In de Telegraaf van gisteren stonden wat stukjes over de inkomsten van diverse mensen en hun reactie op de begroting.

Zo verdiende een bedrijfsleider van een opticien winkel en zijn partner samen 36.000 euro per jaar.
Één service account manager en zijn vrouw verdienen samen 65.000 euro per jaar.
Een alleenstaande ict-medewerker verdient 28.000 euro per jaar.

Allemaal vinden ze dat het moeilijker wordt om rond te komen. Ook werd er benadrukt dat er geen prikkel is om nog verder vooruit te komen in het leven, want elke extra verdiende euro lever je weer in.

Maar dan volgt een opmerkelijk stukje over ene Willem, die onder geen beding met zijn echte naam in de krant wil komen. Hier volgt zijn verhaal.
Hij vertelt: “ik ben 51 jaar en verdien als directeur bij een zorginstelling 120.000 euro bruto per jaar. Mijn vrouw werkt parttime in het onderwijs en krijgt 40.000 euro. Samen zijn we dus goed voor 160.000 euro. Dat is beschamend veel en ik heb ook nog een leuke en relatief makkelijke baan en wordt door iedereen gerespecteerd. Ons huis is door de stijging van het onroerend goed ruim een miljoen euro waard en over een paar jaar hypotheekvrij.
Ik stem misschien wel uit plaatsvervangende schaamte op de PvdA.
Maar wat zien we: zelfs deze partij pakt de heel hoge inkomens nauwelijks aan. Bovendien profiteer ik volop van de fiscale aftrek van hypotheekrente.
Eerlijk gezegd weet ik niet hoe ik mijn geld moet opmaken, want over de balk gooien, ben ik niet gewend. Dus sus ik mijn geweten door aan goede doelen te schenken.”

Hier volgt dus de logica van links. Willem vindt dat hij beschamend veel verdient maar neemt het de PvdA kwalijk dat er niets gedaan wordt aan de mensen die meer verdienen dan Willem doet. Het komt dus niet bij hem op om zijn opdrachtgever voor te stellen om bijvoorbeeld zijn salaris te halveren. Indien alle directeuren van zorginstellingen, die waarschijnlijk eenzelfde inkomen hebben als Willem, (van twee directeuren weet ik dat het zo is) ook vinden dat zij beschamend veel verdienen en zouden besluiten om met minder salaris genoegen te nemen, dan wordt de zorg stukken goedkoper.
Nog beter is het natuurlijk om de hele zorgsector te privatiseren, waardoor een duidelijker beeld ontstaat wat reële salarissen zijn en zal tevens ongetwijfeld leiden tot een efficiëntere bedrijfsvoering.

In de begroting van 2008 heeft het kabinet besloten om zoals zij het noemt 1 miljard euro in het onderwijs te investeren. Dit bedrag zal hoofdzakelijk gebruikt worden om de salarissen van het onderwijzend personeel te verhogen.
Als Willem stelt dat zijn vrouw parttime (ik heb geen idee of dit drie of vier dagen per week is) in het onderwijs werkt en daar 40.000 euro per jaar voor krijgt, dan is het duidelijk als je het vergelijkt met bovengenoemde inkomens, dat voor de wanprestatie die het onderwijs levert een verhoging van de salarissen niet wenselijk en noodzakelijk is.
Ook hier geldt; privatiseer het onderwijs en laat de markt bepalen wat de reële salarissen zullen zijn.
Het lijkt er hoe langer hoe meer op dat de visie van de overheid is, maak iedereen die in de private sector werkt armer ten gunste van de publieke sector.

10 REACTIES

 1. Wie zo´n luizebaantje heeft, is zijn "salaris" niet waard en wie er met harder werken niets mee opschiet, zal ook niet meer presteren.

  Zo leidt de staat de samenleving naar de economische (waarden) en morele (normen) ondergang.

 2. Het is en blijft een onbegrijpelijke zaak. Tijdens de algemene politieke beschouwingen heeft niemand maar dan ook niemand van de politici in de Tweede Kamer de lastenverhogingen door Balkenende 4 als overbodig aan de kaak gesteld. Overbodig door te wijzen op de ongecontroleerde geldsmijterij die plaatsvindt door de diverse ministeries waardoor miljarden euro’s belastinggeld verdwijnen in een bodemloze put.

  Men hoeft maar simpelweg de rapporten van de Algemene Rekenkamer er op na te slaan om tot de conclusie te komen dat een lastenverhoging helemaal niet nodig is omdat men simpelweg beginnen moet met zich aan de regels te houden. Regels over de procedures, over rechtmatigheid en doelmatigheid, over de financiële registratie. Men moet nu eindelijk beginnen om met terugwerkende kracht een degelijke verantwoording te eisen over de tot nu toe bestede en beschikbare budgetten.

  Maar dat willen de heren en dames politici niet want …. zoals een fractievoorzitter van de PvdA Noord-Holland het zo mooi formuleerde: ‘Indien we ons aan de regels houden kunnen we geen politiek bedrijven.’

  Intussen is en blijft de beurs van die lieve aardige burger er goed voor. Die sputtert een beetje maar staat vervolgens al jarenlang de onstilbare graaizucht van deze politieke maffiosi toe.

  Het is genoeg geweest, over drie weken start de Bond Voor de Kritische Belastingbetaler (BVKB) met haar activiteiten om burgers te organiseren en dit Haagse schorem stuk voor stuk aan de kaak te stellen.

 3. [2] Ben zeer geïnteresseerd in die bond, Peter. Actie voeren is niets voor harde werkers met verantwoordelijkheidsgevoel, maar langzaamaan bekruipt me de lust om een hinderlaag te leggen voor die Balkenbende. Alleen heb ik daar de tijd niet voor, en mis ik ook de ervaring.

  Maar elk geweldloos alternatief sta ik voor open (het geweld laten we wel aan het landverraders-tribunaal over), want het is inderdaad genoeg geweest. Ook Wilders heeft niet duidelijk genoeg aangegeven dat die verhoging niet nodig is, hoewel zijn opmerkingen over lastenverlaging en waar het geld daartoe voor het oprapen ligt voor de goede verstaander duidelijk genoeg zijn.

  Alleen, als je naar de peilingen op peil.nl kijkt, en de diverse polls op websites als ad.nl of elsevier.nl hebben de meesten, ondanks de algemene verontwaardiging, nog steeds niet begrepen waar het om gaat; er zijn te weinig goede verstaanders. De anti-Wilders propaganda heeft wat dat betreft zijn werk goed gedaan: zodra Wilders iets zegt luistert men niet meer naar de inhoud, maar uitsluitend naar de man, en wordt volgens programma-plan vervuld met afkeer.

  Libertarisch gezien zegt Wilders vele foute dingen, maar wie zijn vrijheid lief heeft hoort het enige tegengeluid tegen de PC meute. De lemmingen zijn echter niet meer te redden. Op HVV staat ook weer en geweldig staaltje van hoe de Useless Nations nog steeds gelegitimeerd wordt door de zogenaamde vrije wereld: de man (jood?) van UN Watch verdient een hele dikke cubaanse sigaar, maar hij wordt verketterd door de failed states:
  http://www.hetvrijevolk.com

 4. [2] Peter,
  Wanneer is het tijd om op de Vrijspreker Voorpagina een aankondiging te melden? Mail me dan.

  Is er over 3 weken een happening waarbij je mensen wilt hebben? Dan lijkt me nuttig om die zeker nu al te beginnen aan te kondigen en in de agenda op te nemen.

  BTW, ik hoop dat je die bond op rationele libertarische fundamenten opbouwt!!

 5. Nu weet ik zelf van dichtbij hoe het ‘lagere’ personeel in de zorginstellingen er inmiddels voor staat. Het steeds hoger wordende en moordende werktempo, het salaris dat eigenlijk geen salaris mag heten, de steeds gevaarlijker wordende werkomgeving (voor personeel en te verzorgende), de dagelijks huilende(!) personeelsleden die ketterlijk gek worden van de werkdruk en onrede…

  "Normen en waarden".

  Het laat mij slechts verzuchten:
  WAAR BLJFT DE REVOLUTIE?!

 6. ‘ketterlijk’ geeft natuurlijk op een merkwaardige manier een link naar Balkenende en companen, maar bedoelt wordt natuurlijk ‘Letterlijk’.

 7. Eigenlijk geen tijd om te demonstreren/protesteren, maar ik heb toch wel wat over voor die dierentuin die Nederland heet. Wanneer gaat er wat gebeuren?

 8. [7] Ja, zelf ben ik ook niet zo’n demonstreerder. Heb ik in de 70-ties achter me gelaten. Dacht ik. Maar ik moet je zeggen dat mijn bloed elke dag weer een beetje harder gaat koken. Laat ik me beperken tot de Nederlandse overheid: waarschijnlijk de meest verachtelijke mensen die er binnen onze staatsgrenzen rondhuppelen. En dat is MIJN mening. Maar als ik zo her en der eens om me heen luister, en in steeds bredere kring… ‘De druppel en de emmer’. Nou, hij zit er aan te komen!

 9. [5]
  Klopt.
  Ik ken iemand die het meer dan zat is.
  Het werk bestaat voornamelijk uit papierwerk; administratie. Tijd voor patienten is er niet.

Comments are closed.