Gisteren zagen we, hoe een student aan de Universiteit van Florida met een aantal stroomstoten door de politie effectief het zwijgen werd opgelegd, toen hij een vraag stelde aan oud-presidentskandidaat Kerry. Dat gebeurde in een van de meest vrije landen van het zogenaamde vrije Westen – de V.S. Op dezelfde dag las ik een artikel over de de strijd om de vrijheid van meningsuiting in de VN een strijd, die het Westen volgens de Canadese rechtsgeleerde Ann Bayefsky aan het verliezen is.

Ook Nederlandse politici weten er geen weg mee. Parlementariers zien er sinds het kabinet den Uijl geen been meer in uit “partijdiscipline” elkaar het zwijgen op te leggen, hetgeen in strijd is met de letter en de bedoeling van de Grondwet.
Kamerleden, ook VVD-leden – inclusief Verdonk, krijgen van hun partijleiding een effectief spreekverbod opgelegd. Als Rita toen ze nog lid van de VVD-fractie was bijvoorbeeld een eigen geluid wilde laten horen, werd haar verweten aan de stoelpoten van fractie-LEIDER Rutte te zagen. Dat mag niet van PARTIJVOORZITTER, pappie van Zanen en evenmin van zijn politieke zoon Mark Rutte. Niet alleen de regering van Medeland spreekt met één stem, ook de Oppositie. Dat mogen we NOOIT meer vergeten.

In feite kan de Kamer makkelijk toe met een stuk of tien fractie-LEIDERS en zouden de andere 140 Kamerleden gewoon ontslagen kunnen worden. Dat scheelt dan meteen aanzienlijk in de kosten van die Haagse Komedie.

Hoe weinig de vrijheid van meningsuiting en de democratie Nederlandse politici daadwerkelijk na aan het hart ligt, bleek nog gisteren op Prinsjesdag, want het referendum over de Europese Grondwet komt er niet, kwam Medelands topkomedienne het volk vertellen. En dat moet voortaan zijn bek houden.

De enige Europese instelling die de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft, is het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg, dat dan ook zeker niet moet worden verward met het Europese Hof van Justitie in Luxemburg, dat een instelling van de Europese Gemeenschap / Europese Unie is.

Het EHRM is de enige juridische Europese instelling, dat toezicht houdt op de implementatie van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) door de aangesloten lidstaten. Artikel 10 waarborgt de vrijheid van expressie van de burgers van de lidstaten. Wetgeving van de lidstaten en uitoefening ervan mogen niet in strijd zijn met de bepalingen van het verdrag.

Het EHRM behandelt alleen beroepszaken, nadat de hoogst bevoegde nationale rechter een uitspraak heeft gedaan. Uit de jurisprudentie blijkt, dat het EHRM het uitgangspunt huldigt, dat de vrijheid van meningsuiting en van informatie een noodzakelijke pijler vormt voor een democratische samenleving.
Dat zouden de politici in hun zak kunnen steken.

Verdere literatuur:
Bekijk vooral even:
Dwaze vaders, Subdossier openbaarheid van uitspraken
Website van het EHRM
Gates of Vienna

9 REACTIES

 1. De term ‘Leider’ en de discussie over ‘leiderschap’. De ‘behoefte’ van mensen aan een ‘goede Leider’. Ik krijg er koude rillingen van.

  De enige pre aan het adres van Balkenende vond en vind ik het zogenaamde gebrek aan leiderschap. Geldt ook voor Rutte. En dan weer die verwoede pogingen van hem om dat leiderschap toch proberen af te dwingen door op zijn strepen te gaan staan geven het geheel wel weer een amusementsgehalte waar de tranen van in je ogen springen.

 2. "In feite kan de Kamer makkelijk toe met een stuk of tien fractie-LEIDERS en zouden de andere 140 Kamerleden gewoon ontslagen kunnen worden. Dat scheelt dan meteen aanzienlijk in de kosten van die Haagse Komedie."

  Nou, vooruit.
  Tien fractieleiders en tien assistenten. Je mag wellicht niet verwachten dat ze al die nietszeggende teksten helemaal zelf bedenken en brengen.

 3. Er is hier in dit land nog nooit democratie geweest. Dat denken we maar. dat hebben we ons zelf wijsgemaakt of hebben de onnozelen dat zich wijs laten maken.Hetzelfde geldt voor de V.S. De zgn ‘American dream’. Is er ooit wel eens geweest maar wat voor zooitje er nu aan de macht is…
  Ze brengen het land en de wereld snel naar de kl@te.
  En project lUCID — het 666 universeel controlesysteem is ook niet democratie want er worden geen alternatieven open gelaten dan anders te betalen dan met een chipkaart of uiteindelijk een chip of ander high tech ID merkteken in je body.
  http://83.161.104.6/henryv/

 4. Als NL toch verder opgaat in de EU dan kunnen we vanuit Brussel toch ook verder uitgeknepen worden en is Den Haag overbodig! Misschien met nog wat lokaal politieke neuzelaars en dat is meer dan (teveel) genoeg.
  Kunnen ze gelijk stoppen met al die achterlijke hoedenparades.

  VOGELVEREN OP DE KOP EN HET OUWE NEST ZIT ERONDER!!

 5. [3] R.Hartman,
  Dank voor je aanvulling. Het is de laatste link inderdaad (heb ik inmiddels aangepast).
  Msg,
  SpyNose

 6. [6] Democratie is de beste dictatuur.
  Dat heeft het laatst VVD-partijcongres duidelijk bewezen.

Comments are closed.