Elsevier meldt dat de Financial Times meldt dat een uitslag van een superbelangrijk onderzoek naar de mening van de Europese burger ten aanzien van de Europese economie meldt dat er maarliefst een minderheid van de Europeanen denkt dat het kapitalisme het beste economische systeem is.

Dit brengt mij tot twee conclusies/stellingen die ik ter discussie wil opwerpen:

 • Meer dan de helft van de Europeanen is ernstig misguided
 • De anti-kapitalistische intellectuele krachten hebben zo krapweg 18 jaar na de val van de Muur alsnog de slag gewonnen

Nu is een opmerkelijk feitje uit het onderzoek dat alleen in het Verenigd Koninkrijk één van de belangrijkste oorzaken van het falen van het kapitalisme wel wordt gezien maar niet wordt geduid: minder dan 40% heeft vertrouwen dat de ECB haar primaire rollen zal vervullen (alhoewel je dit ook weer negatief kunt uitleggen; als ze niet haar primaire rollen zou vervullen dan zou de economie immers veel beter af zijn).

Deze berichten uit de media noopte mij om nog eens naar de zwoele stem van Jeff Riggenbach te luisteren als hij voorleest uit What Has Government Done to Our Money? van Murray Newton Rothbard. U weet wel, die radicale vent die nooit de Nobelprijs voor de Economie won.

NB: Voor de wat zwakkere magen iets luchtigers.

7 REACTIES

 1. "dat er maarliefst een meerderheid van de Europeanen denkt dat het kapitalisme het beste economische systeem is."
  Dat is niet wat in het Elsevier-artikel staat. Het is een minderheid. Aan de rest van je stukje te zien bedoel je dat ook.

  fixed thnx, het was laat- Arend

 2. De muur viel in 1989, volgens mij krapweg 18 jaar, geen 28. Zal wel typootje zijn, ok.

  fixed thnx, damn het was wel erg laat… – Arend

 3. In het arikel van de FT staat het vermoeden dat mensen door de huidige problemen op de financiele markten zo weinig vertrouwen hebben in het kapitalisme. Ik denk dat de FT daarin gelijk heeft.
  Veel mensen associeren de term ‘kapitalisme’ met hedgefondsen en dergelijke financiele avonturiers die in hun ogen van de ene op de andere dag een bedrijf kunnen opsplitsen. De problemen in de VS en GB met hypotheekverstrekkers en banken, de overnamediscussie over ABN AMRO, de enorme salarissen van bestuurders en commissarissen, allemaal factoren waardoor de term ‘kapitalisme’ weer een ouderwets marxistisch scheldwoord is geworden.

  Of diezelfde mensen allemaal tegen de vrije markt zijn, durf ik te betwijfelen. Maak een andere enquete en leg daarbij het accent meer op de voordelen van die vrije markt – het kunnen kopen van allerlei produkten, zelf een baan vinden in een ander land etcetera en je krijgt waarschijnlijk een andere conclusie. Verder zegt de uitslag van dit soort lossepolsenquetes mij sowieso niet veel.

  Misschien ben ik in jouw ogen te optimistisch, maar uiteindelijk zal bijvoorbeeld de SP niet boven het huidige aantal zetels uitkomen en dat is in Nederland toch nog steeds de enige echte antikapitalistische partij. Wat niet wil zeggen dat voorstanders van de vrije markt zich niet regelmatig moeten laten horen, want er kan nog v eel verbeterd worden.
  Zo laten we (ik reken mijelf even in jouw kamp) de angst voor opkomende economieen als China en India veel te groot worden. Japan, Zuid-Korea en de andere Aziatische tijgers hebben een verschuiving in de economie teweeggebracht, wat veel inidividuen in het westen aan den lijve hebben ondervonden. Mijn vader werkte in de scheepsbouw, dus bij ons thuis hebben wij dat ook gemerkt.
  Maar ik en de andere kinderen hebben weer geprofiteerd van de opkomst van die landen en onze economie heeft zich aangepast en past zich nog steeds aan. Dankzij die vrije markt. China en India bieden ons ook grote voordelen en kansen, helaas wordt die kant, zowel de kansen als ons aanpassingsvernmogen, te weinig belicht.
  Ook de hier publicerende schrijvers hebben vaak een te negatieve kijk op de zaken en laten zich graag gaan in hun pessimisme en algemeen ongenoegen. Te veel angst voor al het onbekende, een soort nieuwe Jan-Saliegeest, van links tot rechts, is volgens mij het grootste probleem van het westen.

 4. Dus een meerderheid van de Europeanen denkt dat geld groeit aan bomen en dat gierige mensen er als eerste bij zijn om het te plukken?

  Waar denken ze anders het geld vandaan te moeten halen waarvan ze vinden dat het herverdeeld moet worden?

 5. Dacht ik altijd dat het kapitalisme een elite clubje was waar je zomaar even geen lid van kon worden. Blijkt het niet meer dan een ordinair volksclubje te zijn. Ik hoorde ze in Spanje op de markt nog wel eens tegen Ollanders roepen, Holanda, kapitalismo! Dan voelde ik mij wel vereerd, maar nu dus echt niet meer!! Ollanders, kijken, kijken, maar niet kopen!; spookt er nu door mijn hoofd. Het kapitalisme is niet meer dan hopen met waardeloos europapier geworden.

 6. In het Elsevier artikel st5aat inderdaad:
  "Uit de peiling kwam ook naar voren dat minder dan de helft van de Europeanen denkt dat het kapitalisme het beste economische systeem is. Vooral Fransen en Italianen zetten hun vraagtekens bij de vrije markt"

  En dan verwart men de huidige stelsels met kapitalisme = vrije markt.
  Erg vaag als je niet goed de definities vastlegt.

 7. [6] Idd, vraag mensen uit te leggen wat kapitalisme is en ze weten het niet. Ze weten wel dat het niet fijn klinkt en iets is van mensen die heel veel geld verdienen, terwijl ze die mensen niks zien doen. Deze uitkomst is gewoon een resultaat van goede linkse marketing.

Comments are closed.