NL-regering (13 juli): Het kabinet draagt, op voordracht van minister Guusje Ter horst, Wim Deetman voor als lid van de Raad van State. De benoeming gaat in op 1 januari 2008.

LSR: Libertarische Schaduw Regering: Wij misgunnen Wim Deetman echt niet een leuk baantje. Maar toch vragen we ons af WAAROM Wim? Waarom niet Guus Hiddink? Is Wim beter? Waarom? Waren er sollicitanten? Of is het alleen maar omdat Wim lid is van de Haagse nomenclatura? Ik zou ook wel graag gesolliciteerd hebben (!!)
Meer openheid zou wel passen in de “democratie !!”

———————————

*) LSR: Libertarische Schaduw Regering: zie WOORDENLIJST

6 REACTIES

 1. De Raad van State kent geen sollicitatieprocedure bij de aanstelling vn staatsraden. Zij worden door de Koningin benoemd op voordracht van het kabinet. Dit kan alleen veranderen als er een wijziging komt op de Wet op de Raad van State.
  Bij de samenstelling van de leden van de Raad van State gaat men uit van een afspiegeling van de samenstelling van de Nederlandse samenleving, d.w.z. van de aanwezige levensbeschouwingen.
  In de praktijk zijn het vooral ex-politici en juristen, bijna altijd lid van de VVD, CDA, PvdA en D66. Als de regering de formulering van ‘afspiegeling’ serieus zou nemen, dan hadden zij nu iemand voorgedragen die bijvoorbeeld lid is van de SP. Kleine kans daarop.
  Ben het overigens wel met je eens dat er een sollicitatieprocedure zou moeten zijn. Overigens komt een goede kennis van de wetgeving en staatsrecht wel van pas, idem dito bestuurlijke ervaring. De Raad is namelijk behalve adviseur vooral hoogste bestuursrechter.

 2. Hub, nog een kleine aanvulling en misschien een pleister op de wonde. In de praktijk blijken veel staatsraden die zelf burgemeester of minister zijn geweest, als staatsraad anders te functioneren. Als ze een uitspraak moeten doen als bestuursrechter, kiezen ze opvallend vaak de kant van de burger tegen een beslissing of maatregel van de overheid. Misschien uit overcompensatie of schaamte voor hun vorige leven.

 3. no·men·kla·toe·ra
  de nomenklatoera (vrouwelijk), de nomenklatoera’s

  (pejoratief) klasse van machtige partijfunctionarissen, vooral vroeger
  in communistische landen
  betekenisverwante termen
  hyperoniem:
  klasse

Comments are closed.