn productie af geven.

Het is dan van de gekke om te stellen dat die burger zich niet mag verdedigen en proberen om minder te betalen. Dat kan nooit zonde zijn. Het feit dat de staat, de politici, wetten opgeschreven hebben met allerlei dreigingen, doet daar niets aan af. Dat de meeste burgers wel braaf betalen, komt dan ook uit de angst voor het geweld dat de staat gaat toepassen als ze merkt dat je niet volledig aan zijn eisen hebt voldaan. Legaliteit en moraliteit zijn twee heel verschillende zaken.

Als iemand dus belasting ontduikt, moet hij oppassen en weten dat er ernstige consequenties kunnen volgen. Maar schuldig voelen, hoeft hij zich in de verste verte niet. Uiteindelijk is de staat schuldig: “Belasting is diefstal”.
————————————-
Meer hierover onder andere in: www.vrijspreker.nl/vs/item/…
*) www.volkskrant.nl/buitenlan…

26 REACTIES

 1. "Als je een leugen maar vaak genoeg herhaalt…" (bron: Joseph Goebbels)

  Ik denk dat als je een poll houdt (niet op Vrijspreker, uiteraard) dat de uitslag nog wel eens kon zijn dat de meerderheid het met Prodi eens is: een ontduiker is een dief.

  Een (hopelijk groeiende) minderheid zal inzien dat hier de zaken omgedraaid worden en dat de dief zijn slachtoffer verwijt niet bestolen te willen worden, en dan ook nog de gotspe heeft om dat diefstal te noemen.

 2. [1] Niet zozeer een onduiker is een dief, maar een andere onduiker is een dief. Immers als ik moet betalen, moet een ander dat ook. Dat is namelijk de drijfveer van de meeste Nederlanders: een diepgewortelde afgunst.

 3. Opmerkelijk detail is dat het de socialistische Prodi is die de katholieke kerk om hulp vraagt. Hoe diep kan een vertegenwoordiger van een athistische partij zinken om te hoereren omwille van een paar centen? Het zal wel Italiaans thater zijn, maar doe mij dan maar Berlusconi (zoek eens op Youtube naar die film van B. en de parkeerwacht)…

 4. [4] De tikfouten vliegen om mijn oren…
  athistische=athistëische
  thater=theater

 5. Snap ik niet [8]
  zo veel mogelijk vruchten van je arbeid voor jezelf behouden lijkt me iets anders dan zo veel mogelijk van andermans "gestolen" vruchten leven zonder aantoonbare tegenprestatie te leveren

 6. [8] "Naar analogie is uitkering trekken ook burgerplicht."

  Genieten van Gestolen geld???
  Geef je de politici daardoor niet het argument dat blijkt dat hun beleid zo NODIG is?

 7. Italie heeft toch ook bijna 4 keer zoveel inwoners?

  Ben het wel eens met de strekking van het verhaal.

 8. > "Belasting is diefstal"

  Zo zie ik niet. Ik ben vóór een minimale overheid, en ik ben gaarne bereid daar wat belasting voor te betalen, 10% van mijn inkomen bv. Dat zie ik niet als diefstal, immers ik geef het graag zelf.

  Papa in de kooi houden, dat is de grootste uitdaging.

  Kreeg net een link van een vriendin uit NL. Ik ken de man niet, jullie waarschijnlijk wel: Theodore Dalrymple.

  Ik heb net zijn eerste (mijn eerste liever) artikel gelezen. Bij Cato:
  http://www.cato-unbound.org

 9. [9] Marc,
  Ik heb al 3x mijn jaarsalaris aan premies betaald. Mag ik ff vangen?

  [10] Hub,
  Als belanghebbende zou ik ze blijven bestoken met lastige vragen over de boekhouding van het UWV, waar geen dr.l van deugd, etc. tot het kaartenhuis instort.

  [11]Jimmy,
  Inderdaad. Sociale nepverzekeringen zijn vele malen duurder dan particuliere verzekeringen.

  [12]Als ik meer zou ontvangen dan mijn ROI heb je gelijk. Maar dat is niet het geval. Ik trek nl. niet.

  Msg,
  SpyNose

 10. [14] "Ik ben vóór een minimale overheid, en ik ben gaarne bereid daar wat belasting voor te betalen, 10% van mijn inkomen bv. Dat zie ik niet als diefstal, immers ik geef het graag zelf."

  Ik ben dan wat koppiger. Als ik besluit om iemand iets te geven, maar die persoon die neemt het met dwang af, dan haal ik niet mijn schouders op omdat ik het toch al wilde geven… Dan ben ik juist geneigd om het terug te nemen, ik accepteer namelijk niet dat iemand mijn keuzevrijheid beperkt, zelfs al is het toevallig neutraal of gunstig voor mij.

 11. Als ik weet, dat de kellner een dief is, krijgt hij van mij geen tipgeld. En als hij erom vraagt -want die heb je er ook bij-, zeg ik hem dat recht in zijn gezicht.

 12. En als ik weet dat de dief die mij ‘s-nachts inbreekt overdag kellner is, dan krijgt hij een honkbalknuppel in zijn nek.

 13. [18] Wel ’s nachts, tijdens het inbreken, neem ik aan?
  Anders moet je een strak verhaal, met bewijs e.d., hebben waarom je een ober een knuppel in zijn nek legt.
  Natuurlijk kun je hem ook ‘ín between jobs’ aflatten.

  O.. ben jij, of één van je huisgenoten, lid van een honkbalvereniging? Want waarom heb je anders zo’n knuppel(in de gang)? Voor de ‘Zeehondjes-doodmaak-vakantie’?
  ( De grootste stalen ‘Maglite’ zaklantaarn is een prudente burger natuurlijk wel aan te raden i.v.m. de steeds vaker voorkomende stroomstoringen 😉

 14. [15] "Als ik meer zou ontvangen dan mijn ROI heb je gelijk. Maar dat is niet het geval. Ik trek nl. niet."

  Dat geldt dus voor alle werkenden. Hetgeen mijn uitspraak ondersteunt. Overigens kun je die uitspraak doortrekken naar alle (semi-)overheidsfunctionarissen die met belastinggeld betaald worden…

 15. [14] "en ik ben gaarne bereid daar wat belasting voor te betalen, 10% van mijn inkomen bv"

  Burg, ik denk niet dat er iemand bezwaar zal maken als jij graag belasting betaalt. Rustig doen.
  Ik en vele anderen hebben er wel ernstig bezwaar tegen als jij (direct of indirect) mij en mijn oude moeder en willekeurig wie, gaat dwingen om ook te betalen.

 16. [16] > Als ik besluit om iemand iets te geven, maar die persoon die neemt het met dwang af.

  Je maakt afspraken. Voor dit geld bied je mij security aan (defensie, justitie en politie). Dat is een deal. Dan spreek ik niet onder dwang afpakken.

  Als ik Tesco Lotus iets koop zit daar een prijs aan. Die betaal ik, het wordt mij niet onder dwang afgenomen.

  Maar, dat weet jij ook, de democratie is een dusdanig zwak systeem dat de overheid daar prima in gaat gedijen, alles onder het mom van "jullie hebben toch zelf gekozen?". En daar hebben ze gelijk in.

  Nogmaals, Papa in de kooi houden, dat is het moeilijkste.

 17. [22] > Ik en vele anderen hebben er wel ernstig bezwaar tegen als jij (direct of indirect) mij en mijn oude moeder en willekeurig wie, gaat dwingen om ook te betalen.

  Ik denk dat het overgrote deel van een gemeenschap erg prijs zou stellen op minimale bescherming van hem of zijn eigendommen voor 10% belasting per jaar.

  De (terechte) frustatie die nu overal opgeld doet is gebaseerd op geld over de balk smijten van Papa. Er is geen houden aan. Volgende week komen er weer 20 goede plannen waarvan wij weten dat de uitwerking meestal averechts is.

  Daar zou Papa zich niet mee bezig mogen houden. Dit mag je doen, probeer het zo goed mogelijk te doen, en de rest, blijf daar in godsnaam met je poten van af.

 18. Bewoners in Amsterdam die een schadevergoedng kregen krijgen nu een aanslag van de belastingdienst
  Ze vragen zich vast af wat is beter bestolen te worden door criminelen of door belastingdienst.Ze zien het verschil niet meer en zullen zeker proberen zonder zich rot te voelen de belasting in het vervolg te gaan ontwijken.

 19. nachtwaker

  ben al 3 weken in como,waar op de tv en in de kranten ,behalve berlusconi nu ook
  umberto bossi (lega nord) OPENLIJK het
  weigeren van betalen belasting promoot!

  in NL -helaas- kennelijk niet mogelijk

  Na weekend,onderzoek offshore in lugano -en capolago(zwitserland)
  9 km van hier(como),= zwitserland
  een favoriet rond spaarvarkentje!

Comments are closed.