NL-regering ( 15 aug): Jacquline Cramer, minister van Milieu, heeft weer briljant idee: Plastic afval gescheiden ophalen! Burgers moeten plastic en papier gaan scheiden. Er komt een “Afval fonds” dat dit alles zal betalen. Jaarlijks 115 miljoen euro die komen uit een verpakkingenbelasting die nog wordt ingevoerd.

LSR: Libertarische Schaduw Regering: Burgers, meer betalen, minder voor jezelf. Plus weer grotere ambtenarij, controles en betuttelingen. Het LSR is tegen deze flauwe kul totdat de rendabiliteit commercieel is aangetoond.

———————————

*) LSR: Libertarische Schaduw Regering: zie WOORDENLIJST

11 REACTIES

 1. Ik gooi mijn lege wijnflessen al in de gewone afvalbak.
  Ik gooi spullen in de groenbak die er niet in horen volgens de machthebbers.
  Ik gooi spullen op straat omdat het toch wel opgeruimd wordt.
  Ik geef geen richting aan.
  Ik scheur zo hard door een 60 km/h zone als ik kan, terwijl ik met plezier alle 4 wielen de lucht in krijg.
  Ik steek met plezier mijn middelvinger op tegen een politieauto.
  Denk je nou werkelijk dat ik me iets aantrek van die plasticfreaks ? Die rommel pleur ik dus ook in de afvalbak.

  Ik ga NIKS scheiden. Ik ga ALLES doen wat ‘niet mag’. Je bent dus gewarschuwd: als je achter me rijdt, dan kan het zo maar zijn, dat je tot je verbazing een stuk plastic uit het raam ziet vliegen.
  Ik zou overigens met plezier dat stuk plastic voor een ambtenaartje om willen ruilen. De laatsten worden wellicht door gieren opgevreten.

 2. [1]
  Andre NI,

  Helaas betaal je dan toch, omdat deze monstruositeit uit een belasting op plastic producten gaat worden betaald. Paternalisme en stupiditeit ten top natuurlijk. Als het werkelijk goedkoper is om plastic te recyclen, zal een privaat bedrijf me ofwel een lager bedrag rekenen om de troep apart op te halen, of zal me misschien zelfs betalen om de herbruikbare afvaldelen op te halen.

  Hoe dan ook wil ik gewoon de keuze hebben. Als ik geen zin heb om 20 bakken in mijn toch al kleine tuin en schuur te hebben, zou ik best iets meer willen betalen als een bedrijf ook het afval kan verbranden of anderzins opslaan zonder dat het andermans eigendom ("het milieu" dus) aantast. En wie weet zijn ze voor dat bedrag ook wel in staat om zelf het afval voor me te scheiden i.p.v. dat ik dat moet gaan doen.

  Maar ik betwijfel sowieso hoe rendabel al dat afvalscheiden is. Kunnen ze niet al die troep in een oude mijn gooien, of een vuilstort creëren die ze overdekken met een park zodra dat terrein vol ligt? Hoe moeilijk is het een groot gat te graven in de grond, het te bekleden met een ondoorlaatbare laag, daarin het afval gooien, en daarna de grond die je moest uitgraven voor het maken van het gat er overheen te gooien? Lijkt me minstens zo schoon en effectief als het proberen te scheiden van ieder stukje afval.

  Als het werkelijk zo rendabel is, kunnen concurrerende bedrijven me een leuk aanbod doen voor korting of betaling in ruil voor het (laten) scheiden van afval. En hoeveel "milieuschade" zou het trouwens kosten om al die bakken te maken waarin het afval gescheiden wordt, en om al die bakken op aparte dagen op te halen en apart te verwerken in aparte verwerkingsinstallaties? Nog afgezien van de hoeveelheid energie en grondstoffen die nutteloos worden verbruikt door al die ambtenaren die dit "kunststukje" van de overheid weer moeten gaan uitvoeren.

 3. Is deze minister van dezelfde partij die voor lastenverlichting ging zorgen, agv de verslechterde koopkracht ????

 4. Misschien is een een ideetje, ja, kweetniet, dat de overheid bedenkt dat de PRODUCENTEN van al het plastic afval wat regels opgelegd krijgen inplaats van de consumenten, die daarin niet veel te kiezen hebben zoals mag blijken uit een willekeurig rondje door de supermarkt….ik verbaas me al jaren over de idiote hoeveelheid onnozele, onnuttige en vervuilende verpakkingen voor allerlei produkten.

 5. [2]
  Owl,
  Ik betaal zeker. Voor iets waarvan het mij onduidelijk is wat ik er voor terug krijg. Vandaar dat het mij niets uitmaakt. Screw the system, met andere woorden. Als men zo graag mijn plastcic afval wil hebben, dan moet men er maar voor betalen. Moge de hoogste bieder winnen.

  [4]
  Regels opleggen werkt niet, DL.
  Bottom line is dat er geen probleem is, althans niet volgens de consumenten. Die hadden anders wel pakken frisdrank ipv flessen gekocht. Welke flessen willen ze recyclen trouwens ? Die zonder statiegeld ?

  Anyway, als ik er toch al voor moet betalen, dan zal ik ZEKER het systeem gaan verneuken, en wel met VEEL genoegen.

  Ik ben een SPORT aan het maken van het plegen van slachtofferloze misdaden. Het dumpen van plasticflessen wordt naast het rijden over verdrijfvlakken, door rood rijden als er niemand is, roekeloos door de bocht scheuren in het midden van de nacht, onverantwoord met 200 km/h over een snelweg scheuren en geen richting aangeven, een dagelijks terugkerend fenomeen. Ik ben nog vergeten te vertellen dat driften op de openbare weg ook heel leuk is. Kortom: ga maar aan het gas, roverheid met je plasticflessen. En Cramer: verstop die flessen maar in een plaats waar het daglicht niet bij kan..

 6. Waar ik woon hebben ze nog niet zo lang geleden de glas- en papierbakken die regelmatig in de fik gestoken werden vervangen door wat meer vandaalbestendige exmplaren. Daarnaast houden basisscholen oud-papier acties (sommige scholen halen het zelfs op, je hoeft er niet eens voor de deur uit). Dit systeem werkt prima.

  Nu heeft de gemeente (links college, overbodig te zeggen) bedacht dat er naast de groene en grijze kliko een blauwe moet komen voor oud-papier, dat dan door de gemeente gaat worden opgehaald. Daar zijn veel bezwaren tegen gekomen:
  1) Weer een bak op mijn grond erbij
  2) Inkomstenbron voor scholen weg
  3) Extra ophaalkosten gemeente

  Onlangs is de OZB fors verhoogd omdat er een tekort was, dat door de linkse lutsers in stand is gehouden toen ze in de oppositie zaten door stelselmatig alle bezuinigingsvoorstellen af te schieten. Meteen na die verhoging had men ineens een ‘meevaller’ die het tekort omzette in een overschot. Maar de verhoging wordt niet teruggedraaid, niet dit jaar, maar ook in de toekomst niet.

  In alle lokale bladen steken ze de eigen loftrompet, hoe goed ze wel bezig zijn en zo, niet te beroerd om andermans veren in de eigen reet te steken, maar ondertussen volledig incompetent. PvdA voorop natuurlijk. Te walgelijk voor woorden.

  Criminelen zijn het, dieven en afpersers. En o zo trots daarop. Zum Kotzen.

 7. Nu zit ik dus dadelijk met een groot probleem – ik kom in gewetensnood, zogezegd!
  Want….Hoe moet dat nu met de pedaalemmerzakjes? Die kun je kopen voor het doel om je losse rommel, stinkzooi, niet los in je pedaalemmertje te hoeven kieperen. Een nette oplossing dus. Nu koop ik die zakjes al niet, omdat ik het een sport vind om de vele plastic zakken die je via allerlei inkopen al krijgt voor dat doel te gebruiken.

  Maar wat nu als ik dadelijk het plastic afval moet gaan scheiden? Mijn restafval zit dus nu allemaal in plastic zakjes en dat is geoorloofd, want je kunt die zakjes dus voor dat doel kopen. Aan de andere kant gaat op die manier plastic bij het restafval. Beste Jacqueline, moet ik nu mijn restafval maar los in de bak gooien? En mijn pedaalemmertje maar iedere keer uitwassen? Graag advies, want ik weet het ècht niet meer!!
  🙁 🙁 😕

 8. Wat ik me afvraag is hoe we Jacqueline Cramer moeten scheiden als we haar bij het groot vuil zetten…

 9. [8] Beste R. Hartman,

  Politici, ambtenaren en ander schoremorrie hoef je niet te scheiden voor of na overlijden.

  Er zijn industriële gehakt molens waar je ze zo in kan werpen, levend of dood, het resultaat is verbluffend. Een grote eenheidsworst komt eruit en die kunne we mooi aan de varkens voeren daar deze worst ongeschikt is voor menselijke consumptie.

 10. [9] Dat dank je de koekkoek, beste GN.
  Als die eenheidsworst aan de varkens wordt gevoerd, krijgen wij het vanzelf binnen, dan krijgen we ook de medicijnen van dat schorriemorrie binnen, toch..???

 11. [10] Inderdaad een probleem. Misschien verkopen in Afrika on de naam POLIWO 🙂

Comments are closed.