[RED: Een hartekreet van reiny, die zich kennelijk niet gelukkig voelt!]


Meestal schrijf ik genuanceerd en relativerend, maar vanmorgen zat mijn gemoed even vol met ergernis. Wat is er met ons aan de hand; ouderen laten hun erfenis na aan dierenbescherming en goede doelen enz., wij geven ook veel geld aan dit soort doelen en vergokken kapitalen, alles kan, ook dure feestjes en reisjes op kosten van de staat zijn gewoon geworden.

De ene helft van de wereld vreet zich te barsten, wordt er ziek van, wat kapitalen kost, de andere helft gaat dood van de honger. Wij investeren in het bevrijden van mensen in andere landen, maar dat lijkt meer op oorlog voeren en wij hebben daar alle kapitaal voor, geld is nooit een probleem. Wij bouwen gevangenissen om criminelen uit het buitenland op te sluiten in plaats van ze uit ons land te verwijderen; er wordt geïnvesteerd in tbs klinieken, opvangcentra voor vluchtelingen enz. Investeren in sportpaleizen, musea, voetballers en overal is subsidie en geld voor, zelfs voor het betalen van Advocaten die mensen in Nederland willen laten komen. De overheid wil geld van bouwverenigingen hebben om de puinhoop in verloederde wijken op te knappen. De vraag hoe komt dit en wie zijn schuld is deze verloedering gaat mij niet aan, maar men weet altijd geld te vinden als het nodig is, zoals stille reserve potten die overal aanwezig zijn.

Pensioenfondsen vergokken op de beurs soms het geld van de leden in plaats van investeren in onze welvaart. Milieu daar komt zoveel geld binnen dat ze niet meer weten wat ze er mee doen moeten, maar bestuurders willen steeds meer geld binnen halen Waterschappen hebben ook aardige reserve gecreëerd, ga zo maar door, geld genoeg. Maar geld en goede wil om demente bejaarden te huisvesten en om te investeren is er niet, en dan nog eens de problemen van bezwaarschriften als men een verzorginghuis wil bouwen, dat vertraagt ook aardig, daar kunnen de milieuvoorschriften “alles” vertragen doordat er “misbruik” van deze regels gemaakt wordt. Wij klootjesvolk accepteren het allemaal als normaal en dierenvrienden en milieubewegingen en alle andere mensen moeten zich maar eens bezinnen op waar ze mee bezig zijn, en waar ze geld voor over hebben en waar het zinvol ter verbetering van ons leef en woonklimaat aan besteed kan worden, prestige projecten van steeds wisselende ministers hebben geen enkel nut of waarde als je mensen in ellende laat verkommeren en laat vallen!!
——————————–
Ingezonden door reiny.

RED: Kennelijk was het Reiny even te veel! Toch zijn er in zijn opsomming veel opmerkingen die in de maatschappij veel te vaak gehoord worden. Het is een bewijs van groeiend onbehagen. Mede door het niet begrijpen van de maatschappij en het zich machteloos voelen om er iets aan te doen.
De eerste stap naar een verbetering is er aan te werken dat veel meer mensen de oorzaken leren kennen. Het begrijpen van de libertarische filosofie is een stap in de goede richting.

Wat u kunt doen? Wijs veel meer mensen op de Vrijspreker en ook op het boek: ATLAS in STAKING (zie onder andere: www.vrijspreker.nl/vs/item/…

15 REACTIES

 1. Beste Reiny,

  Realiseer je dat woede niet de eerste stap naar haat is, maar naar bewustwording. Bewustwording leidt weer tot het zoeken naar oplossingen.

  In die zin bewijs je jezelf een groot plezier om je frustraties van je af te schrijven.

 2. > Wat u kunt doen? Wijs veel meer mensen op de Vrijspreker en ook op het boek: ATLAS in STAKING <

  luistertip voor tijdens het lezen:

  – Joe’s Garage – Frank Zappa
  [eigelijk zijn hele ouvre]

  verdere luistertips:

  – Orgasmatron – Motörhead

  – Maggot Brain – Funkadelic/George Clinton
  [Mother Earth is pregnant for the third time, for y’all have knocked her up.
  I have tasted the maggots in the mind of the universe – I was not offended,
  for I knew I had to rise above it all,
  or drown in my own shit.]

 3. Nou ik hoop maar dat toevallige lezers niet denken dat die fijngevoelige uiterst eloquente poëtische teksten van "de motorkoppen" (of zoiets) typisch voor libertariërs zijn. (Dat zijn ze uiteraard niet.)

  Goh marcellus ken je niets fijnbesnaarders jo?

 4. [3]
  I am the one, orgasmatron, the outstretched grasping hand
  My image is of agony, my servants rape the land
  Obsequious and arrogant, clandestine and vain
  Two thousand years of misery, of torture in my name
  Hypocrisy made paramount, paranoia the law
  My name is called religion, sadistic, sacred whore.

  I twist the truth, I rule the world, my crown is called deceit
  I am the emperor of lies, you grovel at my feet
  I rob you and I slaughter you, your downfall is my gain
  And still you play the sycophant and revel in you pain
  And all my promises are lies, all my love is hate
  I am the politician, and I decide your fate

  I march before a martyred world, an army for the fight
  I speak of great heroic days, of victory and might
  I hold a banner drenched in blood, I urge you to be brave
  I lead you to your destiny, I lead you to your grave
  Your bones will build my palaces, your eyes will stud my crown
  For I am mars, the God of war, and I will cut you down.
  [Orgasmatron – Motörhead]

  Valt wel mee toch? Tenminste, voor duidelijkheid valt ook wel wat te zeggen
  🙂

  Probeer anders een LIAR van Henri Rollins
  http://www.lyricsfreak.com/

 5. [2] Frank Zappa is een uitstekende keuze maar toch&#8230;. Toen ik Nederland ontvluchte met mijn kleine zeilbootje had ik geen ruimte genoeg om al mijn LP&#8217;s mee te nemen.

  Na lang twijfelen is de keuze toch gevallen op de bootleg LP van Rory Gallagher UTOPIA. Ik heb hen later opgenomen op mijn laptap en als ik in een hotelkamer in een dipje zit is dit wat mij weer op het, voor mij, goede spoor schopt.

  Als je meer wilt lezen van deze, helaas te vroeg overleden, artiest hier is zijn website (http://www.rorygallagher.co…)

  Wat betreft het onderwerp, &#8220;Wij zijn een klootjesvolk&#8221;, ben ik het in grote lijnen met Reiny eens. Alleen denk ik dat, bewustwording, niet voldoende zijn om ook maar iets te veranderen. De &#8221;grote&#8221; mannen die nu aan de touwtjes trekken deden dit ook 100 jaar geleden en zullen dit ook over 100 jaar nog doen.

  Er is, mijns inziens, niet zoiets als een vredige overgang. Tenzij je misschien een paar honderd jaar geduld hebt. Maar wil je nu iets bereiken dan zal je er nu voor moeten vechten want geven zullen de grote mannen niet.

  Wil je echter in je &#8220;eigen&#8221; huis, achter je &#8220;eigen&#8221; PC en je &#8220;eigen&#8221; TV zitten en rillen wanneer je &#8220;eigen&#8221; overheid je een weer een wetje voor je &#8220;eigen&#8221; bestwil door je &#8220;eigen&#8221; strot duwt dan hoef je niets te doen dan wachten op&#8230;&#8230; dat anderen het misschien voor u doen.

 6. [5] "Er is, mijns inziens, niet zoiets als een vredige overgang."

  Ik denk niet dat er een andere keuze is.
  Zelfs met vandaag een "gewelddadigë revolutie" zou morgen het systeem weer ongeveer op de oude voet doordraaien.
  Zonder de overtuiging van veel meer mensen dat zij (en ook ieder ander) recht hebben op hun eigen leven, zal het niet lukken.
  Aan dat inzicht moeten/kunnen we (nog!)werken.
  Hoe groter die basis, hoe beter allerlei acties, bijeenkomsten, enz. zullen slagen. Met de kans dat we inderdaad in een stroomversnelling komen!

 7. [5]
  "Er is, mijns inziens, niet zoiets als een vredige overgang
  [6]
  "Ik denk niet dat er een andere keuze is."

  En ik denk niet dat je een keuze hebt. Mocht er een overgang komen (en de geschiedenis leert ons dat die altijd wel komt), dan komt hij zoals hij komt. En dat gaat altijd met de een of andere soort van geweld gepaard.
  De truuk zit hem erin dat je jezelf niet (al te zeer) compromiteerd bij die overgang, want het gaat pas echt om ‘het eggie’ in de periodes die daaraan vooraf gaan en die er daarna komen. Dat zijn de periodes waarin slagen geslagen kunnen worden.
  En hoe meer mensen hun ‘frustraties’ over de onmogelijkheden tot persoonlijke groei uiten, hoe meer kans er is dat er een overgang in gang gezet wordt.

 8. [7] Bedoel je dat om een overgang (verbetering neem ik aan!) op gang te krijgen, er meer mensen mee bezig zouden moeten zijn?
  Dat is inderdaad wat de Vrijspreker wil bereiken.
  Iedereen van goede wil kan daaraan meewerken.

 9. [8]
  De een noemt het een overgang, de ander noemt het een revolutie en weer een ander noemt het oorlog. het is maar net vanuit welk standpunt je het bekijkt. En natuurlijk kan iemand (terecht) beweren dat de menselijke maatschappij in een constante staat van overgang en verandering is. Als je het echter op de schaal van een mensenleven bekijkt gaan veranderingen altijd in schokken. En schokken gaan nooit zonder enige vorm van geweld en zijn m.i. ook zelden een verbetering. Maar gelukkig is het altijd maar een tijdelijke verslechtering.
  Het is vergelijkbaar met het sloopwerk dat aan een grondige verbouwing van een woning vooraf gaat. Sloper is een beroep dat je ook maar moet willen zijn. Ik ben zelf liever de mens die de slopers inhuurt en aanstuurd. Hoe dat slopen zelf dan in zijn werk gaat mogen die lui helemaal zelf bepalen, zolang er maar een carcas overblijft waarin je nog uit de voeten kan met het aanleggen van de nieuwe leidingen en het aanbrengen van het nieuwe stucwerk, kortom met het realiseren van de gewenste verbeteringen.

  Dus ja, als er meer mensen het er mee eens zijn dat het een goed idee zou kunnen zijn dat er een renovatie opgestart moet worden, dan kunnen langzamerhand wat offertes bij slopers aangevraagd worden. ZZP’ers zijn daar altijd handig voor 🙂

  "Iedereen van goede wil kan daaraan meewerken."

  Iedereen van goede wil dient zijn stem te laten horen (zoals het stukje hierboven) en niet bang te zijn om voor idioot uitgemaakt te gaan worden.
  De Vrijspreker is een goed startpunt en een bron van informatie, alsmede een goede plek om je ideeën te scherpen.

  Maar toch zullen mensen zich ook ergens anders moeten laten horen om voldoende moment achter de onvrede te kunnen krijgen. De reactiemogelijkheden op plaatselijke nieuwssites vind ik persoonlijk daar wel geschikt voor. Het behoeft enige vasthoudendheid en tegelijkertijd ingetogenheid, maar het levert zeer eker een resultaat op. Dus niet altijd en overal op willen schieten, maar gerichte en te controleren doelen nemen. En spreken met overtuiging gelardeerd met zo af en toe een scherpe aanval om de zaak levendig te houden.

 10. [6] [7] Ik denk dat het naief is om te denken dat die 4 personen die nu meeliften op jouw arbeid vrijwillig afstand van dit lui lekker land leven zullen doen.

  Ik zie geen andere oplossing dan deze onder dwang van geweld van mij afteschudden en ze daarna te, om een net woord te gebruiken, elimineren.

  Anders zitten ze weer op je rug voor je met je ogen hebt geknipperd.

  Maar ik sta open voor andere oplossingen als deze maar permanent zijn en in de komende 15 a 20 jaar kunnen worden verwezelijkt.

 11. [11] Marcellus ik ben ongeveer elke maand wel een keertje in NL. Zie het langzaam maar zeker afzakken van een mooi land met trotse mensen naar een een openbaar toilet. Het stink, is vies en de mensen zijn somber.

  Van mijn varkens naar de varkens in NL is alleen 12 uur vliegen in business class.

  Maar heb je nog oplossingen ?

 12. over slopers gesproken, de tong is ook een zwaard (gesproken/geschreven woord maar ook zeker muziek!)

  "Dus ja, als er meer mensen het er mee eens zijn dat het een goed idee zou kunnen zijn dat er een renovatie opgestart moet worden, dan kunnen langzamerhand wat offertes bij slopers aangevraagd worden. ZZP’ers zijn daar altijd handig voor 🙂

  "Iedereen van goede wil kan daaraan meewerken."

  Iedereen van goede wil dient zijn stem te laten horen (zoals het stukje hierboven) en niet bang te zijn om voor idioot uitgemaakt te gaan worden.
  De Vrijspreker is een goed startpunt en een bron van informatie, alsmede een goede plek om je ideeën te scherpen."

 13. [1]
  Even een opmerking,ik ben een gelukkig, niet gefrusteerd mens maar wou graag weten hoe andere mensen hier tegenaan kijken.Uiteraard probeer ik vaak een stuk te plaatsen in een krant,gelukt mij wel vaak,en daar heb ik gezien dat je niet lief en aardig of vriendelijk moet zijn,dan krijg je geen reactie
  Met gelukkge groet Reiny

Comments are closed.