Johan Norberg, auteur van oa. In Defense of Global Capitalism, heeft een ideetje inzake de meest recente cartoonkwestie waar net als in de Deense cartoonkwestie opgeroepen lijkt te worden tot het boycotten van het Zweedse bedrijfsleven; toen met dit als absoluut dieptepunt.
Afgezien van het feit dat de Jihadisten en extremistische moslims cultureel en moreel backward zijn, hebben ze ook niet zoveel welvaart. De boycot kan dus makkelijk gecompenseerd worden door het Westen (zelfs onder de knoet van de meest recente miljoenennota). Oftewel: van de week nog even naar de Ikea (helpt u ook de Chinese werkklasse), koop een Volvo of Saab, Wasa Knäckebröd, wat dan ook. Oftewel: Koop Zweeds!

13 REACTIES

 1. Ik steun van harte de vrijheid van meningsuiting, maar Zweden is gezien haar totalitaire, collectivistische cultuur en wetgeving wel het laatste land dat ik bewust zou willen steunen.

 2. Leuk zo’n oproep voor koop Zweeds. Ik begrijp hieruit dat we de libertariers de zelfde weg gaan bewandelen als de mensen in het Midden Oosten. Boycotten tot je je zin krijgt of todat de actualiteit wegebt.

  Met de huidige verstrengelingen van bedrijven zou het best kunnen zijn dat een olie sjeik in de Verenigde Emiraten een groot aandeel houder is Ford. En deze is weer de groot aandeel houder in Volvo. Saab is een volle dochter van General Moters en Wasa is een onderdeel van de Italiaanse Barilla Group S.p.A.

  Ikea is een geval apart met 222 winkels in eigen beheer en 29 franchise bedrijven. En raad waar Ikea gevestigd is. Juist in Nederland. In Leiden om precies te zijn Hier is de INGKA Stichting en deze is eigenaar van alle winkels.

  Zo zie je maar dat zelfs een “linkse boycot” direct de volgende miljoenen nota kan beïnvloeden.

 3. Ikea steunen? Overwogen die nu juist niet, de zweedse vlag uit het logo te verwijderen, om moslims niet voor het hoofd te stoten ?

 4. Liedjes en vlaggetjes worden wel vaker verwijderd om mensen om de tuin te leiden.

 5. [1]

  Ik ben niet gelovig, maar: AMEN!

  Dat er nu een uitzondering in Zweden is die de vrijheid van meningsuiting in Zweden test, laat onverlet hoe dat land in het algemeen lijkt te functioneren.

  Ik kan me herinneren dat de Zweedse overheid een website uit de lucht haalde toen deze de Mohammed-cartoons toonde vlak na dat de Deense media dat deed.

  Ik ga Zweden niet steunen op basis van een eenling, die wellicht niet eens een brede steun uit de Zweedse samenleving heeft, laat staan de overheid, voor het publiceren van zijn Mohammed-cartoons.

  Laat brede lagen uit de Zweedse bevolking eerst maar eens pal gaan staan achter deze man, en dan zien we wel verder.

 6. Het is inderdaad niet nodig om "Zweden" te steunen, maar de actie is wel een protest tegen het beperken van meningsuiting.
  Wie heeft betere suggesties daarvoor?

 7. Misschien een paar catoons op de vrijspreker plaatsen ? Als iedere website dat zou doen dan wordt het practisch onmogelijk om nog iets te boycotten.

 8. Ik zie de actie ook meer symbolisch tegen de morele en culturele achterlijkheid van het bedreigen van mensen die het fatsoen opbrengen en waarde toekennen aan het belachelijk maken van beschavingsloze folklores.

  [7] Men kan natuurlijk gewoon boycotten, zelfs al hangen die cartoons op elke hoek van de straat.

  Als je ludieke tegenacties jegens de achterlijken verzint dan ontkom je bijna niet aan de categorieën waarion deze mensen denken, te weten: nationaliteiten, rassen, culturen, religie etc..

  Misschien is het inhoudelijk niet echt doordacht (maar de werkelijkheid is ook complex zeker in het tegenlicht van een libertarische maatschhappij), maar de motivatie achter de actie vind ik sympathiek.

 9. Owl heeft een sterk punt, maar solidariteit met de Zweden weegt mij dan toch zwaarder.

  We zijn toch geen harteloze collectivisten?

 10. Ik zou best naar Zweden willen emigreren, mooie blokhut in de bossen, aardige wijnkelder, haardvuur, dikke Volvo, forse bankrekening. Ruimte om me heen en geen gezeur van Rutte en de Haagse knettergekken. Oh en kwa plaatje…. T’is slecht getekend. Ik herken Mohammed de Profeet er niet in.

 11. [9] Jimmynietingelogd.
  De Zweden hebben onder mekaar een vele generaties lange collectivistische traditie. Bij het steunen van Zweden, zou je heel goed moeten uitkijken, wie je precies steunt.

 12. [2] Volgens mij niet helemaal juist. Boycotten is bewust iets uit en bepaald land niet kopen. Deze oproep om juist iets uit Zweden te kopen is dus eigenlijk het tegenovergstelde (girlcotten ? 😉

Comments are closed.