Een zekere Max van der Stoel, minister van Staat en oud-minister van Buitenlandse Zaken, bemoeit er zich mee en verklaart dat dat Nederland dat wel MOET.

Wel, Max, Nederland “moet” niets!

Het is al een eerste grote vraag waarom de bijna 1 miljard euro van de belastingbetalers uitgegeven zijn aan de “wederopbouw” van Afghanistan. Nog los van het feit dat van die wederopbouw niets nterecht gekomen is, en dat er nu al de zorg en koopkracht gekort gaan worden.

Er is vroeger door de politici beloofd dat Nederlandse militairen tot augustus 2008 zouden blijven doorvechten. Misschien moeilijk om daar nog iets aan te doen, maar om nu te vertellen dat de belastingbetaler daarna nog verder door moet gaan met er nog meer geld in te pompen, is wel heel erg grof. Hij rekent er kennelijk op dat de belastingbetalers dat toch zullen slikken.

Als vd. Stoel dat graag wil, mag hij een fonds oprichten waarin al die lieden die het met hem eens zijn, vrijwillig geld kunnen storten. Als hij dan daarvan volgende missies kan financieren, is dat zijn zaak.

In een interview met NRC Handelsblad zegt de oud-minister van Buitenlandse Zaken dat een vertrek van Nederland een “geweldige aanmoediging voor de Taliban” zou zijn.
En wat betekent dat dan echt?
Een aanmoediging om Nederland in het vervolg met rust te laten? Wordt het gevaar voor de Nederlandse burger dan groter of kleiner? Welke feiten in plaats van beweringen kunnen daarvoor worden aangevoerd?

Ik weet het niet, maar hel over naar idee dat het voor ons veiliger wordt. Uiteraard nog afgezien ervan dat er in ieder geval geen belastinggeld aan mag worden besteed.

14 REACTIES

 1. Het idee, dat wij Nederlanders de Afghanen wel eens even terugbrengen in de beschaving vind ik best nobel, maar logisch gezien is het onzin. Uit solidariteit met de Amerikanen, vind ik ons ‘avontuur’ wel geoorloofd.

  Maar het is duidelijk dat de VS niet goed weet waar ze mee bezig zijn. Democratie stichten in een barbaars land met rivaliserende clans? Hoe kan een systeem — dat al instabiel is in gevorderde samenlevingen — daar nu overleven zonder enorm leger en politiestaat?

  Kortom: Nederland helpt in praktijk met het opbouwen van een politiestaat, niet met democratische ‘vrijheid’. Over 20-30 jaar zullen we dan ervaren wat ‘blowback’ betekent. Net als de VS nu.

  We kunnen de Amerikanen beter overtuigen om weg te gaan, dan hun ons laten overtuigen van het tegendeel. In ons aller belang.

 2. Uitstekende observering Hubert, het probleem schuilt namelijk in het ‘humanitaristische’ karakter van de missie: de zogenoemde ‘wederopbouw’. Nu is het absurd om een ‘wederopbouw’ te plegen in een land dat in oorlog is, echter ook is het absurd om maar door te gaan op deze manier van actie en reactie. Het lost eenvoudig niets op. Uiteindelijk moeten de Afghanen zelf voor hun veiligheid gaan zorgen, ook als dat betekent dat ze zelf de wapens moeten oppakken tegen de Taliban en hun kompanen. Mocht dat betekenen dat ze uiteen willen op basis van ethniciteit dan is dat ook goed. Het staatsbouwen wat Van der Stoel, Bush c.s. willen werkt simpelweg niet, dat hebben we al in een aantal gevallen over de afgelopen jaren gezien.

 3. Het is te grof voor woorden, wat deze eigengereide arrogante treurige sjosjalisjtiesje komediant en ex-minister van BuZa Max van der Stoel, Nederland probeert aan te praten.
  Laat hij bij zijn eigen partijgenoten met de collectebus rondgaan om een huurleger op de been te zetten. Misschien vindt hij nog wat meelopers bij nakomelingen van de restanten van de Bosnische Handschar Division uit de jaren ’40.

 4. Gisteravond documentaire peak oil (you tube)gezien. Nederlands ondertiteld. Hierin wordt duidelijk waarom wij in Afganistan zijn. Olie belangrijke landen moeten bezet zijn. Zolang wij met de amerikanen meedoen is misschien onze energie behoefte voor de toekomst veiliger. Tenminste als wij volledige vertrouwen hebben in de amerikanen. Wat olie betreft momenteel de beste bondgenoot, zij schuwen niet om oorlog te voeren voor olie.
  Dus een ieder die zich bezig houdt met ons verblijf in Afghanistan moet zoveel mogelijk informatie zoeken over waarom wij daar zijn. Want wat er in de media verschijnt is maar een klein beetje de waarheid.

 5. [5] Wij zitten in IRAK vanwege de olie.
  Onze aanwezigheid in Afghanistan is vooral bedoeld om de opiumproduktie te garanderen. (de media geven de taliban de schuld)
  Feit is dat er in Afghanistan nauwlijks meer opium werdt verbouwd toen de Taliban nog overal de baas was. Niet erg zakelijk, maar wel principieel…
  Wij westerlingen zijn in principe alleen zakelijk….

 6. Vredesmissies,

  Volgens mij was dat een goede zaak, maar helaas kom ik met herziene inzicht doordat alle goede bedoelingen te goede bedoeld uiteindelijk falen doordat veel van deze mensen in deze arme landen hun vrijheid niet kunnen dragen. Het is net een sneeuwbal effect het draait altijd door en knalt op het eind van de rit uit elkaar.
  Het is onbegonnen werk zoals bij voorbeeld Amerika nu in Irak bezig is, zolang de mentaliteit van de inwoners niet veranderd en ze een democratie zonder geweld niet kunnen accepteren en als goede gelovigen naast elkaar leven en elkaar respecteren . Wij in Nederland zullen ook moeten beseffen dat er hier mensen zijn die niet met hun vrijheid om kunnen gaan, en al deze vredesmissies kennen wel eens negatief voor ons zijn. Iedereen wil graag naar ons land, maar beseft niet dat hij zijn droom aan diggelen ziet gaan doordat anderen zich hier niet aanpassen kunnen. Met vrijheid moet je om kunnen gaan !!!

 7. Krenterige Hub zit op de centen… Geen pacifistische overwegingen dat je het niet kunt maken een land militair te bezetten en dood en verderf te zaaien omdat je er economisch belang bij hebt. Nee: belastingcenten moeten gewoon teruggestort worden in Hub’s portemonnee om z’n luizeleven in stand te houden. Advies aan Hub: neem aandelen in de wapenindustrie: dat levert veel meer op dan die lullige belastingcenten die je niet wilt afdragen.!.

 8. [8]
  Niet alleen in Hub z’n beurs, ook in die van mij.

  Je maakt jezelf wel belachelijk overigens, met name vanwege het feit dat de door jou aangevallen persoon wel degelijk tegen militaire landverovering cq. ‘verspreiding van democratie’ is. Beter lezen, Simon. Verder kijken dan je neus lang is.

 9. oja Max?, en wat let jou om daar naar toe te gaan, je overheidspensioen daar te besteden aan hulp etc?
  Je familie ook daar naar toe te nemen, ipv ons te dwingen mee te betalen aan jouw hobby?

 10. LS…

  Europa wil 12 miljard Euro vrijmaken om het voor Noord-Afrikanen gemakkelijker te maken om in Europa te kunnen komen werken. Waarom nodigen we al die arme Afghanen ook niet uit om hier naartoe te komen ? Ik denk dat ik mij moet laten opnemen… Ik trek deze waanzin niet meer !

 11. http://www.wereldjournalist

  vrag het de Afghanen maar. En Nederland zit daar niet om het land op te ouwen maar om het veilig te maken voor de mensen die het aan het opbouwen zijn. Bijvoorbeeld de Australiers. Als wij weg gaan gaan zij ook weg en zij hebben daar 400 troepen zitten die speciaal voor de opbouw van Uruzgan zorgen. Dat is 50% van de troepen die ze hebben gestuurd.

 12. Nederland moet in Uruzgan blijven!

  Wij zijn naar Uruzgan gegaan en nu moeten we er blijven ook. Hebben we dan nog niet genoeg geleerd van Irak. Als je daar bent en je wilt daadwerkelijk Afghanistan weder opbouwen dan is dit een kwestie van tientallen jaren en niet van vier jaar. Waar we ons enkele jaren geleden voor hebben ingezet in Afghanistan begint nu eindelijk gezien te worden en de landheren zijn ons daar dankbaar voor. De gehele NAVO heeft geleerd van de manier waarop de Nederlanders het in Afghanistan aanpakken. Wij lopen niet verder dat land in tot dat we resultaat hebben geleverd op de plaatsen waar we al zijn. En dan pas is het verder wandelen geblazen en niet als die Amerikanen door dat land heen walsen. De Nederlanders ontwortelen het onkruid zo dat het niet meer terug komt en de Amerikanen snoeien het zo dat het blijft terugkomen. Dit is ook gebeurt in Irak. Hier is het op dit moment een grote bende want het land is van een dictatuur binnen een paar jaar overgegaan naar een “vrij” land. Dit heeft er voor gezorgd dat mensen misbruik gaan maken van elkaar. En het onkruid groeit net zo makkelijk terug. Als wij weg gaan in Afghanistan dan vertragen we het proces omdat de bevolking in Uruzgan gewend begint te raken aan de Nederlanders. Wij helpen en wij handhaven. En mocht je niet tevreden zijn in Nederland. Het enige waar ik me morgen druk om zal maken is of die dikke hond van de buren niet op mijn stoepje heeft gepoept en of ik wel op tijd op mijn werk zal komen omdat ik in de file sta. Ik maak me geen zorgen om een groep rebellen die mijn land gebruikt om papaver op te telen omdat ze anders mijn vrouw en dochter neersteken. Dit is Nederland mensen, en mocht je denken dat je het hier niet goed hebt stop dan met de krant lezen.

  Max

Comments are closed.