DEN HAAG – Een op de vijf gemeenteraadsleden die een uitkering voor werkloosheid of arbeidsongeschiktheid ontvangen, geeft vergoedingen voor politiek werk niet (correct) op bij uitkeringsinstantie UWV.
Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek onder 10.047 raadsleden tussen juni 2006 en april dit jaar.

Vergoedingen

In totaal bleken 195 van 1012 raadsleden met een uitkering hun vergoedingen niet op te geven. Het UWV heeft aan hen bij elkaar ruim 300.000 euro te veel aan uitkering betaald. Het te veel betaalde geld is teruggevorderd.

Dit is echt het topje van de ijsberg hoor. Er zijn heus wel meer dan 1000 raadsleden te vinden hier in NL

Zodra een bedrag van meer dan 6000 euro niet is opgegeven, volgt er een sanctie of wordt aangifte gedaan bij de officier van justitie.

85 Mensen kregen een boete en tegen negen raadsleden is proces-verbaal opgemaakt. De rest heeft een waarschuwing gekregen.

Voor de ondernemers onder ons: moet je ’s een euro te weinig omzetbelasting betalen. Kun je even wachten, maar je krijgt er een dagvaarding voor… Maar ach, als je lid bent van de Nederlandse “upperclass”, dan is alles geoorloofd…

Bezorgdheid

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) reageert in een brief aan de Tweede Kamer bezorgd op de onderzoeksresultaten.

Hij stelt dat raadsleden zich ervan bewust dienen te zijn dat ze door hun functie een voorbeeldfunctie hebben.

Jaja, net zoals Guusje ter Dorst, die, na dronken te zijn aangehouden, haar dossier wilde laten opschonen. Volgens Balkenende’s norm is ze nu beloond met een ministerspost…

Met dank aan: www.nu.nl

16 REACTIES

 1. Ja het heeft wel een dolkomische kant: als we de overheid als voorbeeld moeten volgen, kunnen we het beste beroepscrimineel worden;-) Maar eigenlijk is het te triest voor woorden dat het zo ver gekomen is.

 2. ‘Eén op de vijf raadsleden verzwijgt uitkering’, maar wat verzwijgen de andere raadsleden?

 3. Welke ex-raadslieden e.d. zullen er werkelijk voor vervolgd worden? Ik herinner mij een mooie affaire met ex-nogwat en belastinginspcteur Patricia Remak die veroordeeld werd, maar ik kan mij geen andere gevallen in de media herinneren. Dus ga ik er van uit dat 95+ van deze lieden er gewoon mee weg komt. Moet je als gewone WW-ontvanger eens proberen.

 4. Ik val van de steiger en me rug is naar de klote en heeft over gehouden letsel.
  Hoe kan het dan dat ik ontslag krijgt tegen dienstbetrekking in,en een fout van een Advocaat ik niet tegen het ontslag in beroep kunnen gaan.
  Hierdoor heb ik geen WAO terwijl ik wel letsel heeft,Sociale dienst mij niet hebben door letsel en UWV zegt ja je had tegen je Ex werkgever in beroep moeten gaan.
  Het zal wel,Maar ik heb wel letsel,En wie neemt de verantwoording als ik weer in de bouw moet werken dat ik weer op 3 a 5 plaatsen door me rug heen kan zakken,en nooit meer opstaat??

  Gewoon een steltje schoften zijn het betalen betalen werken,werken van 40 tot 80 uur in de week en puntje bepaald niks,nada maar wel voor betalen.
  Verwacht dan ook niks en niks meer iets positief bijdragen voor deze maatschappij zal leveren.
  En ga zo lang mogelijke profiteren geld kosten voor de maatschappij zolang het niet opgelost is.
  Zo zit Bananen land in elkaar .
  Grts.

 5. [4] Beste Patrick,
  als de advokaat een fout heeft gemaakt, dan zou ik hem daarop aanspreken, hij moet er dan voor zorgen dat het alsnog in orde komt. Ben je al bij het bureau rechtshulp geweest?

 6. 1012 raadsleden met een uitkering ? Waarom zoveel ? Kennelijk hebben ze genoeg tijd over om partijvergaderingen af te lopen terwijl anderen overdag gewoon moeten werken. Een hoop politici zijn ook ex-onderwijzer, die hebben ook tijd zat voor partijvergaderingen.

 7. Nee het is nu Advocaat tegen advocaat.
  En verzekering van Advocaat 1 doet moelijk.

 8. [8] Zo wordt dus de oplossing voor iemands nood op de lange baan geschoven omdat de heren (advokaat en verzekering) het onderling niet eens zijn. Toch maar eens bij bureau rechtshulp langsgaan? Er is ook nog een wetswinkel, daar kunnen ze je misschien beter helpen.
  Ik wens je veel sterkte met deze toestand!

 9. [8]
  Het heet tegenwoordig: Juridisch Loket en het telefoonnummer is 0900-8020.
  Succes!

 10. [6]
  "Onderwijzers" zijn in Nederland (net als de politieagenten) ECHT een groep op zich zelf. Wel steeds de ambities en pretenties, maar zelden de nodige brains … edoch meestal wel koningsgezind … niet Beek?

  Uiteindelijk is echter het gebrek aan qualiteit van het algemeen onderwijs de grootste oorzaak waarom het land strax ten onder gaat. Iedereen leert dooooor zonder wat op te doen …

 11. [11] begrijp ik goed dat je impliceert dat Beek onderwijzer is?
  Ha… dat verklaart veel. Dank.

 12. Hey Patrick weet hoe jij je voelt.
  Sorry dit is nl.
  Maar vergeet niet je kunt nog altijd bij de regering werken.
  Ga je stiekem een ronde grote muur metselen(de helft van de ambtenaren zijn toch spook ambtenaren dus merken dat je er bent doen ze toch niet)
  Je zien als burger doen ze niet dus als collega ook niet.
  Stop daarna al die idioten erin beton erover en klaar is kees.
  Machteloosheid is een rot gevoel.
  Daarom is het ook fijn dat ik ff weer mijn agressie kwijt kan via dit berichtje.
  Sterkte.

 13. [12]

  Zeg niet … wel dat Beek duidelijk evangelist is en missionaris, en misschien toevallig ook nog onderwijzer (pardon "docent") op een garristelijk schooltje.

  Beroerde is dat missionarissen vaak in de kookpot verdwijnen en door d’inboorlingen worden opgepeuzelt.

  Helaas, het is tegenwoordig … ongenuanceert, korte-door-bocht, marginaliserend, stigmatiserend en discriminatoir om daar nog gewag van te maken … Of niet soms?

Comments are closed.